Styret i Verdens Antidopingbyrå (WADA) besluttet torsdag å gjeninnsette Russland som fullverdig medlem. Det ble gjort til tross for motstand og klare advarsler.
Det opplyste WADA-president Craig Reedie selv i forbindelse med styremøtet i Seychellene torsdag ettermiddag.
– Et klart flertall besluttet i dag å gjeninnsette RUSADA (Russlands antidopingbyrå). Det skjer under strikte betingelser, sa Reedie.
Lederkomiteen i WADA avgjorde med ni stemmer mot to at RUSADA nå opptrer i samsvar med det globale antidopingregelverket. Ett medlem avsto fra å stemme.
Vedtaket betyr at utelukkelsen av RUSADA er opphevet etter drøyt tre år. Den russiske antidopingorganisasjonen ble sparket ut av WADA i august 2015 på grunn av avsløringer om omfattende dopingjuks i russisk idrett.
Reedie understrekte at russerne har fått en tidsfrist på seg til å gi WADA tilgang til tidligere data og prøver fra antidopinglaboratoriet i Moskva. Hvis betingelsene ikke blir møtt, lover WADA-presidenten at det russiske antidopingbyrået vil bli utestengt på nytt.
En rekke markante idrettspersonligheter og nasjonale antidopingorganisasjoner tok før WADA-styremøtet et tydelig standpunkt imot å gjeninnlemme RUSADA under den såkalte WADA-koden.
Derfor var det naturlig nok en skuffet Anders Solheim, leder i Antidoping Norge, som torsdag måtte innse at lederkomiteen fulgte anbefalingen fra WADAs uavhengige komité for regeletterlevelse.
– Jeg er skuffa på vegne av alle de rene utøverne. Som en ren utøver ville jeg ha regnet med at den internasjonale antidopingorganisasjonen ville ha ordnet opp i dette, sier Solheim til NTB.
Han reagerer særlig på at det russiske antidopingbyrået får gjenoppta WADA-medlemskap uten å ha forpliktet seg til å dele prøvene fra antidopinglaboratoriet i Moskva, slik WADA opprinnelig stilte krav til.
Nå får disse bevisene bare ligge gjemt i Russland framover i tid. De lar russerne gjemme bort viktig informasjon, tordner den norske antidopinglederen i retning WADA.
Nylig ble det også kjent at WADA-direktør Olivier Niggli tidligere i år sendte et brev til den russiske idrettsministeren Pavel Kolobkov der han foreslo et kompromiss om russisk gjeninnsettelse.
Dette kompromisset innebar at det ikke lenger var den såkalte McLaren-rapporten russerne måtte godta, men en annen rapport fra den såkalte Schmid-kommisjonen. I praksis betyr det at RUSADA ville måtte erkjenne at doping har forekommet i russisk idrett, men ikke at dopingjukset har vært organisert og godkjent av den russiske staten.
Anerkjennelsen av McLaren-rapporten og tilgangen til Moskva-laboratoriet har vært de to opprinnelige kravene (av 31) som RUSADA ikke har oppfylt.
Norske Linda Hofstad Helleland, visepresident i WADA, uttalte i forkant av torsdagens styremøte at hun ville stemme imot russisk WADA-medlemskap.
Hun fikk med andre ord ikke viljen sin. Det er foreløpig ikke kjent hvem i WADAs lederkomité som stemte hva, annet enn at Reedie med sin dobbeltstemme stemte for å slippe russere tilbake i varmen.