En delt KrF-ledelse vil inn i regjering den ene eller andre veien. En av fire lokallagsledere mener KrF bør bli i opposisjon. Sentralstyret samles torsdag.
Rundt halvparten av lokallagslederne har svart på spørsmål fra NRK om KrFs veivalg med at partiet bør fortsette i dagens opposisjonsrolle på Stortinget.
Partileder Knut Arild Hareide vil ta KrF inn i en regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, mens nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad ønsker å fortsette samarbeidet med dagens regjering.
En tredje vei – å fortsette som i dag – ble lansert av parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan og stortingsrepresentant Steinar Reiten mandag.
Forslaget fra Grøvan og Reiten om å fortsette som et «konstruktivt opposisjonsparti som søker samarbeid fra sak til sak» er et av tre veivalg som skal behandles når sentralstyret samles på partikontoret i Oslo torsdag.
Hareide mener at den tredje veien er det dårligste av de tre alternativene:
– Vi utfordrer partiet denne høsten til å gjøre en tydelig avklaring. Da ligger det i det at vi tror det er vanskelig for partiet å bli der det er, sa partilederen da han og Bollestad argumenterte for hvert sitt syn på et møte i Trøndelag KrF onsdag kveld.
Til NRK sier Hareide at det er åpent hvor partiet lander på sitt ekstraordinære landsmøte 2. november:
– Vi skal ikke spekulere for mye nå. Vi vet at det er disse tre alternativene som ligger ryddig på bordet.
Tidligere leder i Nord-Trøndelag KrF, Johannes Sandstad, frykter kampen om partiets veivalg vil føre til splittelse og tapt oppslutning.
– Stortingsgruppen er splittet, sentralstyret er splittet, landsstyret er splittet, og medlemmene er langt mer splittet enn det du kunne få inntrykk av her, sa han til NTB etter at et flertall på møtet med lokallagene i Trøndelag hadde gitt tommelen opp for Hareides linje.
– Vi liker ikke å snakke om splittelse, og dette møtet tydet på stor samstemthet, selv om meningene var ulike. Det håper jeg vi skal klare å gå videre med, men jeg frykter for det motsatte, nettopp fordi dette går helt fra toppen av organisasjonen, sa Sandstad.
(©NTB)