Helsedirektoratets nye retningslinjer for tannhelsetjenester til de under 20 år inkluderer systematisk bruk av en kjent metode som ikke før har vært mye brukt.
Ifølge Aftenposten vil bruken av såkalt fissurforsegling være så effektiv når den fases inn for de neste seks til åtte årene at den på sikt vil redusere behovet for tannleger.
Fissurer er furer og groper på tyggeflaten i jekselen, og når disse forsegles med en plastlakk, stenges adgangen for bakterier og sukker som kan gi hull i tennene. Det tar ifølge avisen rundt sju minutter å forsegle fissurer, og behandlingen varer i flere år.
Selv om metoden har vært kjent siden 1980-tallet og karies er et stort problem i Norge, har ikke metoden vært systematisk brukt før. Tall fra 2017 viser at 29 prosent av 18-åringene hadde karies eller fyllinger i fem eller flere tenner.
Nå inkluderer Helsedirektoratets nye retningslinjer for tannhelsetjenester til barn og unge fra 0–20 år fissurforsegling hos tannleger og tannpleiere
– Fissurforsegling er i dag relativt lite utbredt og bør benyttes i større omfang, sier Ragnhild Elin Nordengen i Helsedirektoratet, som er prosjektleder for retningslinjearbeidet.
Anbefalingen er at 30 til 40 prosent av barn og ungdom i Norge får fissurforsegling som forebyggende tiltak.
(©NTB)