Saudi-Arabias kong Salman (venstre) og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, her under en seremoni i Ankara i 2016, har diskutert forsvinningen til journalisten Jamal Khashoggi. Foto: AP / NTB scanpix.

Donald Trump er blant de få som fester lit til Saudi-Arabias versjon av hvordan journalisten Jamal Khashoggi endte sine dager på landets konsulat i Istanbul.

Khashoggi forsvant under et besøk på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober.

Saudi-Arabia nektet enhver befatning med forsvinningen, men tyrkiske medier tegnet etter hvert et bilde som etterlot liten tvil om hva som hadde skjedd.

Tyrkiske etterforskningskilder lekket både lydopptak og overvåkningsbilder som tyder på at en saudiarabisk dødsskvadron ankom konsulatet få timer før Khashoggi, torturerte ham til døde og parterte deretter liket for frakte vekk levningene.

Press

Presset på Saudi-Arabia økte i takt med at stadig flere medier gjenga detaljer fra det lekkede materialet og blant annet identifiserte de fleste av de 15 medlemmene av dødsskvadronen, mange av dem tilknyttet saudiarabisk sikkerhetstjeneste.

Tidligere i uka sendte president Donald Trump utenriksminister Mike Pompeo til Riyadh, der den tidligere CIA-sjefen trolig krevde klart svar fra landets mektige kronprins Mohammed bin Salman.

Slagsmål

Fredag kom erkjennelsen av at Khashoggi hadde avgått ved døden inne på konsulatet, angivelig etter at det oppsto et slagsmål under en krangel.

– Diskusjonene mellom Jamal Khashoggi og dem han møtte på konsulatet i Istanbul, utviklet seg til å bli en slåsskamp, noe som førte til hans død, opplyser saudiarabisk påtalemyndighet til det statlige nyhetsbyrået SPA.

Ikke troverdig

Den versjonen er det få andre enn president Donald Trump som fester lit til.

– Det står ikke til troende. Det var i så fall en slåsskamp med 1 mot 15, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI, som kjente Khashoggi personlig.

– For Det hvite hus er det nå viktig å dempe reaksjonene slik at det gode forholdet til landets viktigste allierte i Midtøsten, utenom Israel, kan opprettholdes, mener han.

Skeptisk

Reaksjonene i USA er imidlertid sterke, også innen Trumps eget parti.

– Å si at jeg er skeptisk til Saudi-Arabias uttalelse om Jamal Khashoggi, er en underdrivelse, skriver den republikanske senatoren Lindsey Graham.

Han krevde tidligere i uka at USA må stanse alt våpensalg til Saudi-Arabia så lenge Mohammed bin Salman har makten i landet, noe Trump helt avviser.

Senest i mars i år tok Trump imot Mohammed bin Salman i Det hvite hus, hyllet ham som en storartet venn og skrøt uhemmet av at USA hadde inngått kontrakter om salg av amerikanske våpen for over 100 milliarder kroner til landet.

– Det utkjempes nå et stort slag i USA, og jeg tør ikke spå utfallet, sier Lodgaard.

Sparket etterretningssjef

Mohammed bin Salman lover nå å straffe de skyldige og rydde opp i landets sikkerhetstjeneste, trolig i håp om selv å gå fri.

– Dette er en botsøvelse som man kan regne med å se fra et rått og autoritært lederskap, sier Lodgaard.

18 saudiarabiske statsborgere skal være pågrepet i saken, og lederen for landets etterretningstjeneste, Ahmad al-Assiri, skal alt ha fått sparken. Det samme skal gjelde kronprinsens nære rådgiver Saud al-Qahtani.

Debattredaktøren i Washington Post, avisen Khashoggi var tilknyttet, avviser helt Saudi-Arabias versjon av hendelsen i konsulatet.

Uakseptabelt

– Jamal døde ikke «under en slåsskamp». Khashoggi ble drept av saudiarabiske menn på konsulatet. Hans liv ble tatt fra ham, sier Karen Attiah.

– Hva skjedde med liket? Hvorfor løy de og sa at han forlot konsulatet? Hvilke bevis har de for at det oppsto en slåsskamp? spør hun.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) kaller Khashoggis død dypt tragisk og beklagelig.

– Det som har skjedd, er uakseptabelt. Jeg forventer at det gjennomføres en rask, åpen og troverdig undersøkelse av omstendighetene rundt dødsfallet, og at alle de involverte stilles til ansvar for denne ugjerningen, sier hun til NTB.

Krever uavhengig gransking

Amnesty International fester heller ikke lit til Saudi-Arabias versjon og krever en uavhengig gransking.

– FN må gjennomføre en upartisk og uavhengig etterforskning for å finne ut hva som skjedde og for å sikre rettferdighet for Khashoggi, sier Rawya Rageh i Amnesty.

Human Rights Watch (HRW) og presseorganisasjonene Reporters without Borders og Committee to Protect Journalists (CPJ) krever det samme, men ifølge FN kan dette bli vanskelig.

FN kan ikke innlede slik etterforskning uten at både Tyrkia og Saudi-Arabia ber om det, eller at Sikkerhetsrådet eller FNs menneskerettsråd gir mandat til det, sa en talsperson for FNs generalsekretær António Guterres tidligere i uka.

(©NTB)