Brahma Chellaney, professor i strategiske studier i det Ny-Delhi baserte Center for Policy Research og Fellow på Robert Bosch Academy i Berlin, argumenterer at bare en entente av – Indo-Stillehavets sterke demokratier – Japan, India og USA – kan forsikre framveksten av en regel-basert orden og en stabil maktbalanse i verdens mest økonomisk dynamiske region.
Chellaney begrunner dette med at Kina i større og større grad oppfører seg som en antagonistisk makt som ønsker å gjøre om på regionens sikkerhetspolitiske status quo. Han trekker paralleller til fremveksten av Tyskland i forkant av første verdenskrig som resulterte i etableringen av trippelententen mellom Frankrike, Storbritannia og Russland for å demme opp under Tysklands relative styrke og Kaiser Wilhelms ekspansjonistiske politikk. På samme måte er ingen av de demokratiske landene i Indo-Stillehavsregionen i dag sterke nok for å kunne utfordre Kinas geopolitiske aspirasjoner – som militariseringen av Sørkinahavet – på egenhånd.
Ifølge Challeney har denne utviklingen allerede begynt: USA holder nå flere militærøvelser med India enn noe annet land i verden og Japan knytter stadig sterkere politiske og militære bånd til India. Bare ved å samarbeide med hverandre kan Indo-Stillehavets demokratiske makter forandre Kinas sikkerhetspolitiske kalkyler og forsikre kontinuiteten av en regel-basert regional orden som bygger opp under fred, stabilitet og navigasjonsfrihet. ”Dette er den eneste måten for å hindre at Kina etablerer seg som en hegemon i en illiberal regional orden,” hevder Challeney.
Les mer:
Project Syndicate. Asia’s New Entente, 3. november 2017