Lederstriden i KrF spisser seg til halvannen uke før partiet skal ta sitt avgjørende veivalg. Partileder Knut Arild Hareide skal ha reagert kraftig og satt foten ned da nestleder Kjell Ingolf Ropstad ville dra til KrFs fylkesårsmøte i Telemark, sier kilder til VG.
Ropstad har seilt opp som den mest aktuelle lederkandidaten i KrF dersom Hareide skulle tape kampen om veivalget. Mens Hareide vil gå til venstre og søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, vil Ropstad starte sonderinger med Solberg-regjeringen.
Overfor NTB påpeker Hareide at partiledelsen var blitt enige om hvem som skulle innlede på fylkesårsmøtene på forhånd.
– Da det ble behov for endringer, besluttet partiledelsen sammen hvordan det skulle bli, sier han.
På et møte onsdag ble de enige om å sende 1. nestleder Olaug Bollestad i stedet, trass i at også dette er et brudd på prinsippet om at ingen i partiledelsen skal dra alene på fylkesårsmøtene.
Telemark KrF samlet seg onsdag kveld i Bø for å velge sine seks delegater til KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november.
– Det stormer rundt Hareide nå, det stormer i partiet, sa stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold i sin innledning til fylkesårsmøtet. Bekkevold støtter Hareides råd om å gå til venstre.
– Dette kan bety en ny retning for Norge, understreket han.
Opprinnelig var KrFU-leder Martine Tønnessen invitert til å fronte høyresidens syn. Men mandag ble de 79 delegatene til årsmøtet i fylkeslaget informert i en epost om at Ropstad ville stille i stedet for Tønnessen.
– Jeg ba om å få slippe fordi jeg synes det var litt ugreit at jeg skulle debattere mot en stortingspolitiker på hjemmebane. Jeg spurte derfor Kjell Ingolf om han kunne ta det isteden, og det sa han ja til, sier KrFU-lederen til VG.
Hun sier samtidig at hun er fornøyd med at det var Bollestad som kom.
Ifølge avisa Dagen dro stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan til Telemark for å kjempe for en «tredje vei» – nemlig å fortsette i opposisjon som i dag.
Grøvan sier til avisa at han tror frykten for splittelse i partiet har gjort hans alternativ mer aktuelt.
– Å ha et landsmøte som er delt på midten, og den situasjonen som det setter partiet i, tror jeg alle opplever som krevende og alvorlig, sier Grøvan som også mener at hans alternativ er sterkt underkommunisert.
– Jeg skal nå ut på flere fylkesårsmøter, sier han.
Telemark er regnet som et av «vippefylkene» til KrF, der resultatet kan gå begge veier. Men ifølge fylkesleder Erik Næs vil de seks delegatene representere fylkeslagets ulike syn.
Før avstemningen i Telemark er 90 av de 190 delegatene til landsmøtet klare. Opptellingen så langt viser at 40 av dem støtter Hareide, 39 vil gå til høyre, ni vil forbli i opposisjon, mens to er usikre.
(©NTB)