Presidenten i Europaparlamentet, Antonio Tajani, hevdet onsdag i en tale til forsamlingen at det var EU som sørget for at nazismen og den sovjetiske kommunismen ble beseiret. Begge regimene falt i god tid før Maastricht-traktaten formelt opprettet unionen i 1993.
– Jeg tror ikke noen her er nostalgiske for nazismen eller det kommunistiske diktaturet i Sovjet-blokken — to forferdelige, ødeleggende politiske systemer som forårsaket fryktelige sår for Europa, slo italienske Tajani fast i sit resonnement.
At de to totalitære ideologiene er blitt beseiret, mener Tajani er EUs fortjeneste.
– Takk Gud for at de to diktaturene har forsvunnet, takket være Den europeiske union, sa han til Europaparlamentet i Strasbourg.
Uttalelsen ble umiddelbart møtt med latter fra flere av representantene, hvorpå presidenten ble svært irritert. Han mente at latteren tydet på manglende respekt for andre menneskers meninger og presiserte at han ikke synes dette var noe å le av.
– Det er virkelig ikke noe å le av. Det er virkelig ikke noe å le av. Dere bør respektere ideene andre har, selv om dere ikke er enige i dem, sa Tajani, og la til:
– Latter er den siste utvei for de dumme.
Etterpå svarte den tidligere UKIP-lederen Nigel Farage, en av hovedarkitektene bak Brexit, president Antonio Tajani i en tale til forsamlingen.
– Vi ser ut til å slite litt denne morgenen med historie. Å hevde, herr Tajani, at Den europeiske union sørget for nazismen og sovjetkommunismens fall er ikke bare latterlig, men veldig uforskammet og dypt fornærmende mot Amerikas forente stater som ofret seg massivt så Europa kunne være fritt, to ganger i det tyvende århundre, noe også, i noe mindre grad, Storbritannias 30 000 døde briter i Italia vil attestere, sa Farage.
Påstanden fra Tajani og den påfølgende responsen fra Farage ble filmet og er lastet opp på Twitter.
EU ble påbegynt som Den europeiske kull- og stålunion i 1951, seks år etter at Storbritannia, USA, Sovjet og andre hadde beseiret Tysklands nazistiske regime. Roma-traktaten forvandlet kull- og stålunionen til Det europeiske fellesskap i 1957. Først i 1993 ble unionen endelig, etter at Maastricht-traktaten trådte i kraft, og unionen byttet navn til Den europeiske union.