Dr. Alice Weidel er en av de to parlamentariske lederne for Alternative für Deutschlands (AfD) riksdagsgruppe. I en tale til den tyske nasjonalforsamlingen gikk Weidel til frontalangrep på Angela Merkel og EU-kommisjonens forsøk på å presse frem et føderalt Europa. Talen er i sin helhet filmet og lagt ut på YouTube.

Det er særlig EUs behandling av Storbritannia som provoserer Weidel, som minner Merkel og de andre tyske riksdagspolitikerne om at Tyskland også vil tape, dersom Storbritannia straffes. Storbritannia er en av Tysklands viktigste samarbeidspartnere, og den nest største økonomien i Europa. Weidel siterer EU-kommisjonens president Jean Claude Juncker, som få uker før Brexit-avstemningen sa at en potensiell britisk beslutning om å gå ut av EU, kunne medføre at også andre land forlater unionen.

– Slike uttalelser gjorde det klart hvordan kommisjonen og kansleren ville håndtere dette. I stedet for å akseptere resultatet av en demokratisk folkeavstemning i et alliert land, og stille spørsmål ved om man selv hadde noe skyld i dette, har Brüssel vært forent. Et eksempel skal statueres. Storbritannia må straffes. Det er deres politikk, sier Alice Weidel fra talerstolen i Riksdagen.

Hun slår dessuten en slag for EØS, som hun mener kan være en bedre løsning enn EU. Dette forutsetter imidlertid en endring av de fire frihetene det europeiske samarbeidet bygger på. Weidel presiserer at hun støtter fri flyt av varer, kapital og tjenester i Europa, men hun vil ha en endring i hvordan den frie flyten av mennesker skal forstås.

– Men vi må forandre hva den frie flyten av mennesker betyr. Vi trenger fri flyt av arbeidere, og selvstendige næringsdrivende, men ingen fri tilgang til det sosiale velferdssystemet, sa Weidel.

Hun ønsker å ha samarbeid med andre europeiske land, men i et format som ivaretar de individuelle nasjonalstatene.

– Dette er grunnen til at vi trenger et nytt konsept for Europa, en retur til de individuelle maktene. En konføderasjon av stater, ikke en føderal stat. I et velykket samarbeid må det alltid være en mulighet til å protestere og forlate. Å gi rødt kort eller å dra seg ut. Medlemsland må kunne bruke sin vetorett for å skape endringer, slo Weidel fast.

Videre uttaler hun klart og tydelig at EU-kommisjonen bør blir fratatt sine lovgivende makter.

– Og de nasjonale, demokratisk valgte parlamentene må så klart ha suverenitet over EU-institusjoner, og ikke omvendt.