Den offisielle begrunnelsen for pågripelsene er anklager om korrupsjon, men den virkelige årsaken kan ha vært intern maktkamp, tror menneskerettighetsorganisasjonen.
Sarah Leah Whitson, som leder Human Rights Watchs virksomhet i Midtøsten, viser til at pågripelsene fant sted samme natt som Saudi-Arabias mektig kronprins etablerte en såkalt antikorrupsjonskomité.
– Det er bekymringsfullt at saudiarabiske myndigheter gikk til en slik massepågripelse uten nærmere grunngivelse, sier Whitson.
– Mens mediene i Saudi-Arabia framstiller dette som ledd i kronprins Mohammed bin Salmans kamp mot korrupsjon, kan massearrestasjonen tyde på at dette mer dreier seg om intern maktkamp, sier hun.
Human Rights Watch ber saudiarabiske myndigheter straks legge fram opplysninger om hvilke beviser pågripelsene bygger på.
Blant de pågrepne er Salah Kamel, en av verdens rikeste menn og en kjent støttespiller for president Bashar al-Assad i Syria. Saudi-Arabia støtter flere av opprørsgruppene som forsøker å styrte Assad.
Nasjonalgardens øverstkommanderende, prins Mutaib bin Abdullah, er også pågrepet. Han har også markert seg som en motstander av støtten til syriske opprørere, samt til kronprinsens krigføring i Jemen.
– Han var den eneste prinsen i regjeringen som kunne utfordre kronprins Mohammed bin Salman åpent. Med ham ute av bildet, har kronprinsen fjernet alle rivaliserende fraksjoner, sa professor Stéphane Lacroix ved Sciences Po i Paris til Washington Post tidligere i uka.
NTB-AFP
(©NTB)