Den tsjekkiske presidenten ringte til Kong Harald, mens statsministeren hadde møte med Erna Solberg. Det var demonstrasjoner utenfor den norske ambassaden og ambassadørens bolig.
Ambassadøren fikk trusler i sosiale medier. Tsjekkerne var opprørt over at det norske barnevernet hadde tatt to sønner fra en tsjekkisk mor.
Det medførte tøffe arbeidsdager for den norske ambassadøren Siri Sletner, som begynte ved ambassaden i 2014.
22.oktober fortalte hun om situasjonen på et seminar arrangerte av Barne- og likestillingsdepartementet. Der ga hun ikke barnevernet skylden for det negative omdømmet Norge hadde fått i Tsjekkia. I stedet la hun ansvaret på tsjekkisk presse og populistiske, skruppelløse og kyniske politikere. Blant de som fikk gjennomgå i hennes tale var den tsjekkiske presidenten.
Det var i mars 2011 at katastrofen rammet den tsjekkiske moren, Eva Michaláková. Rykter om misbruk av hennes to sønner fra deres far førte til at de ble fjernet fra foreldrene. Senere ble faren frikjent for anklagene. Da var ekteparet skilt. Faren var ikke interessert i sønnene, og moren, som ønsket omsorgen for dem fikk likevel ikke barna tilbake. Og hun fikk kun treffe dem to ganger i året, maks en halv time, og forbud mot å snakke med dem på tsjekkisk.
Det vakte voldsom oppsikt i Tsjekkia da tsjekkiske medier begynte å skrive om saken. Siri Sletner, som gikk av som ambassadør tidligere i år, fortalte i talen under seminaret at hun ble oppringt to ganger av utenriksministeren, en gang av statsministeren, en gang av presidenten, og en gang av landets nummer 2, presidenten til Senatet. «Hovedformålet var å fortelle oss at det bilaterale forholdet var veldig dårlig,» fortalte hun.
Og det mente hun skyldtes den tsjekkiske støttegruppen til moren, tsjekkiske tabloidmedier, og tsjekkiske politikere.
«Mange medlemmer av støttegruppen for moren var mødre og fedre til små barn, som reagerte følelsesmessig på propaganda mot barnevernet og bevisst – hva jeg kaller feilinformasjon, om saken fra mennesker som hadde forskjellige mål,» sa den tidligere ambassadøren om støttegruppen.
Tsjekkisk presse omtalte hun som umoden: «I det postkommunistiske Tsjekkia, blir respekten for presseetikk fortsatt utviklet. Flere ledende medier, mange av dem jeg vil si under sterkt økonomisk press – så muligheten for økt sirkulasjon som en prioritet, og da ble objektiviteten vanligvis ofret,» mente Sletner, som påstod at tsjekkiske politikere «mangler informasjon og forståelse av hvordan vestlig barnevern fungerer.»
Både den tsjekkiske presidenten Milos Zeman og andre ikke navngitte politikere kalte hun kyniske:
– Hovedproblemet er selvsagt en tungvekter som president Zeman, men også mindre fremtredende, men like skruppelløse politikere, som brukte saken kynisk som et problem mot velgerne.
Talen til den tidligere ambassadøren har vakt oppsikt blant norske kritikere av barnevernet.
«Jeg er glad i talen fordi det gir helt klart informasjon: det er stemmen til den norsk regjeringen, den norske staten. Som sådan er det veldig deprimerende, skremmende. Men dette visste vi allerede. Ingenting om barnevernet skal endres med folks gode vilje. Den utenlandske oppfatningen og «forståelsen» av oss skal forandres,» sier Marianne Skånland til Resett. Skånland har fulgt norsk barnevern over mange år.
Hun mener holdningen til ambassadøren er arrogant. Hun reagerer blant annet på at den tidligere ambassadøren avfeier kritikken og protestene mot barnevernets håndtering av Eva Michaláková som «følelsesmessig». «En vanlig fremgangsmåte for barnevernet,» mener Skånland. «Ved dette ønsker våre myndigheter å si at siden folk er emosjonelle, er de ikke rasjonelle, de er ikke godt balansert eller godt informert eller fornuftig, men barnslig».