Illustrasjonsbilde. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Landsmøtedelegasjonen fra Rogaland KrF oppfordres til å gi plass til flere røde delegater slik at utsendingene representerer fylkeslagets syn, heter det nylig på NTB. Men realiteten er at ser man antall delegater på landsbasis opp mot de som faktisk stemte på KrF i 2017, er det det blå synet som er forfordelt. Favoriseringen går kraftig til fordel for Hareides venstrevridning. Hittil har det krevedes 47 % flere KrF-stemmer bak de blå enn bak de røde delegatene som sendes til landsmøtet.

For dersom man tar antall stemmer KrF mottok ved stortingsvalget i 2017 og ser på antall delegater som sendes til landsmøtet på fredag, er det store forskjeller fra fylke til fylke. Bak hver delegat fra Finnmark er det 202 stemmer og i det nå omstridte Rogaland hele 1318 stemmer. Også i Hordaland, Agder og Oslo ligger det mer enn 1000 stemmer bak hver delegat. Mens det i Hedmark, Oppland, Sogn og Fjordane og Troms (i tillegg til Finnmark) ligger mindre enn 500 stemmer bak hver delegat. I Finnmark fikk KrF bare 808 stemmer i 2017, men de sender fire delegater til landsmøtet. Fra Rogaland måtte det 1318 stemmer til for å kunne sende en eneste delegat.

En utregning så langt viser også at det ligger betydelig færre KrF-stemmer bak hver «røde» delegat enn bak hver «blå» delegat. Hver røde delegat har 640 stemmer bak seg, mens hver blå har 941 stemmer. Av de som ønsker et KrF fortsatt i opposisjon ligger det 894 stemmer bak.

KrFs kjerneområder stemmes ut

I øyeblikket ser det svært jevnt ut i delegatfordelingen, men årsaken til det er at fylkene med liten KrF-oppslutning ved stortingsvalgene blir kompensert med økt relativ innflytelse på landsmøtet. Det er også i fylkene med lav KrF-oppslutning at ønsket om venstrevriding er størst, og de som dermed sender flest røde delegater.

I fylkene hvor KrF har stor nok oppslutning til å sende stortingsrepresentanter, er det et flertall på 51 % blå, 28 % røde, og 21% for den tredje, «uavhengige» posisjonen. I fylkene uten stortingsrepresentanter er det hele 70 % som foretrekker den røde vendingen og bare 23 % som ønsker den blå.

Dette innebærer at KrFs kjerneområder, hvor velgertettheten er størst og hvor stortingsrepresentantene stort sett kommer fra, kan risikere å bli nedstemt av mer perifere KrF-områder, som følger Hareides råd. Vinner Hareides syn frem, vil det også bli et mindretall av de faktiske KrF-stemmene ved stortingsvalget i 2017 som dermed vil avgjøre KrFs videre politiske blokktilhørighet.

Velger KrF å gå til Støre, er det vanskelig å betrakte det på annen måte enn at mindretallet av velgerne vinner over flertallet. Det er bare landsmøtereglene, hvor en stemme i Oppland teller mer enn en stemme på sørvestlandet, som redder Hareide. Hvordan dette vil påvirke partiets samhold i tiden som kommer, gjenstår å se.