KrF valgte Erna Solberg framfor sin egen partileder Knut Arild Hareide. Men fortsatt er det et stykke igjen til hennes drøm om en flertallsregjering.
Solberg kunne fredag puste lettet ut da KrFs veivalg var klart: Hun blir ikke felt som statsminister.
Men når en eventuell firepartiregjering kan være på plass, er uvisst, sier hun.
– Det viktigste er at endepunktet blir godt, ikke at vi har en tidsplan, sier Solberg, som heller ikke vil forskuttere hvor mange statsråder KrF kan tenkes å få.
Venstre fikk tre ministerposter da de trådte inn i regjeringen på nyåret.
Ifølge KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad vil sonderingene starte allerede til uka, med ham selv, nestleder Olaug Bollestad, sentralstyremedlem Erik Lunde og rådgiver i KrFs stortingsgruppe Jorunn Hallaråker i delegasjonen.
De ønsker seg en helt ny regjeringsplattform – under ett år etter at Høyre, Frp og Venstre forhandlet fram Jeløya-plattformen.
– Det vil være helt naturlig. Vi går nå fra å ha en mindretallsregjering til en flertallsregjering om vi lykkes med dette. Det vil skape en helt ny dynamikk for regjeringen og det politiske Norge, sier Ropstad.
– Men vi skal ha gjennomslag for politikken vår. Vi går ikke i regjering for enhver pris, sier han til NTB.
De viktigste sakene for KrF vil være abortlov, familiepolitikk og klimapolitikk, ifølge Ropstad. KrF Kvinner la allerede fredag fram krav om at abortloven må endres for at partiet kan gå i regjering.
Men det kan ikke Solberg love.
– Jeg har sagt at vi i Høyre er åpne for å snakke om dette. Men det er jo spørsmål som må tas over forhandlingsbordet, sier statsministeren, som innrømmer at fredag ble en uvanlig spennende dag.
– Jeg er glad for dette. Jeg har ønsket meg dette resultatet lenge, sier statsministeren, som mener hennes egen standhaftighet er noe av grunnen til at det endelig lyktes.
Resten av opposisjonen var på sin side ikke sene med å slå fast at KrFs veivalg styrker høyrekreftene i regjeringen.
– Vi hadde håpet på en ny politikk med mindre forskjeller og mer fellesskap. Men det slaget er tapt, og regjeringen kommer til å bli en mer høyreorientert regjering, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
– Dette er en tapt mulighet for å sikre at færre barn må vokse opp i fattige familier, for mindre økonomiske forskjeller og for en offensiv klimapolitikk som faktisk monner, sier SV-leder Audun Lysbakken.
Han tror ikke KrF vil ha noen mulighet til å flytte Høyre og Fremskrittspartiet nærmere sentrum.
– Nei, jeg tror det motsatte vil skje, at konsekvensene av høyresidens forskjellspolitikk vil merkes mye hardere, sier Lysbakken til NTB, mens Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener KrF nå vil bli et «gissel for Frp».
Frp-leder Siv Jensen er på sin side knapp i kommentaren.
– Frp er klar for sonderinger med KrF, men jeg har ikke tenkt å forskuttere en regjeringsutvidelse, sier hun i en pressemelding.
En tydelig preget Hareide måtte fredag erkjenne nederlag under KrFs ekstraordinære landsmøte.
En knapt flertall, 98 delegater, vendte tommelen ned for visjonen om å ta en historisk venstresving og gå i regjering med Ap og Sp. 90 stemte for Hareides prosjekt, mens to stemte blankt.
Dermed er også Hareides egen tid som partileder trolig historie. Men han vil bli sittende til en eventuell regjeringsplattform med Høyre, Frp og Venstre er på plass.