Nesten tre fjerdedeler av de 600.000 anslåtte innbyggerne i havnebyen Hodeida i Jemen har flyktet fra byen siden juni i år, melder FN fredag. (AP Photo/Hani Mohammed)

De fleste innbyggerne i Hodeida i Jemen har flyktet som følge av de intense kampene i havnebyen, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

Nesten tre fjerdedeler av de 600.000 anslåtte innbyggerne i byen har flyktet siden juni i år, melder FN fredag.

Samtidig uttrykker organisasjonen bekymring for sikkerheten til sivilbefolkningen som fortsatt er fanget i byen. De intensiverte militære operasjonene gjør at befolkningen i stadig større grad blir fanget, samtidig som stadig flere veier ut av byen sperres av.

Sykehus stengt
Det foregår nå en kamp mellom Houthi-opprørerne og regjeringsstyrker støttet av en saudiledet koalisjon i sentrum av Hodeida. I løpet av den siste uken har regjeringsstyrkene sakte, men sikkert tatt seg inn i havnebyen.

Et sykehus er allerede stengt som følge av kampene. Røde Kors har uttrykt bekymring for at frontlinjene i de intense kampene nå foregår like ved byens største sykehus, Al-Thawra.

– Dersom flere av sykehusene må stenge på grunn av konflikten, vil det bli vanskelig for folk å få helsehjelp. Over halvparten av sykehusene og helsestasjonene i Jemen er allerede ute av drift. Belastningen er stor for dem som fortsatt gir helsehjelp, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Enorm humanitær katastrofe
Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) støtter Al-Thawra-sykehuset og arbeider for å sikre tilgang på rent vann i byen.

Kampene i Jemen begynte i 2014 da Houthi-opprørere tok kontroll over landets hovedstad Sana. En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot Houthiene for å nedkjempe dem.

Over 10.000 mennesker er drept i krigen siden 2015, ifølge Verdens helseorganisasjon. FN har kalt situasjonen i landet for verdens verste humanitære katastrofe.

(©NTB)