Drapet på journalisten Jamal Khashoggi inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul er en medvirkende årsak til at norske myndigheter ikke lenger vil gi lisenser for eksport av forsvarsrelatert utstyr til landet. Foto: AP / NTB scanpix

Gleden over at Norge ikke vil inngå nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia, er stor, selv om dagens avtaler opprettholdes.

Redd Barna, Amnesty, Kirkens Nødhjelp og Changemaker er blant dem som uttrykker glede over regjeringens beslutning.

– Det er utrolig flott å se at regjeringen hører på sivilsamfunnet. Det er jo virkelig ikke forsvarlig å selge krigsmateriell til et regime som tråkker over lik for å undertrykke ytringsfriheten, sier leder i Changemaker, Embla Regine Mathisen.

Det siste året har det blitt solgt såkalt B-materiell for mer enn 41 millioner kroner til Saudi-Arabia. Det er en stor økning fra 23.000 kroner i 2016.

– Helhetsvurdering

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) nevner ikke drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi som bakgrunn for at Norge nå ikke vil inngå nye eksportlisenser med Saudi-Arabia. I stedet viser hun til krigen i Jemen og prinsippet om å være føre var.

– Grunnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste tids utvikling i Saudi-Arabia og regionen og den uoversiktlige situasjonen i Jemen, skriver utenriksministeren i en epost til NTB.

Generalsekretær i Amnesty John Peder Egenæs mener det er på høy tid at Norge stanser eksport av militært materiell til Saudi.-Arabia og viser til at landet anklages for krigsforbrytelser i Jemen.

– Det er også et viktig signal til et land hvor situasjonen for menneskerettighetsaktivister er verre en noensinne, sier han.

Krever mer

Redd Barna mener at beslutningen er et steg i riktig retning, men krever at Norge også legger allerede eksisterende eksportavtaler på is.

– Dersom norske myndigheter vurderer at Saudi-Arabia bryter kriteriene for salg av militærutstyr, er det ingen grunn til at Eriksen Søreide skal opprettholde eksisterende avtaler. Det gjelder både for Saudi-Arabia og de andre landene i koalisjonen, sier Gunvor Knag Fylkesnes, leder for seksjon for politikk og samfunn.

Kirkens Nødhjelp kaller avgjørelsen for en svært god nyhet, men understreker at situasjonen i Jemen er desperat og at det haster med å stanse krigen.

Sterkt press

Regjeringen har lenge vært under press til å stanse salg av såkalt B-materiell til Saudi-Arabia på grunn av landets krigføring i Jemen.

Ett år etter at Saudi-Arabia innførte en blokade av flere havner og flyplasser i Jemen, er den humanitære krisen blitt så alvorlig at millioner av mennesker risikerer å sulte i hjel, halvparten av dem barn.

Norske myndigheter har vist til at Norge ikke eksporterer våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia, kun B-materiell. Men etter drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi for en drøy måned siden har presset økt. Både SV, KrF, MDG og Rødt, samt Venstres Abid Raja, har krevd at eksporten av B-materiell stanses. Det har også Kirken og flere andre trossamfunn gjort.

Eriksen Søreide framholder at norske myndigheter ikke er kjent med at norsk forsvarsmateriell er brukt i krigen i Jemen, der kampene denne uken har ført til at hundretusener av sivile befinner seg i livsfare i havnebyen Hodeida.

[email protected]