Illustrasjonsbilde. Foto: Paul Grover / AP / NTB scanpix

Tidligere utenriksminister Boris Johnson mener brexitavtalen med EU vil gjøre Storbritannia til en «vasallstat». Labour stiller seg tvilende.

Onsdag skal den britiske regjeringen møtes for å ta stilling til utkastet til en skilsmisseavtale mellom Storbritannia og EU. Johnson har allerede gjort det klart overfor BBC at han skal stemme mot avtalen.

Den tidligere utenriksministeren mener avtalen, slik den står nå, vil gjøre Storbritannia til en «vasallstat». Dette er et begrep somi middelalderen ble brukt om land med begrenset selvstyre, og som ofte måtte adlyde ordre fra en annen stat.

– Uakseptabelt

Johnson sier avtalen vil føre til at Storbritannia må følge lover og reguleringer som blir vedtatt i EU, uten at de kan stemme over dem. Også Norge har en slik ordning med EU gjennom EØS-avtalen.

– Det er fullstendig uakseptabelt for alle som tror på demokrati, sier Johnson.

Boris Johnson trakk seg fra regjeringen i protest da statsminister Theresa May la fram sin brexitplan før sommeren. Han håper at hans tidligere kolleger i regjeringen vil overbevise May om at dette er en avtale Underhuset og det britiske folket ikke kan godta.

Regjeringsmedlemmer vil få tilgang på avtalen før møtet begynner klokken 15 norsk tid. May startet allerede tirsdag kveld med møter på tomannshånd med ministrene for å gi dem informasjon om utkastet.

DUP-motstand

Det nordirske partiet DUP, som May er avhengig av for å ha flertall i Parlamentet, uttrykker også skepsis.

– Dette er ikke det rette brexit, sier DUP-parlamentariker Jeffrey Donaldson til BBC.

– Avtalen undergraver den konstitusjonelle og økonomiske integriteten til Storbritannia, sier han videre.

DUP-leder Arlene Foster velger ikke like kraftige ord, men slår fast at «dette er bekymringsfulle tider».

Tviler

Heller ikke Labour-leder Jeremy Corbyn er imponert over det han har sett så langt, selv om han understreker på Twitter at han ikke kjenner detaljene i avtalen.

– Men ut ifra det vi vet om den rotete håndteringen av disse forhandlingene, er det lite trolig at dette er en god avtale for landet, skriver Corbyn.

– Labour har hele veien sagt klart at vi trenger en avtale som støtter opp om jobber og økonomien. Hvis denne avtalen ikke består våre seks tester og fungerer for hele landet, kommer vi til å stemme mot den, skriver han videre.

Corbyn og tre andre partiledere har i tillegg sendt et brev til May, hvor de blant annet ber om at avtalen blir diskutert lenger enn andre politiske saker som blir tatt opp, ettersom dette er en særs spesiell sak.

De fire partilederne krever også at det skal bli mulig å foreslå flere endringer til avtalen, og sier det ville vært «hodeløst» å stemme om avtalen uten at parlamentet får komme med alternativer.

Hastemøter

Den store striden har stått om irskegrensa. Den irske statsministeren Leo Varadkar har kalt sammen regjeringen til hastemøte onsdag morgen. Statsministerens talsmann sier samtidig at Irland vil gi den britiske regjeringen tid og rom til å vurdere utkastet til avtalen.

Den britiske regjeringen skal på sitt møte ved 15-tiden vurdere utkastet og de neste skritt i prosessen. Senere på dagen møtes ambassadørene fra EUs 27 medlemsland i Brussel.

Håpet til Storbritannia og EU har vært å bli enige om et avtaleutkast i tide til å kunne holde et ekstraordinært brexittoppmøte i Brussel før G20-toppmøtet i Buenos Aires. Dette toppmøtet begynner fredag 30. november.

(©NTB)