Ørland 20171110. På Luftforsvarets 73. bursdagsmarkering er de nye F-35 flyene på vingene over Trøndelag og med blant annet kong Harald som tilskuer på Ørland hovedflystasjon. NATO generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Tyrkia reagerer skarpt på at landets president og statens grunnlegger ble fremstilt som fiender da NATO øvde i Norge. Både Norge og NATO beklager hendelsen.

Tyrkia kalte hjem 40 soldater fra NATO-øvelsen som nylig ble avsluttet, fordi landets grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk og dagens president, Recep Tayyip Erdogan, ble framstilt som fiender, framholdt Erdogan tidligere fredag.

– Øvelsesmeldingen på det lukkede øvingsnettverket, som det ble reagert på fra tyrkisk side, var skrevet av en enkeltperson og reflekterer på ingen måte norsk syn, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i en uttalelse som er gitt NTB.

– Tyrkia er en viktig alliert i NATO, som vi ønsker å opprettholde et godt forhold til, tilføyer han.

Reaksjoner

Ifølge Erdogan sto både hans eget og Atatürks navn på en «tavle» som «fiender» under NATO-øvelsen. Atatürk grunnla det moderne Tyrkia i 1923. Erdogan sier han personlig ga beskjed om at de tyrkiske soldatene umiddelbart skulle trekkes tilbake, «selv om navnene skulle bli fjernet fra tavla».

Bakke-Jensen sier nordmannen, som var innleid til å arbeide i spillstaben under øvelse Trident Javelin, ble tatt ut av øvelsen. NATO-sjef Jens Stoltenberg uttalte tidligere fredag at det er opp til norske myndigheter å avgjøre eventuelle disiplinære reaksjoner.

– Vi vil gjøre en grundig undersøkelse av hva som har skjedd i denne konkrete saken, og deretter ta nødvendige tiltak basert på konklusjonene av undersøkelsen, sier Bakke-Jensen.

Fornærmelse

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kom fredag med en uforbeholden beklagelse på vegne av alliansen.

– Jeg beklager fornærmelsen. Hendelsene var et resultat av en enkeltpersons handlinger og gjenspeiler ikke NATOs holdninger. Enkeltpersonen dette gjelder, ble umiddelbart fjernet fra øvelsen av Joint Warfare Centre, og en granskning er på gang, framholder Stoltenberg.

Han opplyser at det var snakk om en sivil kontraktør hyret inn av Norge, og ikke en NATO-ansatt. Stoltenberg understreker videre at Tyrkia er en verdsatt NATO-alliert, som gir viktige bidrag til å trygge alliansens medlemsland.

Henviser til NATO

Statsminister Erna Solberg (H) henviste tidligere fredag til NATO for kommentarer om hendelsen.

– Dette er en NATO-øvelse som helt og holdent er i NATO-regi. Det er NATO som må kommentere den, sa Solberg.

Også Forsvarsdepartementet henviste i utgangspunktet til NATO, før forsvarsministeren selv altså kom med en beklagelse på vegne av Norge sent fredag ettermiddag.

Tyrkia ble med i NATO i 1952 og er et viktig medlem av alliansen. Men spenningen har økt de siste månedene på grunn av landets knallharde aksjoner i kjølvannet av det mislykkede kuppet i fjor sommer og landets stadig tettere forhold til Russland.

Trøblete

Uten å gå detaljert inn i hendelsen i Stavanger da han møtte lokale partifolk fredag, fremholdt Erdogan at en framstilling av Atatürk og hans eget navn ble brukt «og at disse var målene».

Han viste til at han ble informert om hendelsen av den tyrkiske generalen Hulusi Akar og EU-minister Omer Celik, som var på vei til en NATO-konferanse i Halifax i Canada.

– De sa «dette har skjedd, og vi kommer til å trekke tilbake 40 soldater». Og jeg sa «absolutt, ikke nøl, trekk dem ut med det samme», sa Erdogan.

– En slik allianse kan vi ikke ha, la presidenten til, ifølge nyhetsbyrået AFP.

(©NTB)