En kartlegging fra den danske sertifiseringsordningen e-mærket, viser at det finnes opp mot 15.000 falske nettbutikker som henvender seg til danske forbrukere på dansk.
– Jeg har ingen grunn til å tro at det er færre falske butikker som når nordmenn. Jeg vil tro vi er eksponert for det samme antallet, sier direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet til NTB.
Forbrukertilsynet fører en liste over falske nettbutikkersom nordmenn bør holde seg unna, og senest på selveste Black Friday ble 35 nye nettsteder lagt til listen.
– Dette er noe av det vi får flest henvendelser om. Folk tipser oss om nettbutikker de har kommet over, sier hun.
Mange av nettsidene på listen til Forbrukertilsynet ser meget gjennomførte ut, med tilbudstekst på norsk og priser i kroner. Dermed kan det være vanskelig å gjennomskue svindelen.
Men det finnes likevel noen triks.
– Se på hele nettadressen. Hvis det er noe rart med den, bør du være obs. Har den for eksempel navnet på en merkevare i seg, som parajumperstilbud.com eller raybansalg.net, kan det være grunn til mistanke. Sjekk også språket, og se om det finnes kontaktinfo til selskapet, sier Haugseth.
En del svindelsider er oversatt til norsk gjennom roboter, så hvis man oppdager krøkkete språk og skrivefeil er det trolig et tegn på at man bør holde seg unna.
Noen tilbud er også for gode til å være sanne – selv på Black Friday.
– Et klassisk eksempel er hvis du finner Parajumpers til en latterlig lav pris. Da er det stor sjanse for at det er en falsk jakke, eller at du risikerer å bli svindlet og ikke få varen i det hele tatt, sier Haugseth.
Under Black Friday er det ekstra grunn til å være på vakt.
– Jeg tror hypen rundt Black Friday, en dag med mange kupp, gjør at folk rent psykologisk kan bli mindre kritiske og hive seg på. De glemmer kanskje å trekke pusten før de kjøper, og ta en ekstra titt på om nettsiden er seriøs, sier Haugseth.
– Det er en viss risiko for at flere blir lurt på Black Friday enn vanligvis. Det er ikke noe galt i å kjøpe når det er fine tilbud, men man må passe på så man ikke kjøper den berømmelige katta i sekken.
Tusenvis av falske nettbutikker prøver å loppe nordmenn for penger. Derfor gjelder det å være på vakt hvis man leter etter et godt tilbud på Black Friday.
* Er tilbudet for godt til å være sant? Hvis prisen er mye lavere enn andre steder, kan det være et tegn på at du aldri får varen du bestiller, eller at det er falske varer som selges.
* Sjekk språket på nettsiden. Hvis den inneholder dårlig norsk, tyder det på at den kan være oversatt av en robot – noe som ofte betyr ugler i mosen.
* Gjør et nettsøk på nettbutikken. Har andre hatt dårlige erfaringer?
* Sjekk nettadressen. Dersom den ser merkelig ut bør du styre unna. Ofte har svindelsidene varemerkenavn i nettadressen.
*. no-domener kan ofte være tryggere enn utenlandske subdomener. For å opprette. no-domene må man nemlig være registrert med norsk fødselsnummer eller organisasjonsnummer. Du kan sjekke hvem som har registrert domenet og hvor det kommer fra på Whois.com.
* Gå inn på «om oss»-siden. Ekte nettbutikker skriver ofte noe om seg selv, deriblant historie og verdier. Dette bruker de falske nettbutikkene sjeldent energi på. Hvis de gjør det, har de ofte stavefeil og dårlig norsk språk.
* Se etter kontaktinfo. Alle lovlige nettbutikker i Europa må oppgi adresse, telefonnummer, epost og organisasjonsnummer.
* Sjekk Forbrukertilsynets liste over falske nettbutikker.
* Ta kontakt med banken dersom du har gått i fella. Du kan ha rett på å få refundert pengene.
Kilder: Forbrukertilsynet, Ritzau.
(©NTB)