Spanish Interior Minister Juan Ignacio Zoido, right, prepares to hand an envelope to European Commissioner for Migration Dimitris Avramopoulos during a meeting of EU justice and interior ministers at the Europa building in Brussels on Thursday, Sept. 14, 2017. The EU's top migration official said Thursday that extraordinary border controls inside Europe's passport-free travel area should not be extended because the refugee emergency is abating. (AP Photo/Virginia Mayo)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Norge ber EU om å endre reglene slik at det blir lettere å beholde den midlertidige grensekontrollen internt i Schengen-området.

Norge, Danmark, Tyskland, Østerrike og Frankrike har nå sendt et felles forslag til EU-kommisjonen.

Der ber de fem landene om mer fleksible regler for indre grensekontroll i Schengen.

– Dette er en tilpasning til den virkeligheten vi lever i. Det er ikke en juridisk virkelighet, men den virkelige verden, sier Danmarks innvandringsminister Inger Støjberg.

Hun mener hvert enkelt land må kunne innføre grensekontroll når det er behov for det, og beholde den så lenge det er behov for det.

Viser til terrorfare

Saken ble tatt opp til diskusjon på sidelinjene av EUs justis- og innvandringsministermøte i Brussel torsdag. Norge var spesielt invitert til møtet og deltok med to statssekretærer.

– Etter vårt syn er dette et forslag som balanserer nødvendigheten av å opprettholde Schengen-regelverket med behovet for å gi medlemsstatene de nødvendige verktøy for å opprettholde sin egen indre sikkerhet, sier justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).

Det var Frankrike som først tok initiativ til regelendringene.

EU-kommisjonen skal nå vurdere innspillet og ventes å komme med et eget løsningsforslag ved månedsskiftet.

Viser til terrorfare 

I dag åpner reglene for at det kan innføres grensekontroll i seks måneder hvis det oppstår alvorlige sikkerhetstrusler mot et land. Frankrike innførte slik grensekontroll etter terroren høsten 2015.

I unntakstilfeller kan grensekontrollen forlenges. Men den kan ikke vare lenger enn i to år.

Denne tidsgrensa er ikke tilpasset dagens situasjon, hvor det eksisterer en varig terrortrussel, skriver de fem Schengen-landene i forslaget de nå har lagt fram. NTB har fått tilgang til forslagsteksten.

De fem landene krever at hvert enkelt land må få anledning til å innføre mer langvarig grensekontroll når trusselbildet tilsier det.

Stopper asylsøkere

I Norge, Danmark, Sverige, Tyskland og Østerrike ble det innført midlertidig grensekontroll i kjølvannet av flyktningkrisen.

Den offisielle begrunnelsen for denne kontrollen var ikke terrorfare, men at EU ikke hadde kontroll på yttergrensene.

I dag er situasjonen mindre prekær. EU-kommisjonen har derfor gjort det klart at det ikke vil bli åpnet for flere forlengelser av kontroll som er spesifikt knyttet til innvandring. Den gjeldende kontrollen må avsluttes innen 11. november i år.

Det er ventet at flere land likevel vil insistere på å fortsette med kontroll på indre grenser, men nå med terrorfare som begrunnelse.

Politisk betent

EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos åpnet torsdag ettermiddag for en slik løsning.

– Den midlertidige grensekontrollen som ble innført på grunn av innvandringspress, må avsluttes i november. Det er klart. Men vi erkjenner at det har oppstått nye sikkerhetsutfordringer de siste årene, sa han.

Avrampoulos var likevel klar på at grensekontrollen ikke må gå så langt at Schengen undergraves.

EU har gjentatte ganger påpekt at grensekontroll på interne Schengen-grenser kun må gjennomføres som «en siste utvei», og at kontrollen da må være målrettet og så begrenset som mulig. Kontrollen er politisk betent fordi den hindrer den frie flyten over grensene internt i Schengen-området.

Den norske kontrollen gjelder ferjer som ankommer fra Danmark, Sverige og Tyskland.

Kontrollen utføres på stikkprøvebasis, og svært få personer nektes innreise.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]