PST-sjef på etterskudd

PST-sjef Benedicte Bjørnland, Foto: Berit Roald / NTB scanpix

VG har i dag et intervju med PST-sjef Benedicte Bjørnland om europeisk terror, trusselen mot Norge og hva PST gjør med det. Det hele er trist lesning, eller på grensen til det tragikomiske.

Vi har hørt før at PST vurderer det som «sannsynlig at det vil skje et terrorangrep i Norge i år.» Men hva i alle dager skal det bety? Hvordan skal befolkningen forholde seg til et slikt utsagn? Det virker som om Bjørnland kommer med en unnskyldning for sin egen inkompetanse på forhånd – i den hensikt å avvæpne kritikk i ettertid: Hva var det vi sa!

PSTs jobb er å avdekke konkrete forsøk på terror før de har skjedd. Forteller PST oss at de ikke har kontroll og at det er noe vi som innbyggere må leve med? Burde ikke PST-sjefen heller lage masse bråk overfor de politiske myndighetene for å få ressurser til å avdekke terroren, eller eventuelt sterkt tilråde en politikk som reduserer trusselen? For eksempel større kontroll med hvem som befinner seg i og får opphold i Norge?

Man må nesten lure på om VG-journalisten bevisst har ønsket å fremstille PST-sjefen som et naivt fjols uten kvalifikasjoner for jobben. Vi kan lese at de [PST] «har denne uken sjekket hvor stor økning i terrorangrep det egentlig har vært «i Vesten» de siste årene.» Denne uken? Har de først sjekket det denne uken og deretter løpt til VG for å fortelle at «antallet gjennomførte angrep har doblet seg»?

Vi kan videre lese at etter Stockholm-terroren «iverksatte PST det de kaller «nasjonal etterretningsoperasjon» i samarbeid med politiet.» Bjørnland uttaler til VG at dette har gitt «overraskende oppdagelser». Gjennom den operasjonen har de oppdaget nye islamistmiljøer i Norge som var ukjent før bilangrepet i Sveriges hovedstad.

– Islamistmiljøene er svekket. Gjennom at vi har dratt opp takten på etterretning i hele Politi-Norge, har vi fått inn informasjon som viser at «oi, her foregår det radikalisering som vi ikke har sett tidligere», sier PST-sjefen til VG.

Her må man lure på om PST har bedt VG om sitatssjekk eller ikke. Uansett om det er talende eller ikke for beredskapsnivået og forutanelsene i PST, man ønsker da virkelig ikke at publikum – for ikke å snakke om mulige terrorister – skal sitte med et inntrykk av at PST reagerer med et «oi» når de nesten tilfeldigvis – på grunn av et angrep i Sverige – oppdager «flere radikaliserte» og at de er «spredt rundt om i hele landet, ikke bare på Østlandet.»

Det er naturligvis vanskelig for en sikkerhetstjeneste som av naturlige årsaker har en kulturell tilhørighet i det tradisjonelle Norge (blant etniske nordmenn) å skulle vite hva som skjer i de nye parallellsamfunnene som vokser opp på grunn av innvandringen. Men at det skulle være så dårlig stelt med etterretningsbildet i PST som denne VG-artikkelen gir inntrykk av, kan vi som innbyggere i dette landet ikke akseptere. Det er tross alt liv og helse som står på spill.


Publisert: Sep 25, 2017 @ 9:23 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Henning Rutledal

  PST-sjefen gjør som Erna Solberg, smiler beroligende til publikum/velgerne, men gjør politikken/handlingene hennes det?

  • lurven

   “Trøsten” for oss dødelige her, må være at kommer det et angrep i Norge ala, 22/7 vil ikke øvrigheten slippe like billig unna denne gangen. Hverken statsminister, justisminister eller Pst-sjefen. Eller nrk for den saks skyld.

 • Jan Petter Glendrange

  Er det ikke høyreekstremisme PST fokuserer på for tiden? De kan jo ikke rekke over alt!

  • Marcus_T

   De e rekti det! Fjordman skal knebles. Og HRS, document og SIAN!

 • lurven

  Vårt liv og helse er uinteressant for myndighetene. Det “beste” de har kommet opp med hittil er å la Gry Blekestad Almås i NRK stå med plakater og fortelle i fullt alvor at det er større sjanser å bli drept i en bilulykke enn å bli drept i et terrorangrep.
  Så det så.
  Jeg vil spørre Almås og Pst-sjefen; hvis dere fikk en godteripose med 1000 vis av godteri i, og beskjed om at det er en giftig / dødelig sjokoladebit i posen, ville du tatt posen inn i huset ditt?

  • Rog Moen

   Ja faen ….. kresjet nettop med bilen ..burde jeg sagt til if at sorry en hel gjeng “ensomme” ulver brant akkurat opp jilen min…..?

  • GHjo

   Det man får inntrykk av ,er at liv og helse til ikke-muslimer, er noe som må ofres på multikulturens alter.
   Multikultur-ideologien,vil, som de andre ideologier, kommunismen,nazismen og islam, som ikke hadde/har livets rett, skape hauger av lik.
   Våre etterkommere vil,etterhvert som det drar seg til med islamisering og terror, få et hardt liv,hvis ikke Europa reiser seg og på nytt blir kvitt den islamske plagen, slik det har skjedd flere ganger før.

 • bitten

  JA hvordan skal man ha tiltro til PST og denne inkompetente , ukvalifiserte PST sjefen ,
  Bendicte Bjørnland sine utsagn , som det blir ytret om terrorfaren her i landet .
  Som nesten glatter over med å si , jeg vet ikke om det kommer noe terror i nærmeste
  fremtid , men det kan skje at det vil komme terror , med er så usikker på når den vil
  komme .

  PST vil jo tydelig dekke over ,sin egen udugelighet her , med slike utsagn som kommer
  frem , angående radikalisering , med fremmedkrigere , som man har null kontroll over .
  JA dette her er en så bedrøvelig lesning , som man kan lese ut i fra PST sjefens utsagn
  her, er det noen som burde få sparken, for sin udugelighet som Bjørnland her ,

  • Ingolf Å Nilssen

   Her er det EOS utvalget som ikke gjør jobben sin. Angående terror her i landet så er det en vanskelig sak å følge opp fra PST sin side når man har politikere som har slagordet ; Norge for alle! Alle-, det betyr terrorister også…

   Enkelte partier på Stortinget er helt uenig i PST sine vurderinger…

   Litt på siden, bruk av politiressurser. Sykkelgreia i Bergen, hvem betaler for det oppbudet av politi, til og med politihelikopteret er låst i Bergen for tiden? Hvor mye av PST sin tid er brukt på dette sykkelrittet, og alt er grunnet i ; Norge for alle..

 • invernes

  PST vurderer det som «sannsynlig at det vil skje et terrorangrep i Norge i år ? jeg finner meg rett og slett ikke i at politikere spiller russisk rulett med nordmenn! regjeringen er den ansvarlige om det skjer et angrep mot nordmenn, hele regjeringen må da arresteres og plasseres på Akershus festning.

 • Nordboer

  islamistmiljøene er ikke svekket, de har bare omorganisert seg og antatt nye former, omtrent slik virus muterer seg. Slik vil Pst alltid være solid på etterskudd. Og i mellomtida vil Fjolsene Hareide og Grande gjøre sitt til å øke antallet muslimer i Norge. Et stort antall muslimer er en nødvendig betingelse for å ha et blomstrende islamistmiljø.

 • Geiseric

  Spørsmål: Klarte KGB å redde SSSR? Klarte Stasi å redde DDR? Ikke det, nei. Tror virkelig Lurås & co at dette skyldes manglende politifaglig kompetanse, ressurser e.l.? De hadde ingenting å stille opp med da folket reiste seg og ropte “Wir sind das Volk”.

  Dette koker ned til en veldig enkel sannhet: en stat som mangler en troverdig visjon koblet opp mot en langsiktig *realistisk* plan, mister sin egen framtid. Ingen etterretningsorganisasjon i verden kan kompensere for inkompetente politiske “ledere”. “Systemets” svar har så langt vært det samme som DDRs: “Overvåk alle, da er vi på den sikre siden.” Men igjen tar de feil. Virkeligheten er plagsomt kompleks og kompleksiteten er tiltagende, ikke avtagende.

  • Ove Eikeland

   Vedrørende overodnet plan så finnes den. Sjekk Stortingsmelding 74 fra 1979. Der står at den norske befolkning skal skiftes ut og samfunnet bli multikulturelt pluss mye mere som de fleste ikke later til å være klar over. Hvordan skoler og barnehager skal brukes til indoktrinering og at den voksne generasjon er fordomsfull og at derfor må man satse alt på å forme ungdommen. Der er også føringer på hvordan pressen skal reportere kriminalitet slik at ikke det bidrar til rasisme. Mao folk må lære seg å bli voldtatt og overfalt uten å lage et stort nummer av det og skylde på kriminelle utlendinger. Vi får krysse fingrene for myndighetene for som Thilo Sarrazin sier så driver de med et eksperiment uten historisk presedens.

   • Geiseric

    Jeg mener du leser litt for mye inn i den stortingsmeldingen. I tillegg utformes ikke politikk utelukkende vha. stortingsmeldinger. Her er nok bildet mer komplekst. Men det er riktig som du skriver at multikulturalismen (som har vært en global trend over hele den vestlige verden de siste 40-50 år) er fastlagt i den stortingsmeldingen, og at denne linjen stort sett har vært fulgt. Norge kan ikke følge en assimilasjonslinje pga. sin forhistorie med fornorskingspolitikk mot samene.

 • Helge Lurås omtaler PST som et tilnærmet bakstreversk supperåd. Men kan det være at PST har langt bedre kontroll med islamistiske miljøer i Norge – og hva disse planlegger – enn hva Lurås postulerer? Indikasjon; i motsetning til en rekke europeiske stater – og oversjøiske – har vi jo ikke hatt terrorhandlinger på norsk jord. Kan jo tale for at PST gjør en god jobb under nåværende ledelse – også den politiske.

  • lurven

   Når ABB gikk lekende lett under radaren til pst, kan også en enslig islamist gjøre det samme.
   Spørsmålet er, når og hvor.

   • Spekulasjon.

    • Narve

     Hvordan kunne PST være så skråsikre på at ABB var helt alene om udåden? Innen 24 timer hadde de konkludert selv om mange vitner sa noe helt annet.

     • Du må komme med fakta, ellers konspirasjon; PST kjenner den egentlige sannhet som man skjuler for offentligheten.

     • Øyvind Røed

      Det hemmelige statspolitiet er altså allmektige?

     • Narve

      Flere vitneutsagn etter konklusjonen etter 24 timer burde være tilstrekkelig til å forfølge påstandene. Nå forsøkes vi å bli tredd et minnesmerke i form at et gigantisk sår i naturen ned over hode som praktisk talt skriver i stein at det vi har fått vite er den hele og fulle sannhet. Hva om de skjuler noe viktig? Hva om hypotesen som fredsforsker Galtung legger frem er sann?
      (Det er ikke lov å stille slike spørsmål idag uten å bli kalt konspirasjonsteoretiker. Den benevnelsen blir like mye misbrukt som antisemitt-benevnelsen.)

  • Fred

   Kan du si det samme etter du har sett denne? Meget interresant om du kan tilbakemelde. Husker du imamen som ble filmet undercover i Danmark, vi er ved at åpne di her samfunn? https://m.youtube.com/watch?v=ERou_Q5l9Gw

   • Opptatt ut dagen. Kommer til problemstillingen i morgen:-)

    • Fred

     Takk

  • Øyvind Røed

   Skyldes Nav, og at noen har en trygg havn i Norge – de biter ikke hånden som beskytter og gir mat.

  • TorOle

   Eller det kan jo hende at selv islamister tenker? Dumt å kutte av grena man sitter på? NAV finansierer jo de fleste muslimer i Norge og muslimene sender jo pengene ut av landet, og på den måten finansierer NAV mange terrorangrep i EU. Jeg bare spør!

  • Tom

   Lurås har bakgrunn fra E-tjenesten, han vet hva han prater om, i motsetning til PST!

 • Robin Haug

  Det handler om liv og helse, ja. Så godt forstår politikerne dette, at de innvilger seg selv ypperste sikkerhet når de selv ferdes ute i samfunnet. Vi som ellers ferdes i samfunnet 24/7 og som mener å vite hvor skoen trykker blir av samme personer og institusjoner gjerne brunbeiset. Selv om vi blir beæret med noen koranklosser her og der rundt om i landets gågater. Men de forstår altså plutselig alvoret når det gjelder dem selv. PST er i særlighet en institusjon som må være på forkant av situasjonen.

 • SnakePlissken

  Neida! Alt er i skjønneste orden. Ikke minst kunne vi på Skavlan høre en venstrevridd “ekspert” som beskriver Trump som en tyrann, Roger Waters fra Pink Floyd som kaller deler av fansen sin som troll fordi de stemmer Trump og ikke minst en avdanka skuespillerinne som nikket helt enig. Man snakker da ikke om viktige ting som islamisme i PK høyborgen Skavlan må vite. Feiging.

  • Marcus_T

   Kaster du bort tia di på Skavlan? Høyst uproduktivt. Finn på noe mer nyttig fremover!

 • Høyreekstrem???

  I Norge er det fritt spillerom for såkalte konservative muslimer og organisasjoner. PST forstår åpenbart ikke hva som ligger i begrepet kulturell koding.

 • Dogen

  Jeg kan helt på egen hånd opplyse om at terroranslagene kommer til å øke. Det samme gjelder knivangrep, voldtekter, æresdrap osv. Jeg kan også fortelle at jeg ikke vet helt nøyaktig hvor og når, men fordi jeg så clairvoyant, kan jeg si noe om hvem som mest sannsynlig står bak utførelsene.

  De ansvarlige er selvfølgelig våre myndigheter.

  Hva annet er det egentlig vi betaler PST for, bortsett fra å forfølge hate crime og “høyreekstremister?

 • Fred

  Mulig virkeligheten er for hard å takle for naive PST? Alle tilhengere av doktrinen islam er er samfunns forpliktet til å streve (jihad) for guden (allah betyr guden). Guden er Hovedguden Hubal fra Petra (gudene i koran 53:19-20 er guder fra Petra) derav halvmåne og stjerne i flagg. Frem til år 725 var alle moskeers (som betyr samlingsplass) qibla vendt mot Petra. Dette har forsker Dan Gibson kommet frem til, meget interresant film The Sacred City. Nei kristenguden er ikke samme! Hva vil guden og hvem skal tilhengerne etterligne, jo guden hater og befaler hans slaver å hate (koran 40:35) kafirene (dette gjelder også muslimer som ikke er gode nok). Muhammed (betyr prisverdig, en å se opp til) skal etterlignes og er viktigere en guden i det daglige liv. Islam er 14% guden og 86% Muhammed. Hvem var Muhammed ?? Tilhengernes daglige bønn (praiers for kafirs) blir disse minnet på at kafirene skal lide og straffes fordi vi gjør feil. Allah gjør noe med hodet til folk. Pøse på med fler tilhengere av doktrinen betyr KATASTROFE !

  • Roy Thorbjørnsen

   La os gjette hvilket guttenavn som er på navnetoppen over nyfødte i Oslo….

   • Fred

    Muhammed kommer av Hamid (prise) som er en av gudens 99 navn. Far til Muhammed var Abdallah som betyr slave av guden. Allat betyr gudinnen. Er det ikke merkelig med alle disse generelle navn?

 • Narve

  Kan vi utlukke helt at PST utøver ordre fra utenlandske overnasjonale organisasjoner? PST sjefen fremstår oftest som en skrankeadvokat synes nå jeg.

 • Kaffermann

  PST kan jo ikke være på etterskudd. De hadde jo angivelig kontakt med IS “Nordmenn” som visstnok ennå ikke hadde meddelt ønske om Norsk Bistand til utrekking.
  https://www.document.no/2017/08/12/dagsrevyen-det-er-40-nordmenn-i-raqqa/

 • Jens Janssen

  Vi ser en tendens til at åpenbare terroraksjoner klassifiseres som noe annet. Det skjer over hele Europa. Tallene som rapporteres vil således se noe penere ut enn realiteten.

 • KriKra

  Lurås leser VG-artikkelen slik fanden leser bibelen. Verden fungerer nok ikke slik at intervjuobjektet først har kommet opp med utsagn, tanker og idéer den dagen de står på trykk hos VG. I sitt forsøk på å virke aktuell må jo journalister skrive det i nåtid, men alle vet jo at papirmediene av natur ligger etter hendelsene.

 • Jens – alt er på Twitter

  Wow. Man får nesten inntrykk av at PST stort sett gjør ingenting, mens de en gang i blant strekker seg til å lage noe statistikk over terrorangrep.

  Ellers er problemet ikke bare islamistiske terrorangrep, det er også islamsk terrorisering i hverdagen.

 • Bjørn W.

  Utmerket av Lurås.
  Kan heller ikke føle oss sikre på at PST-sjefen har fulgt med i timen om arabisk “vår”; å vekke tilbake original islam. Men der er hun kanskje unnskyldt grunnet en defekt presse ?

 • Kristoffer Lie

  Ap sine fremskutte politiske utnevnte sikkerhetspolitiske kvinner som top-dogs innen PST (Bjørnland og Kristiansen) skurrer. PST sin organisasjon er ikke så avantgarde som befolkningen får skapt inntrykk av fra media, og slik som de fremstår på personnivå (Bjørnland og Fitje Hoffmann), eller via meldinger på egne internettsider ført til pennen av Siv Alsen.
  PST skal være i lanaaangt i f o r k a n t av spesiell terrorforebygging, når de vet hvilken gruppe FI er. PST sin oppgave er ikke å konstatere at terroren har funnet sted, for det kan ofrene selv (og media) gjøre når angrepene pågår/ skjer.

  PST sin tidligere sjef, og nåværende advokat Janne Kristiansen måtte ta sin kappe å gå i 2012, i vesentlighet av to årsaksforhold:
  (A) Etterretningssamarbeid med diktaturstaten Pakistan, og
  (B) Underkapasitet på overvåking av potensielle terrorister på norsk territorium.

  (A) Kristiansen plumpet uforvarende ut med norsk-pakistansk angivelige gradert etterretningssamarbeid, der hun for direkte mikrofon bekreftet at norske e-operatører er på pakistansk jord, og derfra samarbeider med ISI (e-tjenesten) i Pakistan. Avsløringen kom da Stortingets pakistanskfødte visepresident Chaudry (SV) spurte henne direkte ut om norsk-pakistansk etterretningssamarbeid, på pressekonferansen i fb.m.22/7-høringen om hvorfor ingen hadde mistanke om at Skøyen-gutten uforstyrret var under radaren til PST på tross av at han åpenlyst importerte/kjøpte terrorliste-kjemikalier fra blant andre; Polen.
  (B) At Kristiansen på samme pressekonferanse bekreftet av PST led av underkapasitet, dvs. at PST i 2012, i k k e kunne overvåke reelt flere enn 4 til 5 potensielle terrorister.

  PST er faktisk hundrede prosent avhengig av Den norske Etterretningstjenestens sin personinformasjonssanking, og reelle observasjoner av utlendinger (såkalte flyktninger) som befinner seg på norsk jord. Dette på tross av at det hardnakket benektes for befolkningen og at det politisk bestemte mandatet for slik samrøre mellom PST (innenrikssikring) og e-tjenesten (utenrikssikkerhet), er uaktuelt.

  Er PST vesentlig bedre forberedt mot terroranslag enn i 2011, tatt i betraktning at potensielle terrorister har mangedoblet seg i de siste 6 årene? Neppe.

 • MrFeyn

  Her treffer Lurås blinken, i motsetning til PSTs midtdsidepike. AT PST desperat forsøker å virke så langt forut for sin tid, forsterker bare inntrykket av at de er konstant bakfulle hele gjengen.

  En positiv ting, er jo at vi i det hele tatt har et PST, men når de har blitt redskaper for en ekstrem venstreorientert politikk, så representerer de ikke hele folket, og slettes ikke oppfyller det mandat de har blitt gitt av det samme folket som betaler lønningene deres.
  Jeg saver klare og effektive tiltak som hindrer islam å komme inn over grensen. Det er jo slik det starter, så dermed vil man spare både norske liv, og enorme summer i fotfølging og skosåler. Det handler jo om å ta ondet ved roten… ikke leke seg frem i livet på denne måten.

 • Marcus_T

  PST på etterskudd, liksom deres oppdragsgivere stortinget. Som herren så hunden!

 • Jan Iversen

  Takk for god artikkel. Det er skremmende å se den i kompetanse og udugelighet som preger PST under “ledelse” av Bjørnland. Mange har lurt på hvordan det var mulig at en slik,person havnet i denne jobben. Landets befolkning har krav på noe mer.

  • Tom

   Politiske utnevninger! Bare i Forsvaret at en General er en General! Har du en master i rettsvitenskap fra UiO så er du i det offentliges øyne kvalifisert for alle offentlige lederstillinger!

 • Profet1

  Jeg registrerer at offentligheten i Norge fortsetter tradisjonen med å publisere dårlige nyheter på fredag eller søndag, når de håper færrest mulig tar det innover seg.