FILE- In this Saturday March 29, 2014 file photo, a woman drives a car on a highway in Riyadh, Saudi Arabia, as part of a campaign to defy Saudi Arabia's ban on women driving. Saudi Arabia authorities announced Tuesday Sept. 26, 2017, that women will be allowed to drive for the first time in the ultra-conservative kingdom from next summer, fulfilling a key demand of women's rights activists who faced detention for defying the ban. (AP Photo/Hasan Jamali, FILE)
annonse

Kvinnene i det erkekonservative muslimske kongedømmet gleder seg stort over dekretet kong Salman utstedte tirsdag og som trer i kraft i juni neste år. Sjokkmeldingen ble møtt med en blanding av eufori og vantro.

«En strålende dag. Kan ikke holde tilbake tårene mine. Gratulerer til kvinnene i mitt hjemland», tvitret det saudiarabisk rådsmedlemmet Latifah al-Shaalan.

Aktivisten Manal al-Sharif, som ledet protestbevegelsen «Women2Drive» i 2011 la ut følgende tekst på Twitter: «I dag tillot det siste landet på jorda kvinner å kjøre … vi gjorde det».

annonse

«Dette er et vitnesbyrd på motet til de kvinnelige aktivistene som har kjempet i årevis … Saudi-Arabia har omsider gitt etter og bestemt seg for å tillate kvinner å kjøre», heter det i en uttalelse fra Amnesty International.

I henhold til landets vergesystem må et mannlig familiemedlem – vanligvis en far, ektemann eller bror – gi tillatelse til en kvinnes studier, reiser eller andre aktiviteter. Det er uklart om dette også gjelder for å ta førerkort.

Etter tirsdagens kunngjøring ble det fart på hashtager som «Jeg er min egen verge» og «saudi-kvinner kan kjøre» i sosiale medier, mens mange gjorde åpenlyst narr av konservative som lenge har holdt på forbudet.

En saudiarabisk kvinne tvitret et bilde av tre kvinner i en bil på handletur med teksten «Oss snart».

Fram til nå har Saudi-Arabia vært det eneste landet i verden som forbød kvinner å kjøre bil selv. Forbudet har ført til at de blant annet har måttet bli kjørt av menn når de skulle på jobben.

NTB-AFP

(©NTB)

Annonser
  •  
  •  
  •  
   

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]