Saudi-arabisk førerkortdekret møtt med jubel og vantro

AP Photo/Hasan Jamali, FILE

Kvinnene i det erkekonservative muslimske kongedømmet gleder seg stort over dekretet kong Salman utstedte tirsdag og som trer i kraft i juni neste år. Sjokkmeldingen ble møtt med en blanding av eufori og vantro.

«En strålende dag. Kan ikke holde tilbake tårene mine. Gratulerer til kvinnene i mitt hjemland», tvitret det saudiarabisk rådsmedlemmet Latifah al-Shaalan.

Aktivisten Manal al-Sharif, som ledet protestbevegelsen «Women2Drive» i 2011 la ut følgende tekst på Twitter: «I dag tillot det siste landet på jorda kvinner å kjøre … vi gjorde det».

«Dette er et vitnesbyrd på motet til de kvinnelige aktivistene som har kjempet i årevis … Saudi-Arabia har omsider gitt etter og bestemt seg for å tillate kvinner å kjøre», heter det i en uttalelse fra Amnesty International.

I henhold til landets vergesystem må et mannlig familiemedlem – vanligvis en far, ektemann eller bror – gi tillatelse til en kvinnes studier, reiser eller andre aktiviteter. Det er uklart om dette også gjelder for å ta førerkort.

Etter tirsdagens kunngjøring ble det fart på hashtager som «Jeg er min egen verge» og «saudi-kvinner kan kjøre» i sosiale medier, mens mange gjorde åpenlyst narr av konservative som lenge har holdt på forbudet.

En saudiarabisk kvinne tvitret et bilde av tre kvinner i en bil på handletur med teksten «Oss snart».

Fram til nå har Saudi-Arabia vært det eneste landet i verden som forbød kvinner å kjøre bil selv. Forbudet har ført til at de blant annet har måttet bli kjørt av menn når de skulle på jobben.

ANNONSE:

NTB-AFP

(©NTB)


Publisert: sep 27, 2017 @ 8:05 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.