Oslo 20150531. Regjeringspartiene, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet er blitt enige om den såkalte nærpolitireformen. Ulf Leirstein (Frp) på pressekonferansen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Del saken
 • 443
 •  
 •  
 •  
 •  

Parlamentarisk nestleiar i Framstegspartiet, og medlem av justiskomiteen, Ulf Leirstein, meinar at dommen er beklageleg og at den flyttar grensene for ytringsfridommen til offentleg tilsette.

Oslo: Måndag denne veka avsa Borgarting lagmannsrett dom i avskjedssaka mot den tidlegare politimannen Stein-Robin Kleven Bergh (54) frå Hedmark.

Sjå også – Avskjediget politimann fikk ikke jobben tilbake
Det var Hedmark politidistrikt som i august 2013 reiste avskjedssak etter at Bergh hadde skrive på Facebook mellom anna at dåverande statsminister Jens Stoltenberg var eit «krapyl».

Seinare vart vedtaket oppheva og omgjort til ordensstraff og åtvaring av det sentrale tilsetjingsrådet for politiavdelinga. Politimeistaren i Hedmark politidistrikt omplasserte Bergh frå operativ teneste ved lensmannskontoret i Eidskog til etterforskingsarbeid på politistasjonen i Kongsvinger.

I september 2015 vedtok tilsetjingsrådet å avskjedige og suspendere Bergh. Dette skjedde etter uttalelse om Hadia Tajik i Arbeidarpartiet.

 

Trykte «Like» på bilete av Mulla Krekar teikna som ein gris

Det var tillitsvald Veronika Amble Nærum som hausten 2015 sendte liste med utskrift av Facebook-meldingar til politimeistar Tormod Bakke. Nokre eksempel på meldingane var:

«Afrikaner. Igjen.» som kommentar til en artikkel på nrk.no om en mann som var pågripen for valdtekt.

«Hva er problemet? Det går fly til Midtøsten flere ganger i døgnet!» som kommentar til ein artikkel på Fria Tider med tittelen «Vi är araber, vi kan inte bo så här».

I tillegg trykte Bergh «Like» på eit bilete av mulla Krekar teikna som ein gris på Facebook.

Fagdirektør ved Nasjonal institusjon for menneskerettar, Anine Kierulf, seier til Resett.no at ho og ikkje oppfattar eit slikt «Like»-klikk som uakseptabelt.

– For ein offentleg tenestemann er det, isolert sett, ikkje ei uakseptabel handling å gjera seier Kierulf.

Kierulf var ikkje var overraska over dommen mot den tidlegare politimannen.

– Den seier noko om balansegangen mellom ytringsfridom og den tilliten som er naudsynt for enkelte typar stillingar, som i politiet.

Kierulf legg til at dommen er også tydeleg på at polititilsette har ytringsfridom, men den må skje i ein relativt sakleg form som ikkje krenkande eller fiendtleg ovanfor særskilte grupper.

 

Flyttar grensene for ytringsfridommen til offentleg tilsette

Parlamentarisk nestleiar i Framstegspartiet, og medlem av justiskomiteen, Ulf Leirstein, seier til Resett.no at dommen er beklageleg.

– Eg meiner vi bør ha høg takhøgd for politisk engasjement i eit demokratisk samfunn, seier Leirstein.

Han legg til at vi ser tendensar til at ytringsfridommen er under stadig større press, og at sentrale samfunnsaktørar ser seg tent med å gjere politisk usemje til eit juridisk spørsmål.

– Når domstolane først veljer å innskrenke ytringsfridommen på denne måten, så forventar eg at domstolane og offentlege etatar er like engasjerte i å få sparka personar med meiningar på venstresida i politikken også, avsluttar Lerstein.

(Saken er også publisert hos Oyvnon.com)

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 443
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]