Mytilene, Hellas 20160419. En familie fra Afghanistan venter i servicedelen av Moria-leiren på Lesvos. I denne delen av leiren tilbys det helsehjelp og registrering av asylsøkerne. Beboerne i leiren holdes inne bak piggtråd, høye gjerder og vakter og kan ikke gå ut som de vil. Flertallet her skal returneres til Tyrkia. Ifølge de som driver leiren er mange av de som holdes der frustrert over situasjonen og at det tar lang tid å få behandlet sin sak. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Del saken
 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  

Amnesty International anklager Norge og en rekke andre europeiske land for brudd på folkeretten gjennom tvangsretur av afghanere.

Rapporten fra Amnesty retter hovedkritikken mot EU, men også land utenfor unionen sender afghanere tilbake til en eksistens der de kan oppleve både tortur og død, heter det.

Amnesty sier at EU og enkeltlandene har sendt tilbake nesten 10.000 afghanere i perioden 2015–2016.

Ifølge rapporten er Norge det europeiske landet som har tvangsreturnert flest. I 2016 kom 64 prosent av tvangsreturene til Afghanistan fra Norge, det vil si 372 av 580 tvangsreturnerte. Totalt i 2016 sendte Norge 760 mennesker tilbake til Afghanistan.

– Konstant redsel

Organisasjonen trekker fram Norge, Sverige og Nederland som land som har sendt tilbake afghanere som er blitt drept, skadd i bombeangrep eller overlatt til en tilværelse av konstant redsel for å bli forfulgt for seksuell legning eller religion. Bare fire EU-land ligger foran Norge på listen over antallet returer.

– I en tid da de sivile tapene i Afghanistan er de høyeste som er registrert, tvinger europeiske regjeringer et økende antall asylsøkere tilbake til de farene de flyktet fra. Dette er et klart brudd på folkeretten, sier Amnesty.

Krever stans i returer

Amnesty i Norge krever nå full stans i returer til Afghanistan, skriver NRK. Politisk rådgiver i Amnesty i Norge, Beate Ekeløve-Slydal, advarer mot situasjonen i landet nå.

– Provinsen Kabul, som er stedet som særlig norske myndigheter velger å bruke som trygt fluktalternativ, er den farligste provinsen i Afghanistan. Det er der de fleste hendelsene skjer, og det er der det største antallet sivile skades og drepes i Afghanistan i dag, sier Ekeløve-Slydal til NRK.

Tvangsreturer tredoblet

Organisasjonen sier at blant de tvangssendte er det enslige barn og unge voksne, som var barn da de kom til Europa. Flere personer som Amnesty har snakket med, sier at de ble returnert til områder de ikke visste noen ting om.

Amnesty viser til offisiell EU-statistikk, som viser at tallet på tvangsreturer ble tredoblet i perioden 2015–2016. Samtidig falt tallet på godkjente asylsøknader fra 68 prosent i september 2015 til 33 prosent i desember 2016.

Sivile tap i Afghanistan nådde et rekordnivå på 11.418 personer i 2016. Angrep mot sivile skjedde i alle deler av landet, de aller fleste ble utført av Taliban og IS. I de første seks månedene av 2017 er det registrert 5.243 drepte sivile.

FN er bekymret

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sier det har vært en økning i tvangsreturer de siste årene.

– Livredde familier har blitt deportert midt på natten, ofte med stilltiende aksept fra politiet i opprinnelseslandet, sa UNHCRs leder for internasjonal beskyttelse, Volker Türk i årstalen torsdag.

Sammen med en rekke andre faktorer, mener han at dette bidrar til å svekke det internasjonale asylinstituttet.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]