STOCKHOLM 20051222 Det svenske Migrationsverkets lokaler i Solna. Mandag ble det avslørt at personalet ved avdelingen i Solna feiret med champagne da en russisk familie, som har et svært sykt barn, ble utvist fra Sverige. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
annonse

Det svenske Migrationsverket oppgir i egen statistikk at det har vært en kraftig økning i hendelser som involverer alt fra trusler, vold, trakassering og brann i lokalene. Kvinnelige ansatte blir utsatt for seksuell trakassering, det skriver svenske Aftonbladet.

Kvinnelige ansatte oppgir at de blir forfulgte, de blir truet med voldtekt og trakassert over telefon og mail.

-Det kan være alt fra en upassende kommentar til en seksuell handling. Det er ikke noe som forekommer ofte, men det er alvorlig når det skjer, sier Maria Johansson som er arbeidsmiljøspesialist ved Migrationsverket.

I sommer skal en mann som står i fare for å bli utvist fra landet ha dukket opp ved Migrationsverkets lokaler. Han truet med å drepe to vektere, den mannlige vekteren skal ha fått et slag i ansiktet, mens den kvinnelige vekteren ble truet av mannen, som sa han skulle ta rede på hennes adresse slik at han kunne komme og voldta henne.

Ifølge Maria Johansson er det viktig å snakke om seksuell trakassering.

-Det er det samme der som med andre hendelser, det gjelder å være bevisst om at disse hendelsene forekommer. Det er viktig å få informasjon om at det her ikke er en del av jobben, sier hun.

Vidar Torheim er driftsdirektør for Hero, som driver flere mottak i Norge. Han sier til Resett at han ikke opplever dette som en vanlig forekommende utfordring i hverdagen.

-Vi har jobbet i mange år i bransjen vi tar sikkerhet på alvor på alle områder. Vi kartlegger hendelsen gjennom vårt avvikregistreringsystem som gir informasjon til leder av mottaket og ledelsen dersom slike situasjoner oppstår. Vi har ingen overordnet registrering som skiller mellom kjønnene. Her kan det være mørketall. Vi har forhåndsregler, vi er bevisste på at man ikke skal gå alene, særlig når det er mørkt og at man aldri går alene inn i et rom. Vi jobber med tematikken her kontinuerlig. Jeg opplever ikke dette som et stort problem. Det blir jo litt synsing så klart. Det forekommer så klart enkelttilfeller, men det er ikke noe som preger hverdagen, sier Torheim.

Det svenske Migrationsverkets egen statistikk viser at antall rapporterte hendelser har økt dramatisk fra 510 i 2013 til 2808 i 2016.

-Det opplever ikke vi. Likevel, de enkelttilfellene som forekommer ser vi selvfølgelig meget alvorlig på, det syns jeg er viktig å presisere, sier Torheim på telefon til Resett.

Annonser
  • 151
  •  
  •  
   

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]