VADSØ 20070808 Fra havnen i Vadsø. Foto: Solveig Vikene / SCANPIX
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Den unge afrikanske mannen på 20 år kom til den lille Finnmarksbyen Vadsø som mindreårig asylsøker. Nå er han forsvunnet. Myndighetene mener han er radikalisert og har reist til Syria, fremkommer det av en reportasje i iFinnmark. Han er ikke den første asylsøkeren fra Vadsø som er blitt radikalisert. Gutten som ble tatt med en liten bombe på Grønland i Oslo hadde oppholdt seg i den samme byen.

I slutten av november 2014 ble det kjent at to fra Vadsø, opprinnelig fra Kaukasus, hadde dratt til Syria for å kjempe med den Islamske Stat (IS). Den savnede afrikanske mannen er ifølge iFinnmark trolig enda en person har reist fra Vadsø etter å ha blitt radikalisert.

Mannen i 20-årene skal ha vært på myndighetenes radar, men myndighetene har ikke oversikt over hvilket land han oppholder seg i nå. Mannen skal ha reist fra Vadsø i tidsrommet høsten 2016 til og med vinteren 2017. Ifølge en av iFinnmarks kilder skal han ha kuttet kontakten med miljøet sitt i Vadsø i februar i år.

Mannen skal ha hatt en tilknytning til den bombetiltalte 17-åringen fra Vadsø, ifølge en av iFinnmarks kilder. Ifølge Inger Unstad, leder i Vadsø atletklubb, skal den afrikanske mannen ha vært en del av miljøet rundt atletklubben – men skal ikke ha vært aktiv bryter. «Han var hos oss i et halvt år. Vi har etterlyst ham, og har ikke fått svar», sier Unstad til avisen. Hun beskriver gutten som en hyggelig og varm gutt.

Er du overrasket over at det dukker opp flere som har reist etter å ha blitt radikalisert, spør iFinnmark. «Nei. Når man ikke greier å fange opp nummer én, nummer to og nummer tre, er det noe riv ruskende galt med systemet», sier lederen for atletklubben som ser ut til å ha fostret flere terroroster.

Enhetsleder for kvalifisering, velferd og inkludering (KVI) i Vadsø kommune, Tone Persen, kan ikke uttale seg om enkeltsaker. Hun forteller til iFinnmark  at kommunen forsøker å ha dialog med enslige mindreårige – også etter at de har blitt voksne.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke uttale seg til iFinnmark om denne konkrete saken, men ifølge Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST, skal rundt 100 personer fra Norge ha reist til Syria for å tilslutte seg en terrororganisasjon.

«Det er i hvert fall et 20-talls personer som vi regner som døde eller drept, rundt 40 har returnert og rundt 40 er der fortsatt», forteller Bernsen. PST vil ikke opplyse spesifikke tall for fylker eller kommuner. Reisevirksomheten har imidlertid gått ned fra og med 2016, ifølge Bernsen.

 

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]