Oslo 20170903. Fremskrittspartiet (Frp) sin valgkampbod i Karl Johans gate i Oslo søndag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Forfatter, skribent og tidligere aktivist, Abida Akhtar, er på vei inn i politikken. Akhtar har familiebakgrunn fra Peshawar i Pakistan og har i omtrent 20 år drevet med aktivisme mot æreskultur og sosial kontroll. I forrige uke var hun nominert til Plans Jentepris for sin utrettelige innsats mot æreskultur og tvangsekteskap. Hun begynte sin fartstid som aktivist med et prosjekt for frafalne muslimer og har jobbet med flyktninger for Kirkens Bymisjon. Hun har dessuten skrevet barnebøker som også tar for seg temaer knyttet til rasisme. Nå er hun klar for nye utfordringer, denne gangen i politikken.

Valget av parti er gjerne en stor utfordring for den som vil inn i politikken. Man er aldri helt enig med et parti om alt og man må være villig til å kompromisse på egne overbevisninger. Akhtar forteller Resett at hennes valg har falt på Fremskrittspartiet, etter mange års vurdering.

-Jeg har tenkt lenge på det å gå inn i politikken, kanskje så mye som 10 år. Jeg har fulgt politikken lenge, med tanke på mitt engasjement mot æreskulturen. Jeg ser at de andre partiene har en berøringsangst i disse sakene. FrP har tatt opp denne problematikken, dermed har jeg fått bekreftelse på at det er FrP jeg støtter, sier Akhtar til Resett.

Bekymret for fremtiden

Akhtar utrykker bekymring for hvordan livet i Norge vil kunne bli når hennes etterkommere skal vokse opp her.

– Jeg har jo tre barn. Hvordan skal det bli når de får barn med den utviklingen vi ser nå? Jeg ønsker ikke at de skal måtte vokse opp i et Norge med mer kriminalitet og der politikken ikke makter å ta opp problemer knyttet til ære. Jeg er dessuten bekymret for at det vil bli mer terror. Vi bor i et land som skal være trygt, man skal ikke måtte bekymre seg for skyting og terror når man beveger seg ute. Min far kom som arbeidsinnvandrer til Norge og jeg har jo vært på besøk i hjemlandet og sett hvordan de lever der. Til og med min mor sier jo at hun ikke ønsker at den elendigheten skal komme etter oss. Vi vil føle at vi bor i Norge, sier Akhtar.

– Noen tenker vel at FrP er en gjeng med rasister, men det er jeg ikke enig i. Jeg opplever at FrP kjemper for frihet og demokrati, sier Akhtar og peker på at det muligens er noen som stusser over at hun som minoritetsperson blir politisk aktiv i FrP.

– Det er først og fremst terror og kriminalitet som bekymrer meg, men jeg tror også det er viktig å komme videre i debatten om ære, derfor må vi nå snakke mer om æresdrap også. Det må det være åpenhet rundt det at når æresrelaterte hendelser forekommer så er det nettopp ære som ligger til grunn.

Akhtar sier hun er bekymret for utviklingen i enkelte områder på Oslos ytre østkant.

– Jeg måtte flytte barna mine fra Holmlia. Den gangen var det ikke noe skyting eller slike ting, men det har forverret seg. Utviklingen på Stovner er også veldig bekymringsverdig. Da tenker jeg på fremtiden, hvordan det blir når etterkommerne mine vokser opp. Skal det bli sånn at vi må passe på hvilke skoler barna våre skal begynne på, fordi stadig flere av skolene våre preges av vold og uro? FrP er veldig tydelige på disse områdene.

Tåkeprat

Akhtar kritiserer de øvrige politiske partiene for å ikke være tydelige nok i spørsmål som kan sette noen innvandrere i et negativt lys, samtidig presiserer hun at hun ikke bærer på noe hat mot muslimer.

– Andre politikere er opptatte av å ha respekt og å snakke positivt om innvandrere, men de er ute av stand til å diskutere de problematiske sidene ved en del innvandreres kultur. Jeg er på ingen måte en muslimhater, jeg har muslimer i familien og jeg syns man skal få tro hva man vil. Men jeg er opptatt av å få bukt med æreskulturen, sier hun.

Hun forteller videre om sin tolerante, muslimske familie og mener eldre innvandrere får et stadig bedre forhold til FrP.

– Jeg har muslimske foreldre som støtter meg i mitt valg av FrP, og de er også enige i at Norge må bevare sin frihet. Eldre innvandrere begynner å få opp øynene for FrP. Selv er jeg ikke muslim, mine foreldre har ingen problemer med det. I vår familie har vi religionsfrihet, men æreskulturen, den slipper vi ikke inn. Dette er verdier jeg vil overføre til mine barn. Vi har en åpenhet rundt disse tingene og mine foreldre er flinke til å snakke åpent om unges utvikling og frihet til å velge sin egen vei.

Akhtar forteller at hun er ferdig med å kjempe mot æreskultur, at hun vil fortsette som forfatter og politiker og drive med ting som ikke har med æreskultur å gjøre.

– Jeg møtte dessuten Sylvi Listhaug for noen dager siden. Hun tok meg i hånden og ønsket meg velkommen i FrP, avslutter Akhtar.

(Shurika Hansen, Sylvi Listhaug og Abida Akhtar møttes nylig. Foto: Privat)

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]