Det er god butikk å drive asylmottak

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Det har vært støy rundt et asylmottak i Kongsberg. Fagsjef Thor Arne Hauge i asylmottaksoperatøren Link hektet betegnelser som «rasistisk» og «brunt» på noen av naboene som protesterte. De samme uttrykkene har kommet fra sjefen for Kongsberg SV og andre som har skrevet innlegg i lokalavisen Laagendalsposten. Det er et interessant meningsfellesskap mellom kommersielle interesser og de som vel ser seg selv som «antirasister».

I 2016 hadde asylmottaksoperatøren Link AS et overskudd på 85 millioner av en omsetning på 335 millioner. Det er et fantastisk godt resultat. Vi må bare gratulere. Link har altså klart å forhandle frem slike kontrakter med den mektige norske staten. Det står det respekt av. Vi får bare håpe eierne unner seg litt god sjampanje og gir klekkelig bonus til de ansatte. De burde også spytte litt penger inn i kassen til SV, MDG, Rødt, Arbeiderpartiet, NOAS, Antirasistisk Senter, Minotenk, Hate Speech International og Humanetisk forbund. Laagendalsposten bør få en god bukett blomster og det bør også Norsk Journalistlag.

 

Det er penger som står på spill, mye penger

Men nå har markedet begynt å forsvinne, asylsøkerne uteblir. De dårlige kreftene har tatt makten i regjeringen og de gode tider er over, selv om en underskog av organisasjoner krever et stabilt inntak. Kjente fjes som Jan Egeland i Flyktninghjelpen og Ann-Margrit Austenå i NOAS – det er alltid noe der ute i verden som kan brukes i reklame. Men nå taler de for døve ører, media ser ikke noe lønnsomhet lenger – det var nyheten i 2015, verden har gått videre.

Link AS må konsolidere, men har funnet sin nisje, profitten ligger i enslige mindreårige asylsøkere (EMA). Staten betaler 400.000 kr. per seng, og køyesenger selger de på IKEA til klokka ti om kvelden. Det er en lønnsom geskjeft. I 2015 kom det 5500 personer som hevdet at de var under 18 og det skapte et marked på rundt NOK 2,5 milliarder.

Hvis myndighetene forsøker å returnere noen, blir det høye protesterer. Men asylmottaksoperatøren holder seg i bakgrunnen, de har andre som tar seg av den jobben. Alle enslige mindreårige asylsøkere får oppnevnt en verge som skal bistå i prosessen, vedkommende får betalt. Uten enslige, ingen verger. Fosterforeldre kan få en brukbar inntekt, det er synd å miste den, selv om myndighetene har avgjort at grunnlaget for opphold er gjort på feil premisser.

Så har vi antirasister, de er flinke til å organisere seg. På bakgrunn av lydnivå og aktivitet så gis det inntrykk av at de er mange. Antirasister leter med lykt og lupe for å finne noe som kan brukes, de leverer emosjoner og kaller salgsargumenter for fakta. Vi har ennå til gode å høre at mange EMA oppgir uriktig alder eller at det er familien som har finansiert reisen – at det er økonomiske motiver bakom. Bare ved å nevne slikt, vil en på kommando få så øra flagrer.

Det interessante er å undersøke hvem som står bak en slik lønnsom forretning som Link bedriver. Hva slags erfaring har de? Links fagsjef Thor Arne Hauge har ifølge deres egne nettsider vært seniorrådgiver i Utlendingsdirektoratet i fem år og han har ti års erfaring som konsulent i UDI. Styreleder Morten Jørgensen har vært nestleder i UDI i 6 år og har vært rådgiver for kommuner, frivillige organisasjoner og mindre bedrifter i spørsmål knyttet til innvandrere og flyktninger. Fagkonsulent Katrine Rennan har vært saksbehandler i UDI, med ansvar for planlegging og gjennomføring av kurs for nyansatte i mottak, og oppfølging av mottak.

 

Klondyke i asylbransjen

I fjor var mye kritikk av at et konsulentselskap hadde eiere som tidligere var ansatt av Utenriksdepartementet, samtidig som de fikk penger derfra. VG gravde i saken med store ressurser. Det endte med at UD gikk gjennom rutinene på nytt.

Men UDI har sikkert allerede evaluert Link og andre mottaksoperatører og funnet at 85 millioner i overskudd av en omsetning på 335 millioner ikke gir grunnlag for å tenke at skattebetalerne her tynes unødvendig eller at det er noe uheldig i tidligere ansettelsesforhold. Det er jo nettopp folk fra UDI som kjenner «asylbransjen» best. Og overskuddet til Link går helt sikkert også inn igjen i norsk økonomi i form av restaurantbesøk, kjøp av batteridrevne Teslaer og oppussing av boliger. Link AS har kontoradresse i Kristiansand og eies av Link Holding som har en c/o-adresse i Sandefjord. De driver også innen restaurant og eiendom.

Antirasistene har sikkert heller ikke noe imot at tidligere dårlig betalte funksjonærer i offentlig virksomhet nå kan foreta en klassereise og gjøre økonomisk suksess. Det viser venstresidens dugnadsånd at de driver gratis reklame for et konsern som går med nær hundre millioner i overskudd. Det er gode tider i godhetsindustrien.

 


Publisert: Oct 21, 2017 @ 10:08 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • DrD .

  Hvorfor er det ikke lov til å tjene penger på å drive privatskoler, men å tjene store summer på å drive mottak er helt greit.
  Er det noen som har behov for kompensasjon så er det boligeiere i nærheten av mottak. Verdier av bolig og livskvaliteten til beboerne er spesielt utsatt når man ikke lenger kan slippe ut barn for å leke alene.
  https://ektenyheter.no/index.php/2017/10/danske-fra-midtosten-kidnappet-og-voldtok-4-aring-fra-barnehage/

 • Tor Dahl

  Godt gravearbeid og oversiktlig presentert!

  At systemet er så sleipt og korrupt – på “lovlig vis” er sjokkerende !

  De som organiserte de oppblåste satsene – høster nå pengene sine i asylbransjen.

  Vil SV, AP og MDG nå gå etter asylprofitørene?

  • Reidar S

   Det skjer nok ikke, antakelig kjøper de aksjer i selskapene

 • bitten

  JA det er tre grupper i samfunnet , som vil at asylindustrien skal vedvare til evig tid her ,
  dette er asylbaroner , asyladvokater , asyltolker , som tjener seg rike på felleskassa vår .

  JA skal si at asylindustrien er en meget lukrativ bransje for noen grupper i samfunnet ,
  som bare gnir seg i hendene , desto mer asylmottak , immigranter som kommer hit .
  Asylindustrien er en meget kynisk bransje , som asylbaroner gjør seg søkkrike på , som går kraftig på andres bekostning , når det gjelder våre skattepenger , utrygghet her i landet .

  Man får legge ned hele dette pengesluket av asylindustrien for godt , siden et stort flertall av Norges befolkning, vil hverken ha asylindustrien eller økonomiske immigranter her i landet .

  • Dogen

   De tre overnevnte grupper er bare første instans. Dvs etter NGOernes smuglervirksomhet. Når asylbaroner osv er ferdig med migrantene, sendes de videre så andre kan tjene seg fete i bransjer som eiendom (utbyggere, boligspekulanter, byggvare), transport, legemiddelfirmaer, og alt som har med vanlig forbruk å gjøre (matvarer, klesbransjen mm.) + diverse organisasjoner som så og si lever av innvandring.

   Den som taper er den vanlige skattebetaler. Og da snakker vi bare penger. Andre omkostninger som utrygg fremtid og vold i hverdagen kan ikke måles i kroner og øre.

  • Reidar S

   asylindustrien er vel en av de vekstnæringene som skal overta etter oljen…..

 • Atheistix

  En ting er at dette er melkeku. En annen ting er at det skal være en god ide å ta inn unge menn i perfekt vernepliktig alder fra Afghanistan – et land som sliter med å bemanne politi og millitære for å bekjempe taliban og alskens andre millitante islamistbevegelser. Å ta inn disse unge mennene er ikke annet enn sabotasje av fredsprosessen i midtøsten. Jeg klarer ikke etter beste evne å se logikken i dette. Klart det er hyggelig for den enkelte som får komme hit, men det kan ikke være sånn at vi skal bruke 3-10 millioner per hode for å være hyggelige mot enkeltpersoner. Komplett idioti.

 • Pepsy

  Hele denne saken illustrerer veldig godt hvor hyklerisk godhetsindustrien er. Thor Arne Hauge, som selv er er bosatt ved en fin strandtomt 20 mil unna asylmottaket i Kongsberg, tjener altså millioner på sin gesjeft samtidig som han beskylder alle som ikke ønsker asylmottak i sine nabolag for å være brune rasister.

  Men det Thor Arne jo egentlig sier er at alle som er i mot hans planer om å bli rik på sin egen godhet, selv om det går ut over alle andres nærmiljø og sikkerhet, altså er dumme rasister som også sikkert ikke eier empati og medmenneskelighet (…)

  Thor Arne & Co. har virkelig klart å rendyrke hykleriet her.

 • Profet1

  Det er bra at noen belyser galskapen. En vakker dag får det norske folk nok av denne utnyttingen.

  • StemmerBlankt

   Ja, bra at ting belyses.
   Men at nordmenn får nok av noe som helst, det skjer aldri.

 • StemmerBlankt

  Men private barnehager er styggedom, synes tilhengerne av asylindustrien…

 • Hans Hansen

  Overskuddet burde gå tilbake til det norske folk. Det er vi som blør og dør pgra multikultur!

 • Høyreekstrem???

  Ja den såkalte asylindustrien er ekstremt god butikk, med en profittrate de fleste andre næringer bare kan drømme om, selv oljerelaterte.

  Dette dreier seg også om såkalt velferdsprofitt, men man hører ingen protester på denne økonomiske utbyttingen. Det er altså skammelig å tjene penger på bestemor og bestefar, men helt greit å tjene seg styrtrik på mennesker med en annen hudfarge, for å bruke en slengkommentar fra repertoaret til kritikerne, de som hissigst kritiserer velferdsprofittørene.

  Hyklere? Det som kjennetegner et hykleri er at man med pondus og bravur kritiserer andre for noe, mens man holder kjeft dersom man gjør det samme selv, eller fungerer som nyttig idiot for andre som gjør det.

 • Avatar

  Ja her har du godhets-apostlene. Man blir mindre kvalm av å spise råtne blåskjell.

 • invernes

  Nei vi vil ikke ha asylmottak her i Norge lenger ! vi klarer oss utmerket uten disse byggene med sinte unge skjegg menn i våpenfør alder.

 • ZiZek

  Derfor skal det ikkje vere lov med private asylmottak, sjølv ideelle som ikkje tek ut profitt kan få drive dei. Å hevde at det er venstresida som driv fram dette med private aktørar er berre parodisk. De kan vel betre enn dette resett? Trudde de ville bli teke på alvor av andre enn dei som allereie heng på rights og document.

  • Иван Грозный

   Einar Hammer har ikkje gått inn for å avgrense retten for private til å drive asylmottak. Han har berre skrive ein satirisk artikkel om tilhøva i asylindustrien. Det syner seg at det er umåteleg mykje pengar å tene i denne nye vekstnæringa. I motsetnad til det meste av annan næringsverksemd kan ein her tene grasalt med pengar finansiert av skattytarane utan at politikarar, miljøvernarar, godheitsposørar og “anti-rasistar” vil stille eit einaste kritisk spørsmål. Tvert om gjer dei alt dei kan for å sikre veksten i næringa ved å kjempe for at så mange som mogeleg skal få asyl i Noreg og hindre at folk som ikkje har behov for asyl, vert sende heim.

 • Erik Pedersen

  Selvfølgelig er det “god butikk” å drive asylmottak. Alle vet at dette er kortsiktig og alle vet at kontrakter kan termineres på kort tid. Da blir det viktig for de som investerer å kunne nedskrive sine investeringer så fort som over hodet mulig. I nedskrivningsfasen “tjener” man ikke penger ifg normalt oppegående medier. Etter nedskrivningsfasen “tjener man penger i enorme mengder selv om inntjeningen er den samme eller dårligere…
  Hvis SV får gjennomslag vil denne industrien miste investeringsevnen og dø hen. Jeg tror ikke vårt norske samfunn er tjent med slik rasering av arbeidsplasser, og ikke minst grûnderbedrifter..

 • Whasinton Irving

  Under krigen hadde vi de såkalte “Brakke baronene” – Nordmenn med tvilsomme holdninger som gjorde seg rike på okkupantens ugjerninger.
  En del av disse formuene ble brukt til enten å konsolidere nedadgående virksomheter så som Jøtul gjorde eller helt nye store virksomheter ble startet som har forgreninger langt inn i vår tid så som Hydro.
  Nå gjentar det seg med “Asyl baronene” som gjør drømme formuer på en tvilsom industri som skader landet.
  En yrkesgruppe som er utelatt i artikkelen men som sannsynligvis hadde fortjent en plass for alle pengene de tjener er “Asyl” advokatene med sine høye salærer og uante anke muligheter.

 • Harald

  God butikk? Jeg har i min “naivitet” trodd at det kun var idealister som drev asylmottak. At innlegget inneholder sarkasme bør ikke forundre noen.

 • Tor Anders Engen

  Løsningen er å oppheve multikulturen. Den er dødfødt og er en løgn.

  • Harald

   Multikulti eksisterer ikke. Det er kun sosialister og godhetsapostler som snakker om multikulti. Og det disse mener inngår i “multikulti” er blant annet islam og muslimer. Og der i gården er det ingen, og da mener jeg INGEN som er i nærheten av å være interessert i multikulti. Islam dyrker sin egen kultur og sin egne religion og vil ikke vite av noe annet. Så til Tor Anders Engen: – det er ingenting å oppheve, vi må kun fortelle sosialister og godhetsapostler at de må prøve å finne ut av virkeligheten og slutte med sine “multikulti-drømmer”.

 • Stian Guttormsen

  Å kunne drive en privat eid bedrift med statlige midler og samtidig beskyttes av radikale sosialister og ustraffet sette alle kritikere i bås som onde slemme nazister i massemedia er jo den rene gullgruve for en kapitalist.

 • Agnar Knutshaug

  Egenkapitalen til Link AS har fra 2013 til 2016, økt fra 3,8
  millioner til nesten 71 millioner kroner (kilde: Proff.no). Lederlønna er omtrent det
  samme som statsministeren har i året. Klart det er Klondyke stemning i
  asylbransjen. Skjønt disse folka i denne bransjen ikke fryser like mye på
  hendene som gullgraverne i sin tid gjorde.

 • Orsen330

  Prøv å leie ut et hus eller leilighet til asylsøkere. Huset eller leiligheten, som må ha høy standard, fylles med møbler og hvitevarer.
  Og det beste av alt: Når asylsøkerne etterhvert flytter til Oslo, så kan du vederlagsfritt beholde alt som er i huset eller leiligheten.

 • Simen Midtfjord

  Sammenlikner disse asylbaronene med brakkebaronene under WW2. De er ikke et hår bedre!

  https://snl.no/brakkebaron

 • Scott Johansen

  Alt handler i bunn og grunn om penger i omløp og bedrifter som har stadig større overskudd hvert kvartal(kvartalssyken) pga. flere forbrukere i form av immigranter. Et Norge hvor norske kvinner føder få barn som skal kompensere med immigranter, immigranter som får penger av det offentlige som de i sin tur bruker til å handle forbruksvarer. Et nullsumspill hvor det overhodet ikke skapes reele samfunnsverdier, men kun penger i omløp…

 • Henrik Dahl

  Klientilismen står svært sterkt i mange kommuner i Norge. Den dreper all kreativitet og gründerånd, og gjør folk til maktservile sauer uten vilje eller selvoppholdelsesdrift (ellers kalt AP-velgere).