Over 218 millioner samlet inn i årets TV-aksjon

Statsminister Erna Solberg i NRKs TV-studio under TV-aksjonen 2017. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Årets TV-aksjon samlet inn 218,5 millioner til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt.

– Jeg er overveldet og rørt. Sammen skal vi sikre skolegang for mer enn 470.000 barn, sa Camilla Viken, generalsekretær i UNICEF, i en pressemelding søndag kveld.

– Det er vanskelig å sette ord på den enorme gleden og takknemligheten jeg føler nå. Tusen takk til alle som har bidratt. Hver eneste vaffel som er stekt, krone som er puttet på bøssa og hver eneste time som er lagt ned i den store dugnaden bidrar til å gi disse barna en bedre framtid, fortsatte Viken.

Skoler over hele landet arrangerte skoleløp, stekte vafler, bakte og solgte tegninger, og til sammen samlet de inn 8,1 millioner kroner. P3-aksjonen sørget for ny rekord med hele 6,26 millioner.

– Jeg er så utrolig glad og rørt over å se hvordan hele landet mobiliserer hvert eneste år for å gjøre verden til et litt bedre sted – en aksjon av gangen. Hele Norge er med på dugnaden og gjør en livsviktig forskjell for barn rammet av krig og konflikt, sa TV-aksjonsleder Vibecke Østby.

Stort engasjement

Pengene strømmet inn søndag. Bidraget per innbygger ligger på 41,55 kroner. Møre og Romsdal var det fylket som har gitt mest per innbygger, tett etterfulgt av Sogn og Fjordane.

Statsminister Erna Solberg (H) kunngjorde på NRKs direktesending like før klokka 23 søndag kveld at regjeringer gir 40 millioner.

I DNBs lokaler i Solheimsviken i Bergen var det hektisk søndag kveld. 40 bankansatte jobbet på spreng med å telle penger – og ved 22-tiden var det kommet opp i over 9 millioner kroner.

– Vi har hatt rundt 3.000 bøssebærere i Bergen i sving. Det har vært full dekning. Alt har gått smertefritt, sa en fornøyd fylkesaksjonsleder Marthe Jansen til Bergensavisen.

Klokka 16 startet rundt 100.000 frivillige over hele Norge med å gå fra dør til dør med bøssene sine. Hos Norwegian var rundt 100 kabinansatte utstyrt med bøsser, i tillegg til noen frivillige som gjerne ville ta en flytur for UNICEF.

– Bøssebærerne er gullet i TV-aksjonen og gjør dugnaden så unik. TV-aksjonen har ett stort mål, og det er å nå ut til alle nordmenn med en bøsse, sa innsamlingsleder i UNICEF, Christina Johnsen, til NRK.

Penger til utdanning

Årets aksjon går til UNICEF, og pengene som kommer inn, skal sørge for skoleutstyr, videreutdanning av lærere, oppbygging av skoler og læringssentre i Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan.

Det største bidraget var det Svalbard som sto for, med 1.005.455 kroner, etterfulgt av Statoil med 800.000 kroner.

I tillegg til de 40 millionene fra regjeringen donerte statsminister Erna Solberg (H) også en fotball hun fikk fredsprisvinneren Malala Yousafzai fra Pakistan til å signere da hun traff den pakistanske jenta i New York nylig. På fotballen er alle FNs bærekraftmål skrevet inn.

– Er det ett eksempel på krig og konflikt og en som har opplevd hvor vanskelig det er å få utdanning og hvordan man presses ut av utdanningssystemet hvis man er jente, så er det Malala, som tross alt ble forsøkt drept, sa Solberg.

Flommet over

Flere steder i Tvedestrand og Arendal ble imidlertid søndagens innsamling avlyst på grunn av uvær og regn.

– Vi synes ikke det er forsvarlig å sende ut folk. Dette er unntakstilstand, sa banksjef Bente Christensen i Sparebanken Sør til Tvedestrandsposten, som anbefalte folk å gi på elektronisk vis.

I fjor ble det samlet inn 220 millioner kroner til Røde Kors. Året før fikk Regnskogfondet potten på 189 millioner kroner, en nedgang fra toppåret 2014, da 251 millioner kroner ble samlet inn til Kirkens Nødhjelp.

(©NTB)


Publisert: Oct 23, 2017 @ 10:07 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • bitten

  Jeg var den som ikke ga en eneste kr , når jeg vet at det er fåtall av pengene ,
  som kommer frem dit det skal .
  Siden disse pengene skal gå igjennom så mange ledd som skal ha sitt ,
  før pengene nås der disse pengene skal havne hen .

  Når politikere kommer med sin rause koffert med 40 millioner kr, som blir gitt til denne
  innsamlingaksjonen aksjonen , så har jeg vel vært med på å gi mitt bidrag også .
  Som jeg er med på å finansiere den bistanden i året på over 36 milliarder kr i året ,
  så jeg har vist på ikke noen måte dårlig samvittighet for at jeg ikke gir noe kr .

  • Gothminister

   Veldig fornuftig av deg og ikke gi, for du har allerede gitt mer en nok. Selv ga jeg ikke ei krone i går. Hvorfor skulle jeg det? Vi gir hver månede i form av skatt. Pengene fra regjeringen som de med brede glis stjeler fra Norske skattebetalere å gir til så kalte gode formål, er våre penger. Det er rett og slett kvalmende.

   • bitten

    JA jeg gir mer en nok bidrag av mine skattepenger til slike bistand – formål ,
    så derfor har jeg bidratt med mitt til innsamlingen for i år også .

 • Hans Hansen

  På bildet, Erna smiler fett. Synd ikke disse penga heller går til å gjenopprette uretten mot Norges uføre og alderspensjonistene. Underreguleringa av trygder og pensjoner ville dermed bli opphevet. De syke, Norges invalider og våre gamle slitere, slapp omsider å sulte og fryse.

 • cadenza

  Så får vi håpe at pengene blir brukt uforkortet til de prosjekter de er ment til, og ikke havner på en konto eller i lommene til korrupte ledere.

  • Anne Haugen

   Vi burde i det minste få se regnskapene til UNICEF, hvordan pengene blir fordelt mellom NRK og lønninger, reiser, boliger for ansatte i UNICEF og deres hjelpere. Hvilke prosjekter de kan vise til som ikke fattige land hadde maktet bedre selv, hadde det ikke vært for korrupte ledere som forsyner seg av (hele?) statskassen. Det kan ikke være vår oppgave å støtte korrupte land?
   Bare noen tanker, hadde blitt glad hvis skepsisen min her er helt ubegrunnet, da jeg unner fattige mennesker en hjelpende hånd.

 • Tom

  Skulle tro staten hadde en fet lommebok….likevel skal man spille på befolkningens gode samvittighet….og dårlige!

 • cortado

  Det er noe som skurrer når regjeringens bidrag er så enormt, i forhold til det som blir samlet inn ellers. Tror ikke det virker positivt på folks lyst til å gi. Men NRK tjener iallfall grovt på slike innsamlingsaksjoner.

 • Gothminister

  Kvalmende rett og slett. Tenk om vi her i landet kunne samlet inn millioner til våre syke barn og andre trengende her i landet. Vi kaster allerede ut 30 milliarder i såkalt bistand. Det vil på ingen måte bli noe bedre i disse land vi nå skal pøse inn millioner. Men smilet til de gode og våre flotte politikere blir bredere for hver million som ruller inn av godtroende naive nordmenn.

 • Feliciano

  Hvorfor skal jeg støtte en organisasjon i FN, når FN i praksis eliminerer Vesten?

 • Elev8or

  Kunne repatriert mange for de pengene.

 • Marhabba2

  Støtt heller noen som faktisk utgjør en forskjell, som er til stede,hjelper,
  yter og bidrar. Der i mange tilfeller røde kors enten ikke stiller, eller er
  altfor sent ute. Eller om de stiller, er de så gjennomsyrt korrupte at
  de like godt kunne latt være. Vil du bruke noen kroner på noen som
  faktisk bryr seg og stiller opp når alle andre svikter? Støtt IDF

  https://friendsoflibi.org/d

  https://donate.fidf.org/pag

  Ved å støtte IDF støtter du ikke bare Israels suverene rett til å eksitere i
  fred og med trygge grenser, du støtter også IDF’s anstrengelser for å
  respondere raskt når katastrofen først inntreffer. Verden over, fra
  tsunami i Indonesia, jordskjelv i Nepal til orkan over Haithi, til jordskjelv i Mexico. Med proviant, førstehjelp, feltsykehus, leger. Leeenge før Røde Kors har
  rukket å lee på øyelokket og startet den sedvanlige tiggingen sin