The Turkish flag and an image of President of Turkey Recep Tayyip Erdogan are displayed during the opening ceremony of the Deaflympics at 19 Mayis Stadium in Samsun, Turkey on July 18, 2017. Samsun will host the Deaflympics 2017 between July 18-30 with 3105 participants from 97 countries in 21 different events. / AFP PHOTO / Adem ALTAN
Del saken
  •  
  •  
  •  

En nylig oppført moské i Roskilde i Danmark er formelt sett eid av den tyrkiske stat. Dette er til overraskelse for innbyggere i byen som har vært i den tro at byggingen har vært finansiert av menighetens medlemmer. Det stemmer delvis, da det er gitt private donasjoner til prosjektet, men nå kommer det frem at moskéen også er støttet med et betydelig bidrag på 7 millioner kroner fra Tyrkias statsorgan for religiøse formål, kalt Diyanet.

Moskébyggningen omfatter både kuppel og minareter, som er godt synlige i bylandskapet.

– Når man er vant til Rosklide slik man kjenner byen fra gammel tid med små kjøpmannsbutikker og den slags, så er det noe eiendommelig over at det nå er slike spir i bybildet, sier Carina Leth, som arbeider i VUC Rosklide til Ekstra Bladet.

Formann for Roskilde Kulturforening, Tuncay Yilmaz, sa i september at det kun var private donasjoner og lån som skulle finansiere byggingen.

– Prosjektet har lenge vært underveis. Vi startet på prosjektet i 2009 og fikk godkjent lokalplan i 2010. Moskéen koster 19 millioner kroner. Medlemmene har samlet inn 12 millioner og resten finansieres med et lån, forteller han Ekstra Bladet.

Den tyrkiske finansieringen av moskébyggingen i Roskilde er ingen isolert hendelse, men en del av en pågående trend over hele Europa. Det tyrkiske statsorganet Diyanet ekspanderer fysisk og finansierer bygging av moskéer, men også politisk og åndelig, skal vi tro Samim Akgönul, som er professor ved universitetet i Strasbourg og som forsker på Tyrkia, Diyanet og deres imamer.

Han forteller Kristeligt Dagblad at han har gjennomgått fredagsprekener Diyanet sender ut til moskeer over hele Europa hver uke, og forteller at prekenene er preget av politiske og nasjonale budskap, med støtte til president Erdogans regime.

Ifølge Kristeligt Dagblad har Diyanet også finansiert moskébygging i Århus, Fredericia, Holbæk og Ringsted.

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]