Tyrkisk statsorgan ekspanderer i Europa – finansierer nye moskéer i Danmark

AFP PHOTO / Adem ALTAN

En nylig oppført moské i Roskilde i Danmark er formelt sett eid av den tyrkiske stat. Dette er til overraskelse for innbyggere i byen som har vært i den tro at byggingen har vært finansiert av menighetens medlemmer. Det stemmer delvis, da det er gitt private donasjoner til prosjektet, men nå kommer det frem at moskéen også er støttet med et betydelig bidrag på 7 millioner kroner fra Tyrkias statsorgan for religiøse formål, kalt Diyanet.

Moskébyggningen omfatter både kuppel og minareter, som er godt synlige i bylandskapet.

– Når man er vant til Rosklide slik man kjenner byen fra gammel tid med små kjøpmannsbutikker og den slags, så er det noe eiendommelig over at det nå er slike spir i bybildet, sier Carina Leth, som arbeider i VUC Rosklide til Ekstra Bladet.

Formann for Roskilde Kulturforening, Tuncay Yilmaz, sa i september at det kun var private donasjoner og lån som skulle finansiere byggingen.

– Prosjektet har lenge vært underveis. Vi startet på prosjektet i 2009 og fikk godkjent lokalplan i 2010. Moskéen koster 19 millioner kroner. Medlemmene har samlet inn 12 millioner og resten finansieres med et lån, forteller han Ekstra Bladet.

Den tyrkiske finansieringen av moskébyggingen i Roskilde er ingen isolert hendelse, men en del av en pågående trend over hele Europa. Det tyrkiske statsorganet Diyanet ekspanderer fysisk og finansierer bygging av moskéer, men også politisk og åndelig, skal vi tro Samim Akgönul, som er professor ved universitetet i Strasbourg og som forsker på Tyrkia, Diyanet og deres imamer.

Han forteller Kristeligt Dagblad at han har gjennomgått fredagsprekener Diyanet sender ut til moskeer over hele Europa hver uke, og forteller at prekenene er preget av politiske og nasjonale budskap, med støtte til president Erdogans regime.

Ifølge Kristeligt Dagblad har Diyanet også finansiert moskébygging i Århus, Fredericia, Holbæk og Ringsted.

 


Publisert: Oct 26, 2017 @ 9:42 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • Jon H

  Alle må forstå at dette er en systematisk, godt planlagt og stadig økende islamisering av våre samfunn. Dette vil bare fortsette å eskalere, med mindre vi har en politisk bevissthet og styring som hindrer at dette skjer. Politikere er i ferd med å våkne, men det går alt for sent og alt for mange av de folkevalgte har en ufattelig naiv og altruistisk innstilling. Fortsetter dette slik så vil vår nesten grenseløse toleranse for denne intolerante erobringsideologien bli vår bane.

 • Alf Neuman

  Ikke bare wahhabistene og salafistene i Saudi-Arabia, som massivt støtter moské-bygging i vesten, men nå også det “sekulære” Tyrkia!

  Naiviteten i de fleste europeiske land er uten grenser!

  • GHjo

   Disse agenter for den aggressive,durkdrevne super-islamisten Erdogan, må bare kjeppjages tilbake til Tyrkia,snarest mulig.

 • invernes

  Skremmende og folk må være ops på Erdogan , vedkommende sies å være like forrykt og stormannsgal som Hitler.

  • heimevernet

   Når Norge er erobret, så vil de som skriver historien omtale oss som nazister som drev og gasset muslimer. De vil nok også klare å fabrikere bevis for det.

  • DrD .

   Erdogan har sine folk i Tyskland, Nederland, USA og mange andre land.
   Han har truet Nederland med at det er flere Tyrkere der enn det er soldater.
   Når man ønsker å bli kalif, må man jobbe for å gjenoppbygge kalifatet.

 • Tor Anders Engen

  Jeg har noe problem for de som synes at det er ok med multikultur. At disse har flyktet “fra et feilslått system”. Men når dem kommer hit er dem hardnakke støttespillere av det “feilslåtte system”. Lukter det ikke noen form for svindel og løgn fra de som kommer hit, og den eneste løsningen er å kaste alle sammen ut?

 • Ole Hansen

  På tide at det innføres forbud mot utenlandsk pengestøtte til norske trossamfunn. I noen miljøer er dette en minst like stor trussel som utenlandsk pengestøtte til politiske organisasjoner.

 • IdiAlpine

  Det neste er vel at russerne setter opp ortodokse kirker i nærheten av viktige bygg over hele Verden …