Hver fjerde danske frykter terror

Folk legger blomster utenfor synagogen i København etter at en vakt ble drept og to politifolk ble skadet under terrorangrepet i februar 2015. Foto: Ola Torkelsson / TT / NTB Scanpix

En ny måling fra Trygfonden viser at danskenes frykt for terror har økt dramatisk, forteller Jyllandsposten. Hver fjerde danske frykter nå å bli offer for terror, det er 23 prosent av de spurte i undersøkelsen. For kun to år siden viste en tilsvarende undersøkelse at kun hver niende danske hadde samme frykt.

Trygfonden har undersøkt utviklingen i danskenes trygghet siden 2004, og årets måling er den åttende. I fjor viste samme undersøkelse at 20 prosent fryktet terror.

De mange terrorangrepene i Europa har flyttet risikoen for å bli rammet nærmere, og mange tenker at det ikke lenger handler om «hvis» man blir rammet av terror, men «når», sier forskningssjef Anders Hede i Trygfonden. Han legger til at den økende terrorfrykten er en del av en større tendens om fysisk sikkerhet.

Danskenes utrygghet er også rekordhøy når det gjelder innbrudd, overfall, og for kvinners del: seksuelle overgrep. Han understreker at dette ikke trenger å bety at det er mer å være redd for, men at det kan være et uttrykk for at flere føler seg generelt mer sårbare, og at vi i stigende grad ikke aksepterer den slags overgrep.

Ifølge Politets Etterretningstjeneste (PET) er terrortrusselen mot Danmark alvorlig, men risikoen for å bli utsatt er begrenset. Politiinspektør Stine Arneskov Mathiesen sier at det er forståelig at folk er bekymret, men at man bør leve sitt hverdagsliv som før, men være oppmerksom og kontakte politiet dersom man opplever noe mistenkelig.


Publisert: okt 30, 2017 @ 12:37 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.