(FILES) A picture taken on February 20, 2013 shows Morten Messerschmidt of right-wing Danish Peoples Party in Copenhagen. Denmark's anti-immigrant party is expected to become the country's largest in Sunday's EU election while their Swedish peers lag behind, highlighting different political and economic landscapes in the two countries. AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / JENS NOERGAARD LARSEN +++ DENMARK OUT
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Den siste tiden har det rast en debatt i danske medier om en stor historisk dokumantarserie produsert av Danmarks Radio. Dansk Folkeparti har gått høyt på banen og har sammen med flere historikere beskyldt dokumentaren for å ha politisk slagside. Det er spesielt en episode om den tyske okkupasjonen av Danmark som har vakt reaksjoner.

Lederen for Dansk Folkepartis gruppe i Europaparlamentet, Morten Messerschmidt, er blant de som hevder at fremstillingen som vektlegger kommunistenes mostandskamp forvrenger historien. Ikke fordi kommunistenes innsats fremstilles feil, men fordi de er de eneste motstandsfolkene som trekkes frem i dokumentaren. Flere andre sentrale motstandsfolk, som ikke var kommunister, forbigås i stillhet, mener Dansk Folkeparti, som mener vrangbildet som gis i spesielt denne delen av programmet bør resultere i at det endres før serien brukes i undervisningssammenheng..

“Danmarks Radio har begått amputert historieformidling, for de glemmer – bevisst eller ubevisst – en stripe av de helt sentrale personene, som hadde en borgerlig tilknytning,” sier han til TV2, og peker på at personer som Christmas Møller, Kaj Munk og Holger Danske ikke nevnes. “Det virker som om Danmarks Radio bevisst forsøker å glorifisere venstefløyens rolle undner okkupasjonen,” mener han.

Dansk Folkeparti vil ha fjernet den delen av serie som omhandler den kalde krigen og okkupasjonen, men det vil ikke Danmarks Radio følge opp, selv om de innrømmer ubalanse. “Vi har ikke vært tydelige nok om de borgerliges innflytelse på den utviklingen vi skildrer i det siste avsnittet. Men avsnittet inngår som en samlet helhet i en stor serie, og vi kommer ikke til å fjerne det,” sier Danmarks Radios kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen.

En tidligere dramasjef for Danmarks Radio, Ingolf Gavold, går hardt ut mot Dansk Folkeparti. “Det er viktig at Danmarks Radio tør å kjempe mot Dansk Folkeparti”, sier han til TV2. Han reagerer spesielt på at Dansk Folkeparti-politikeren Søren Espersen vil trekke inn dokumentarserien i forhandlingene i Folketinget om dansk mediepolitikk.  Han mener Dansk Fokeparti, som ble største parti i Danmark under sist Foketingsvalg, ikke har det frisinnet som han mener er noe av det viktigste for dansk kultur.

 

 

 

 

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]