Oslo 20151119. UDI-direktør Frode Forfang holder en pressebrief i lokalene til Utlendingsdirektoratet i Oslo torsdag formiddag, i forbindelse med den aktuelle asylsituasjonen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
annonse
annonse

UDI har gjennomgått fire rapporter om sikkerhetssituasjonen i Afghanistan, men finner ingen grunn til å endre asylpraksis.

– Vi har ikke funnet grunnlag for å endre tidligere vurderinger, sier direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet til NTB.

UDIs konklusjon er at situasjonen i landet ikke er slik at Norge må slutte å returnere folk dit, opplyser han.

annonse

– Jeg har stor forståelse for at mange kan oppfatte Afghanistan som et utrygt land, men dette handler om hvilke terskler som skal gjelde i asylsaker, sier Forfang.

Den siste måneden har Landinfo levert fire rapporter til UDI om situasjonen i ulike deler i Afghanistan. Her heter det at sikkerhetssituasjonen er flytende og uoversiktlig og kan endre seg raskt. Det påpekes at det er vanskelig å skaffe pålitelig informasjon om situasjonen utenfor Kabul. I Kabul var det en stor økning i antall sivile ofre i første halvår i år.

Forfang presiserer at Landinfo kun gir beskrivelser og vurderinger av sikkerhetssituasjonen, uten anbefalinger om hvilke konsekvenser UDI bør trekke.

UDIs konklusjon er at det er trygt å returnere asylsøkere som ikke har noen individuell beskyttelsesgrunn, til det meste av Afghanistan. Unntaket er to provinser. Direktoratet mener også det er trygt å returnere flyktninger til såkalt internflukt i hovedstaden i Kabul.

annonse

UDI endrer heller ikke sin praksis overfor enslige ungdommer som fikk midlertidig opphold fordi de var mindreårige. Disse kan dermed bli sendt ut av landet når de anses å ha fylt 18 år.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon