Dette NASA-bildet viser en kunstners illustrasjon av et asteroidebelte i bane rundt en stjerne på samme alder og størrelse som vår egen sol. AFP PHOTO/NASA/JPL-CALTECH

Den amerikanske romorganisasjonen NASA meldte nylig at et objekt som bevegde seg i høy hastighet gjennom solsystemet vårt, sannsynligvis var det første interstellare objektet som noen gang er blitt observert og bekreftet av astronomer. At det er interstellart, betyr at objektet kommer fra et annet solsystem enn vårt eget.

De første observasjonene sa ikke noe om hvorvidt det var en asteroide eller en komet som var på gjennomreise i solsystemet vårt. Videnskap.dk skriver at astronomene, etter at de har hatt mulighet til å studere objektet, har oppdaget at det består av stein, som en asteroide. En komet består av is og metall- og steinpartikler. Dette vil danne en hale når isen fordamper. Selv da det fremmede objektet beveget seg nær solen, dannet det seg ikke en slik hale.

Objektet, som først ble observert fra Hawaii, passerte Jorden 14. oktober i år. Det fikk det midlertidige navnet A/2017 U1. Det er nå blitt omdøpt til 1I/Oumuamua, et hawaiiansk navn som bety «Den første til å ta kontakt».

Beregninger tyder på at asteroiden kommer fra et område bestående av yngre stjerner som kan sees i stjernebildene Duen og Kjølen. Det antas at unge solsystemer mister flere asteroider enn eldre systemer. For at asteroiden skal ha sluppet ut av tyngdekraftfeltet til stjernen sin, må den ha vært utsatt for en kraftig påvirkning. Den kan for eksempel ha kommet nær en stor planet som har påvirket den og «kastet» den ut av solsystemet. Objektet har antagelig beveget seg over en avstand på 163 til 277 lysår før det nådde frem til vår del av universet.

Oumuamua befinner seg for øyeblikket mellom banene til Mars og Jupiter, på vei ut av solsystemet vårt.

Annonser

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]