Hezbollah fighter walk near a military tank in Western Qalamoun, Syria August 23, 2017. REUTERS/Omar Sanadiki

For første gang har en Syria-farer som er født og oppvokst i Danmark, mistet sitt danske statsborgerskap. 

annonse

I tillegg til å bli utvist fra Danmark er dansk-tyrkiske Enes Ciftci (25) dømt til seks års fengsel. Avgjørelsen ble tatt i dansk Høyesterett tirsdag etter at en tidligere dom fra lagmannsretten ble anket. Høyesterett har nå stadfestet dommen.

Ciftci ble dømt for å ha brutt den danske terrorloven etter at han i 2013 reiste to ganger til Syria for å slutte seg til IS. Han har også forsøkt å støtte den ytterliggående islamistgruppa med 20.000 danske kroner, og han har uttrykt støtte til terrorangrepet i København i februar 2015, der to personer ble drept.

Mannens forsvarer har i retten argumentert for at Ciftci ikke har noen tilknytning til Tyrkia, men dommerne har pekt på at han har vært på ferie der, og at han i 2013 var i Tyrkia for å feste i forbindelse med at han forlovet seg med en kvinne med tyrkiske røtter.

Avgjørelsen kan få betydning for andre lignende straffesaker mot personer som har sluttet seg til IS. I tre andre saker der de tiltalte har dobbelt statsborgerskap, har påtalemyndigheten krevd at de fratas sitt danske statsborgerskap.

Tidligere har dansk-marokkanske Said Mansour mistet statsborgerskapet, men han var ikke født i Danmark.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.