Til mannen: ikke mist glimtet i øyet

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

De siste dager har folk kommentert et reklamebilde der en mann har sin hånd på en kvinnes lår. Bilde er både sensuelt og viser det jeg anser som to attraktive og samtykkende voksne. Men under kommentarfeltene er reaksjonene sterke. Noen mener at bildet er en hån mot de som har opplevd overgrep, andre mener at bildet gir et billig budskap. Reklamebransjen har i alle år vært påvirket av ideen om at sex selger, og det gjør jo det som oftest. Forskningen slår fast at hjernen belønner oss for å se på vakre ansikter, og å se på en vakker kropp har heller ikke så mange ulemper.

Har vi kommet dit hen at vanlig høflighet blir tolket som flørt og uskyldig flørt blir tolket som overgrep? Jeg ser ingen feil med bildet. Kun en lekker kvinne som er trygg på seg selv og en attraktiv herremann. Jeg ser også to voksne som er i stand til å ta egne avgjørelser. Kvinnen og mannen ser ut til å ha en god kjemi mellom seg. En slik kjemi voksne mennesker som forelsker seg ofte har.

Jeg syns at intellektuelle, modne, selvsikre og høflige mennesker er attraktive, og det hender at jeg jeg lar meg bli sjarmert av dem. Menn og kvinner! Det er en del av vår natur å legge merke til attraktive mennesker. Å undertrykke dette går mot sin hensikt. 

Å bli stakkarsliggjort samtidig som at den andre parten blir mistenkeliggjort, er en skeiv utvikling som dessverre gjør narr av den kampanjen som nå har satt viktig fokus på trakassering og overgrep. Og skal man først rette fokus mot trakassering, er det ikke norske menn som er verst – tro dere meg. I en del innvandrermiljøer blir norske kvinner omtalt som «horer».

Jeg syns selv at en klem, et smil, noen hyggelige ord og seriøse samtaler er en del av den sosiale orden mellom kjønn. Vi blir ikke blinde bare vi går inn i et forhold, heller ikke når vi gifter oss eller tegner samboerkontrakt. Vi må kunne omgås det motsatte kjønn uten at vi seksualiserer situasjonen, posisjonen personen har eller mistenkeliggjør andre. Vi er avhengig av den kontraktløse tilliten der vi kan bevege oss fritt og sosialisere med andre uten å bli gitt egenskaper og hensikter som kan skaffe oss problemer.

Jeg frykter vel egentlig at mange norske menn vil bli enda mer usikre fremover og at denne kampanjen vil bli misbrukt. Overgrep er ille, men vi kvinner skal være forsiktig med å ønske oss altfor tafatte menn. Hvis folk mister glimtet i øyet, i frykt for at det blir misforstått, går vi flate og kjedelige tider i møte.

 

 


Publisert: nov 20, 2017 @ 9:39 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Shurika Hansen

Samfunnsdebattant

Latest posts by Shurika Hansen (see all)

 • Svein Lande

  Takk Shu for viktige ord i turbulente tider! Godt at noen holder hodet kaldt?

 • Lur

  Du er en voksen og moden kvinne. 🙂 Du setter ord på mine tanker. 🙂

 • Mona Ostby Beck

  Nydelig, sensuelt par. Har ikke noe med overgrep å gjøre. Dessuten passer slipssløyfa hans sin farge perfekt til forloveden (?)’s strømpefarge. 😉 Herlig kommentar, Shurika! 🙂

 • Spageten

  Sterkt innlegg, Shurika er virkelig en sjelden perle. Som ung norsk mann deler jeg også bekymringene dine. Innlegget hadde gjort seg godt i Aftenposten, og er vel også politisk korrekt nok, hva med å sende inn der og?

 • Birgitta Sol Garvik

  Dette bildet er jo ingenting i forhold til den sexualiseringen vi blir utsatt for gjennom sosiale medier , TV , Big Brother etc.
  Ikke rart mannen blir forvirret i disse schizofrene tider.
  Kvinner bør også tenke på at de er mødre til sønner som skal ut i livet og kanskje bli beskyldt for noe av dette som går som en farsott nå.
  Synes mange som henger seg på sette MeeToo hysteriet er nærsynte og egosentriske !!

  • Astraios

   Hvor mange mannlige politikere eller journalister våger å stå opp for sine sønner i denne heksejakten?

   Det hele er godt organisert fra feministisk side for å påføre skam og skyldfølelse på gutter og menn – og handler om makt. Kjønn og sex skal politiseres og kriminaliseres.

   Selvsagt skal ingen oppleve eller godta trakassering, men det betyr ikke at spenning og lek mellom kjønnene ensidig og automatisk skal defineres som «sexovergrep» – med all definisjonsmakt fra kvinners side.

   Det finnes mange dumme menn som ikke kan styre seg, men du verden så mange slu og beregnende kvinner det finnes der ute. Og 99,99 % av verdens menn er IKKE overgripere – absolutt ikke.

   • Birgitta Sol Garvik

    Ja , jeg synes det er skremmende hvordan menn kan bli dømt fra jobb og ære gjennom *MeeToo*
    På meg virker disse mennene rettsløse ,og det skal ikke forundre meg at noen lider av *StockholmSyndromet* og gjør seg venn med *MeeToo* bare for å overleve….

    Hvordan dette vil ende vet ikke jeg ,men jeg håper fremtiden vil dømme det annerledes enn nå.
    Vi kan da ikke basere et samfunn på at en hver beskyldning fra den ene parten er den fulle sannhet.

    Men jeg har en mistanke om at hele kampanjen er influert av at *Et undertrykt folk har alltid rett*… Det vil si at den som har blitt sett på gjennom historien som ‘svak’ har rett til å definere sannheten. Dette holde ikke hvis vi skal kalle oss en rettsstat !!

    • Astraios

     Det hele kommer fra USA der vi har fått mye annet kjekt som ANTIFA og kulturell appropriasjon osv osv. De samme kreftene som er anti-amerika griper nå dette begjærlig for alt det som det er verdt.

     Det handler først og fremst om makt og makt via offerrollen, og naturligvis setter det først fyr i det feministiske Sverige som er et fyrtårn for norsk feministbevegelse. Sexanklager er en utgammel hersketeknikk, fra oldtiden og til KGB.

     Det er en kjent sak at det foregår mye ufint i presse og kulturbransjen, samt at god gammeldags høflighet, respekt og dannelse kan få en relansering. Men der er også mange kvinner som har «ligget seg til topps» – og bokstavelig talt feid forbi sine medsøstre i konkurransen.

     Det går knapt an å åpne en avis eller ett nettsted uten å få diverse sex og nakenhet rett i åsynet – og det er kvinnelige bloggere som er verstinger.

     Kanskje på tide å få fokus på de store utfordringene og problemene i verden – og man trenger ikke reise langt for å finne dem.

 • Truls

  Seksuallivet er på kvinnens premisser, når skal vi få likestilling der?

  Vedrørende bilde, en vakker dag når dette tenkte «forholdet» skjærer seg vil dette bli brukt som et potensielt overgrep, selv om hennes kroppsspråk her innbyr til intimitet, og hun gjør det av ulike grunner, parforhold?, noe hun ønsker å oppnå? Han gjør bare det han tror hun forventer, hvis ikke ville han jo vært homo? Hun ville også blitt lei seg hvis hun ble avvist. Forskjellen er at den feminiserte usikre stusselige hvite norske mannen ikke har fått dokumentert «sextrakasseringen» med bilde eller video!

  Som tidligere politistudent ved Politihøgskolen kan jeg skrive under på at det var flere kvinnelige studenter som hoppet til sengs med veilederne sine, i den tro om at man var nærmere en jobb i distriktet man var utplassert. Jeg var vitne til at kvinnelige studenter gikk til sengs med mannlige instruktører på diverse leiropphold, helt frivillig og med et mål for øye!

 • Syringav

  Sitat: » Noen mener at bildet er en hån mot de som har opplevd overgrep,»

  Jeg tenker at det heller er et hån mot kvinner som virkelig har opplevd overgrep når man sammenligne slike bilder med det ofre for virkelige overgep har opplevd.

 • S. Haugen

  Mitt råd til andre menn. Ikke kikk på kvinner, la dem være i fred og hold deg så langt unna dem som overhodet mulig!

 • Tor Anders Engen

  «En kvinne satt i en kinosal, så utbrøt hun. Få vekk hånden fra mitt lår! Nei, ikke du».

 • Marit

  Helt enig! Norske menn trenger å lære å flørte mer ikke mindre! Flørt er noe alle ble kunne og vi må ikke falle for nymoralistiske tendenser fra USA og venstresiden nå. Det er altfor mye sammenblanding og yngre gutter kan helt gi opp. Vi kan oppdra både jenter og gutter til å ha respekt og grensesetting. Overgrep er noe helt annet enn det dette bildet her viser.

  • Anne Haugen

   Foreldrene må på banen. Mødre må snakke med døtrene sine og mennene med sønnene om følelser og forhold. De unge bør ikke bli overlatt til TV-industrien, filmer og porno.

 • Henning Rutledal

  Her er menn som ikke mister glimtet i øyet, men så har de heller aldri hatt det! https://www.msn.com/en-us/news/world/jenter-ble-truet-med-voldtekt-rektor-jenter-er-spennende-for-gutter/ar-BBFpOFZ?ocid=sf

 • Hermann

  Nyansene drukner i den opphetede debatten. Det er desverre også et faktum at de mest pågående i Metoo-debatten er ytterliggående feminister og andre fra ytre venstre, som helst ikke vil se kompleksiteten og spennvidden i den debatten som nå har blidd dradd opp.

  Jan Guillou ga igår uttrykk for sine bekymringer rundt metoo:
  http://resett.no/2017/11/19/guillou-man-blir-usikker-pa-om-man-kan-gi-kvinner-en-klem/

  Metoo har noe av samme problemstilling over seg som mobbing. Der er nyanser med stor spennvidde. Utfordringene ligger i de subjektive opplevelsene vi har i vårt møte med andre. Vi har med oss referanser fra møter med andre mennesker som vi har kjent lenge. Det som er ment som harmløs humor for å skape god stemning kan av nye mennesker bli oppfattet som mobbing eller seksuell trakassering dersom det er snakk om en flørtesituasjon. I dette skjæringspunktet vil det nok for alltid forbli «mobbing», «seksuell trakasering», ellers ville vi fått et ekstremt sterilt samfunn.

  Det sagt, at debatten blir løftet er til en viss grad sunt. Rene overlagte maktovergrep utført av maktpersoner mot kollegaer/underordnede ofte i et avhengighetsforhold er det eksempelvis bra å få fokus på og debatt rundt.

  Bekymringen rundt metoo-kampanjen ligger primært på det ekstreme psykiske kjøret en del menn nå blir utsatt for, uten av de nødvendigvis har begått store objektive overtramp. I UK kunne man nylig lese om en lokal-politiker fra Wales som hadde begått selvmord. Også fra Norge kjenner vi til tilfeller der politikre har operert i grenseland og der avsløringene har hatt tragisk utfall. Også disse mennene har ofte familie, kone og ikke minst barn som blir rammet indirekte. Det bør man også ha med i bakhodet.

 • Enrico2

  Avledningsmanøver for å ta fokuset vekk fra de som virkelig trakkaserer kvinner : Muslimske menn !

 • Balalaika

  Alt blir surr når de røde feministiske horder skal få vinne frem med sine korttenkte følelseutbrudd. De som istedenfor å jobbe med egne gjenstående problemer i samfunnet – som f.eks de problemer som nå avdekkes – støtter og forsvarer importen og etableringen av en totalitær ideologi som har til hensikt å fjerne de fra offentlighetens rom for all fremtid.

 • Eirin Munkebye

  Mens vi venter på Godot:
  Ja ja – i de senerer årene har vi fått «ligge øverst» – fornøyde? Nei da…mye vil ha mer…