OSLO 20070529 Blått øye. Nærbilde av øyet. Blikk. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX NB! Modellklarert
annonse
annonse

De siste dager har folk kommentert et reklamebilde der en mann har sin hånd på en kvinnes lår. Bilde er både sensuelt og viser det jeg anser som to attraktive og samtykkende voksne. Men under kommentarfeltene er reaksjonene sterke. Noen mener at bildet er en hån mot de som har opplevd overgrep, andre mener at bildet gir et billig budskap. Reklamebransjen har i alle år vært påvirket av ideen om at sex selger, og det gjør jo det som oftest. Forskningen slår fast at hjernen belønner oss for å se på vakre ansikter, og å se på en vakker kropp har heller ikke så mange ulemper.

Har vi kommet dit hen at vanlig høflighet blir tolket som flørt og uskyldig flørt blir tolket som overgrep? Jeg ser ingen feil med bildet. Kun en lekker kvinne som er trygg på seg selv og en attraktiv herremann. Jeg ser også to voksne som er i stand til å ta egne avgjørelser. Kvinnen og mannen ser ut til å ha en god kjemi mellom seg. En slik kjemi voksne mennesker som forelsker seg ofte har.

annonse

Jeg syns at intellektuelle, modne, selvsikre og høflige mennesker er attraktive, og det hender at jeg jeg lar meg bli sjarmert av dem. Menn og kvinner! Det er en del av vår natur å legge merke til attraktive mennesker. Å undertrykke dette går mot sin hensikt. 

Å bli stakkarsliggjort samtidig som at den andre parten blir mistenkeliggjort, er en skeiv utvikling som dessverre gjør narr av den kampanjen som nå har satt viktig fokus på trakassering og overgrep. Og skal man først rette fokus mot trakassering, er det ikke norske menn som er verst – tro dere meg. I en del innvandrermiljøer blir norske kvinner omtalt som «horer».

Jeg syns selv at en klem, et smil, noen hyggelige ord og seriøse samtaler er en del av den sosiale orden mellom kjønn. Vi blir ikke blinde bare vi går inn i et forhold, heller ikke når vi gifter oss eller tegner samboerkontrakt. Vi må kunne omgås det motsatte kjønn uten at vi seksualiserer situasjonen, posisjonen personen har eller mistenkeliggjør andre. Vi er avhengig av den kontraktløse tilliten der vi kan bevege oss fritt og sosialisere med andre uten å bli gitt egenskaper og hensikter som kan skaffe oss problemer.

Jeg frykter vel egentlig at mange norske menn vil bli enda mer usikre fremover og at denne kampanjen vil bli misbrukt. Overgrep er ille, men vi kvinner skal være forsiktig med å ønske oss altfor tafatte menn. Hvis folk mister glimtet i øyet, i frykt for at det blir misforstått, går vi flate og kjedelige tider i møte.

annonse

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon