Ørland 20171103. De tre første av i alt 52 norske F-35-flyene lander på Ørland hovedflystasjon. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

De nye F-35-jagerflyene er utstyrt med sensorer og teknologi for å hente informasjon mer effektivt. Det kan styrke Forsvaret, men også utfordre suvereniteten.

Landene som har anskaffet F-35-flyene, har iverksatt tiltak for å holde følsom strategisk informasjon unna serverne til produsenten Lockheed Martin, skriver ABC nyheter. Flyene er satt opp med teknologi som bedrer Norges evne til å overvåke store land- og havområder. Imidlertid er flyene satt opp til å automatisk sende informasjonen til produsentenes servere i Texas etter hver flygning.

– Blant annet på grunn av nasjonale hensyn er det behov for et filter hvor nasjonene kan utelukke sensitive data i datastrømmen som deles i systemet tilbake til produsenten Lockheed Martin, sier seniorrådgiver Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet til ABC nyheter.

Han sammenligner utviklingen fra F-16 til F-35 med utviklingen fra en gammel Nokia 3210 til en iPhone 10/ X, og peker på at med økt mengde funksjoner og datamengde, øker også behovet for beskyttelse.

– På en måte ligner det på utfordringen rundt hvilke opplysninger om deg som iPhonen din deler med produsentene, sier Gjemble.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]