Forsvarsdepartementet frykter at F-35-flyene deler for mye informasjon

Ørland 20171103. De tre første av i alt 52 norske F-35-flyene lander på Ørland hovedflystasjon. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

De nye F-35-jagerflyene er utstyrt med sensorer og teknologi for å hente informasjon mer effektivt. Det kan styrke Forsvaret, men også utfordre suvereniteten.

Landene som har anskaffet F-35-flyene, har iverksatt tiltak for å holde følsom strategisk informasjon unna serverne til produsenten Lockheed Martin, skriver ABC nyheter. Flyene er satt opp med teknologi som bedrer Norges evne til å overvåke store land- og havområder. Imidlertid er flyene satt opp til å automatisk sende informasjonen til produsentenes servere i Texas etter hver flygning.

– Blant annet på grunn av nasjonale hensyn er det behov for et filter hvor nasjonene kan utelukke sensitive data i datastrømmen som deles i systemet tilbake til produsenten Lockheed Martin, sier seniorrådgiver Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet til ABC nyheter.

Han sammenligner utviklingen fra F-16 til F-35 med utviklingen fra en gammel Nokia 3210 til en iPhone 10/ X, og peker på at med økt mengde funksjoner og datamengde, øker også behovet for beskyttelse.

– På en måte ligner det på utfordringen rundt hvilke opplysninger om deg som iPhonen din deler med produsentene, sier Gjemble.

(©NTB)


Publisert: Nov 22, 2017 @ 9:24 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • tror ikke på dommedag..

  Så om vi bomber Libya igjen – så får altså amerikanerne vite om det?

  Spøk til side, så var det altså for noen år siden en diskusjon om hvorvidt vi ville ha nasjonal kontroll over flyene. Norge og Storbritannia var de landene som var mest bekymret for at amerikanerne gjennom programvaren – og dens kommunikasjon med opphavslandet – kunne “skru av” flyene.

  Såvidt vites, fikk vi aldri gjennomslag for å få innsyn i denne lukkede programvaren. Og det er jo verdt å ha i bakhodet.

  • Petter Simonsen

   Er vel mer sannsynlig at de heller blir skrudd på til å bombe noe vi ikke vil, enn motsatt?

 • BarePer

  Flott! Dette synes jeg vi skal dele med glede, vi kan jo ikke ha noen hemmeligheter for no one but Donald Trump. Men kunne ikke bare denne infoen bli sendt gjennom Twitter, så hadde det vært mye enklere?

 • Tor Anders Engen

  Husk hva Ben Rich har kommentert “USA vil aldri selge et våpen som kan være en fare for USA. Siden en venn kan bli en fiende”.

  • Spaceman_Spiff

   Det er da helt normalt. Sovjet/Russland har i alle år operert med “export version” av det meste de har. Å ha et system som kan “slå av” flyene er den enkleste sak i verden og det er ingenting i veien for at en F16 kan ha det samme. Flyet er jo kontrollert av 3 datamaskiner som styrer flyenes fly-by-wire system og uten disse er flyet redusert til en dyr metallklump på hjul.

   Såååå… ingenting nytt under himmelen. Det er nok noe USA vil være veldig forsiktig med OM de har tatt seg den muligheten, for det vil gå på deres egen troverdighet som leverandør av forsvarsmateriell.

 • Truls

  Får bare håpe at flyene ikke går på serverne til Clinton…..