Afrikanske migranter i Holot flyktningleir i Israel. Foto: AP Photo/Oded Balilty
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Resett.no har tidligere skrevet om den israelske regjeringens forslag om å deportere flere tusen afrikanske asylsøkere til afrikanske land som Israel har inngått avtaler med. Der vil de kunne leve i trygghet fra forfølgelse i hjemlandene. Forslaget forutsetter at en flyktningleir i Holot i det sørlige Israel, der asylsøkerne i dag er plassert, vil tømmes og stenges. Mandag var det en opprivende debatt i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset, om forslaget, som ble vedtatt.

Regjeringens forslag skapte strid internt i flere av opposisjonspartiene i sentrum og til venstre i israelsk politikk. Det israelske arbeiderpartiets leder, Avi Gabbay, la press på sitt parti og alliansepartnerne i Den Sionistiske Unionen, for å stemme for å nedlegge flyktningleiren. I følge den israelske avisen Israel Hayom, fryktet han stemmetap dersom partiet stemte imot det nesten alle israelere er for. Slik uttalte han seg på det interne møtet: “Vi trenger ikke å være mer rettferdig enn Høyesterett. Vi trenger ikke å kjempe med hele befolkningen. Vi vil betale en stor pris for å motsette oss loven. Det vil ikke gå bra i forhold til publikum.»

“Holot-anlegget må lukkes. Det har ikke hjulpet oss med å løse spørsmålet om illegale innvandrere på noen måte, og har blitt et problem snarere enn en løsning. Ulovlige innvandrere som leter etter arbeid kan ikke bli her,” la han til.

I en intern stemmegivning i opposisjonspartiet Den Sionistiske Unionen, som er en samarbeidsgruppe mellom det israelske arbeiderpartiet og noen mindre partier, stemte 11 gruppemedlemmer for Gabbays forslag og åtte stemte imot det. Men da saken kom opp i Knesset ignorerte de fleste parlamentsmedlemmene fra Den Sionistiske Unionen vedtaket og avsto fra å uttrykke deres motstand mot lovforslaget fra regjeringen, skriver Israel Hayom. Også Knesset-medlemmene fra sentrumspartiet til Yair Lapid, Yesh Atid, var uenige seg imellom. Partilederen og fem andre parlamentsmedlemmer stemte for regjeringens forslag, mens to stemt imot.

Lovforslaget må som praksis er i Israel vedtas to ganger før det kan settes ut i live.

 

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]