Israel: Fremdeles fare for regjeringskrise på grunn av lørdagsarbeid på jernbanen

Den israelske transportministeren Yisrael Katz. (AP Photo/Dan Balilty, File)

Resett har tidligere skrevet om hvor nær Israel var regjeringskrise i forrige uke, etter at lederen for det lille ultraortodokse partiet United Torah Judaism, helseminister Yakov Litzman, truet med å ta partiet sitt ut av regjeringen. I så fall ville Benjamin Netanyahus regjering miste sitt flertall i nasjonalforsamlingen, Knesset.

Konflikten dreide seg om jernbaneverkets planlagte vedlikeholdsarbeid på sabbaten, Israels hellige dag. Et mangeårig kompromiss mellom sekulære og religiøse jøder har medført at offentlig transport, inkludert togtrafikk, er innstilt på lørdagene. Det er derfor en fornuftig dag å utføre arbeid på jernbaneskinnene på.  Det ultraortodokse partiet er ikke villig til å godta denne formen for arbeid på sabbaten.

Problemet så ut til å være løst etter at det var enighet om at alt arbeidet skulle utføres av ikke-jøder. Men nå har det igjen oppstått komplikasjoner.  Jernbanen insisterer på at vedlikehold er kritisk og vil kreve bruk av jødiske teknikere. Andre kvalifiserte teknikere er ikke å oppdrive.

Den israelske transportministeren Yisrael Katz mener ifølge den israelske avisen Israel Hayom at en utsetting av planlagt vedlikehold på en arbeidsdag vil skape store trafikkforstyrrelser og være en stor ulempe for israelere som stoler på toget for deres daglige pendling.

Statsminister Benjamin Netanyahu så seg onsdag nødt til å innkalle til et sent kveldsmøte for å forsøke å oppnå enighet mellom de involverte statsrådene, skriver den israelske avisen. Uten å oppnå noe resultat.

På et tidspunkt under møtet skal den ultraortodokse helseministeren ha sagt at dersom vedlikeholdsarbeidet fortsetter som planlagt «vil det ikke være noen koalisjon». Katz skal ha svart med å true med nyvalg. Det er riktig nok en avgjørelse som må tas av statsministeren.

 


Publisert: nov 25, 2017 @ 9:30 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
  • LasseRon

    Religion…. herregud!

  • Frankie

    De har vel noen shabbos goys i Israel også? Eller er alle opptatt med politikerverv i Europa?