In this March 7, 2017 file photo, Israel's transportation and intelligence minister Yisrael Katz speaks during an interview with The Associated Press, in his office in Tel Aviv, Israel. Katz told The AP on Thursday, Nov. 9, 2017, that following the surprising resignation of Lebanon's prime minister, Israel is planning a diplomatic offensive against Iran and its Lebanese proxy Hezbollah at the United Nations. (AP Photo/Dan Balilty, File)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Resett har tidligere skrevet om hvor nær Israel var regjeringskrise i forrige uke, etter at lederen for det lille ultraortodokse partiet United Torah Judaism, helseminister Yakov Litzman, truet med å ta partiet sitt ut av regjeringen. I så fall ville Benjamin Netanyahus regjering miste sitt flertall i nasjonalforsamlingen, Knesset.

Konflikten dreide seg om jernbaneverkets planlagte vedlikeholdsarbeid på sabbaten, Israels hellige dag. Et mangeårig kompromiss mellom sekulære og religiøse jøder har medført at offentlig transport, inkludert togtrafikk, er innstilt på lørdagene. Det er derfor en fornuftig dag å utføre arbeid på jernbaneskinnene på.  Det ultraortodokse partiet er ikke villig til å godta denne formen for arbeid på sabbaten.

Problemet så ut til å være løst etter at det var enighet om at alt arbeidet skulle utføres av ikke-jøder. Men nå har det igjen oppstått komplikasjoner.  Jernbanen insisterer på at vedlikehold er kritisk og vil kreve bruk av jødiske teknikere. Andre kvalifiserte teknikere er ikke å oppdrive.

Den israelske transportministeren Yisrael Katz mener ifølge den israelske avisen Israel Hayom at en utsetting av planlagt vedlikehold på en arbeidsdag vil skape store trafikkforstyrrelser og være en stor ulempe for israelere som stoler på toget for deres daglige pendling.

Statsminister Benjamin Netanyahu så seg onsdag nødt til å innkalle til et sent kveldsmøte for å forsøke å oppnå enighet mellom de involverte statsrådene, skriver den israelske avisen. Uten å oppnå noe resultat.

På et tidspunkt under møtet skal den ultraortodokse helseministeren ha sagt at dersom vedlikeholdsarbeidet fortsetter som planlagt «vil det ikke være noen koalisjon”. Katz skal ha svart med å true med nyvalg. Det er riktig nok en avgjørelse som må tas av statsministeren.

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]