En leder ved den muslimske Iqra Privatskole i Danmark har spredt materiale fra den ekstremistiske organisasjonen Hizb ut-Tahrir, som jobber for å innføre et verdensomfattende islamsk kalifat. På skolen går om lag 560 elever som risikerer å bli påvirket av standpunktene til den ekstreme, islamske organisasjonen, melder BT.

annonse

– Vi gir snart ut en video, som oppsummerer arbeidet for det islamske kalifat over de siste 2-3 år av den islamske bevegelse Hizb ut-Tahrir, skrev skoleleder Ahmad Salale.

Det danske Folketinget ble i november enige om å skjerpe tilsynet med friskoler. Partiet Socialdemokratiet mener at problemet i de muslimske skolene er så omfattende at man bør fjerne tilskuddet til skoler der en majoritet av elevene har utenlandsk bakgrunn.

Utdanningspolitisk talsperson i Socialdemokratiet, Mattias Tefaye, syns det er trist at en skoleleder deler materiale fra ekstremist-gruppen Hizb ut-Tahrir.

– Skal vi ikke være ærlige og si, at det er de veldig religiøse skolene som er problemet. Og at det skal være et flertall i skolene med danske røtter. Ellers blir de aldri integrert, sier Tefaye.

Iqra Privatskole er satt under skjerpet tilsyn, sammen med en rekke andre skoler, og risikerer å miste statsstøtten på 21,7 millioner kroner. To andre muslimske friskoler måtte stenge i 2017.

Bekymringsverdig utvikling i Danmark

Robin Haug har bodd i København siden 2008. Han virker ikke overrasket over avsløringene og kan fortelle at dette er en del av en større trend som har pågått så lenge han har bodd i landet.

– Dette med Hizb ut-Tahrir er det mange diskusjoner om. Skolene får jo veldig mye penger, så det er klart det vekker reaksjoner. Hizb ut-Tahrir er ganske høyt oppe i offentligheten i Danmark. De forsøker nok å justere imaget sitt, men jeg tror de fleste er klar over hva de står for, sier Haug til Resett.

Haug forteller at danskene for omtrent ti år siden diskuterte å begrense valgfriheten i skolen.

For ti år siden diskuterte man ordningen med fritt skolevalg, fordi man ante begynnelsen på denne problematikken. Det er nå skoler der 70 prosent av elevene er muslimer og ved en skole jeg vet om er det til og med 90 prosent.

Robin Haug ser med bekymring på utviklingen i Danmark den siste tiden.

– Det har hendt flere merkverdige ting. Disse bandekrigene som utsetter tilfeldige uskyldige. Det som er rart er at når de religiøse autoritetene kommer på banen, så holder gjengene fred en stund. Det er som om de religiøse har en innflytelse over gjengene. I en tid var det sikkert skyting i gatene annenhver dag.

Haug bor selv på Nørrebro og har en sønn som skal begynne på skolen neste år.

– Jeg har en sønn som skal på skolen om halvannet år, så for meg er dette viktig. Jeg har hørt om jødiske foreldre som tar barna sine ut av skolen. Heldigvis er det mange som reagerer på alt dette. Hele Danmark ønsker å gjøre noe med problemene, men det skjer lite.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.