Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Del saken
 • 2.9K
 •  
 •  
 •  
 •  

Etter det Resett kjenner til er det tidligere fiskeriminister, fylkesmann og Høyre-politiker Svein Harald Ludvigsen som er den omtalte «samfunnstoppen» fra Troms som er siktet av politiet i en sedelighetssak og som ble varetektsfengslet med brev og besøksforbud 4. januar.

Til iTromsø har politiet sagt at de etterforsker saken etter følgende paragrafer i straffeloven:

– Gammel straffelov, paragraf 224, første ledd, bokstav A: Den som ved vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd utnytter en person til prostitusjon eller andre seksuelle formål, eller som forleder en person til å la seg bruke til slike formål, straffes for menneskehandel med fengsel inntil 5 år.

– Ny straffelov, som trådte i kraft 1. oktober 2015, paragraf 295, bokstav A: Med fengsel inntil 6 år straffes den som skaffer seg eller en annen seksuell omgang, eller får noen til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold.

Mannens forsvarer, advokat Ulf E. Hansen, sa til Nettavisen at hans klient ikke erkjenner noe skyld, og at han stiller seg uforstående til det han er siktet for. De anmeldte forholdene skal ha funnet sted både før og etter at ny straffelov trådte i kraft 1. oktober 2015.

– Dette er alvorlige anklager, men min klient er en rolig og sindig mann som samarbeider med politiet. Jeg forventer at politiet har dette som høyeste prioritet, slik at min klient blir løslatt torsdag 11. januar, sa forsvareren.

Resett publiserer Ludvigsens navn av hensyn til allmenne interesser. Ludvigsen er Høyre-politiker, en del av Frimurerlosjen og en nær bekjent og venn med flere samfunnstopper i Nord-Norge. Ludvigsens bekjentskaper og kontaktnett kan spille en rolle for etterforskningen i et såpass lite miljø. Resett er kjent med at mange samfunnstopper i Tromsø allerede vet at Ludvigsen er den siktede i saken. Ludvigsen var også anmeldt for lignende forhold i 2016, men den ble henlagt etter bevisets stilling.

Dommeren i kjennelsessaken 4, januar var tingrettsdommer Bjørn André Holmen. Fra 1998-2001 var Holmen ansatt på kontoret til Ludvigsens forsvarer Ulf E. Hansen. Ulf E. Hansen var da Holmens overordnede. Det bekrefter tingrettsdommer Holmen på telefon til Resett. Han aviser imidlertid at det er problematisk. Nord-Troms tingrett har forbudt offentlig gjengivelse av hele avgjørelsen etter paragraf 130 første ledd. Resett kan derfor ikke referere fra kjennelsen.

Resett har gjort advokat Ulf E. Hansen kjent med at vi offentliggjør Ludvigsens navn og tilbød han eller klienten hans å komme med en kommentar. Ulf E. Hansen skriver til Resett på SMS at «Jeg gir ikke kommentar til noen som spekulerer i eller offentliggjør navn i denne saken.»

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2.9K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]