Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark mener at hjemvendte fremmedkrigere utgjør en alvorlig terrortrussel.
– Trusselen kommer i første rekke fra militant islamisme, konkluderer Center for Terroranalyse (CTA), som er underlagt PET, i sin siste trusselvurdering.
– Konfliktene i Syria og Irak, og gruppen som kaller seg Den islamske stat (IS), er de vesentlige faktorene i trusselbildet, heter det videre.
PET, som er danskenes motstykke til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge, frykter særlig at hjemvendte fremmedkrigere skal gjennomføre spontane terrorangrep med enkle midler.
Kun et fåtall av dem som har reist for å krige i Syria og Irak, vil vende hjem til Danmark, tror PET. Personer som oppholder seg i Danmarks naboland kan imidlertid også utgjøre en trussel, påpekes det.
– Terrortrusselen i Danmark utgår i første rekke fra enkeltpersoner eller mindre grupper som oppholder seg i Danmark eller i naboland. Trusselen kan utgå fra radikaliserte personer i islamistiske miljøer, fra flyktninger og migranter, eller fra andre grupper.
– På grunn av viljen til å bruke vold er radikalisering av personer i fengsel eller av personer i kriminelle miljøer med adgang til våpen særlig bekymringsfull, heter det videre i trusselvurderingen.
Flyktninger og migranter utgjør også en terrorfare, mener PET.
– IS har benyttet flyktning- og migrantstrømmen til å sende personer til Europa for å begå terror, slår de fast.
Al-Qaida har også ambisjoner om å gjennomføre terroraksjoner i Vesten, heter det videre.
– Al-Qaidas kapasitet fins i første rekke hos grupper i Nord-, Vest- og Øst-Afrika, samt i Jemen, der de primært har et lokalt fokus. Al-Qaida har også bygd opp en betydelig tilstedeværelse i Syria, som kan utgjøre en trussel mot Vesten, står det å lese i trusselvurderingen.
PET mener også at høyreekstremister utgjør en økende terrortrussel i Danmark.
– Terrortrusselen fra politisk ekstremistiske miljøer i Danmark er begrenset, men trusselen fra personer med sympati for høyreekstremisme har økt, konstaterer de.
– Trusselen herfra kan rette seg mot religiøse minoriteter, asylsentre, flyktninger, migranter, samt mot utvalgte politikere og berørte myndigheter, advarer PET.
(©NTB)