A picture shows a bullet hole in a window on the site where two suspected jihadists were killed in an anti-terrorist operation in Verviers, eastern Belgium, on January 16, 2015. Belgian security forces raided an Islamist cell planning attacks against police on Friday as dozens of people were arrested in sweeps across Europe, keeping the continent on alert one week after the Paris attacks. Two suspected jihadists were shot dead in a police raid in the eastern Belgian town of Verviers on Thursday night and prosecutors said 13 suspects had been detained across Belgium, with two more held in France. AFP PHOTO / BELGA PHOTO / ERIC LALMAND
annonse

Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark mener at hjemvendte fremmedkrigere utgjør en alvorlig terrortrussel. 

– Trusselen kommer i første rekke fra militant islamisme, konkluderer Center for Terroranalyse (CTA), som er underlagt PET, i sin siste trusselvurdering.

– Konfliktene i Syria og Irak, og gruppen som kaller seg Den islamske stat (IS), er de vesentlige faktorene i trusselbildet, heter det videre.

annonse

PET, som er danskenes motstykke til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge, frykter særlig at hjemvendte fremmedkrigere skal gjennomføre spontane terrorangrep med enkle midler.

Naboland

Kun et fåtall av dem som har reist for å krige i Syria og Irak, vil vende hjem til Danmark, tror PET. Personer som oppholder seg i Danmarks naboland kan imidlertid også utgjøre en trussel, påpekes det.

– Terrortrusselen i Danmark utgår i første rekke fra enkeltpersoner eller mindre grupper som oppholder seg i Danmark eller i naboland. Trusselen kan utgå fra radikaliserte personer i islamistiske miljøer, fra flyktninger og migranter, eller fra andre grupper.

– På grunn av viljen til å bruke vold er radikalisering av personer i fengsel eller av personer i kriminelle miljøer med adgang til våpen særlig bekymringsfull, heter det videre i trusselvurderingen.

Frykter flyktninger

Flyktninger og migranter utgjør også en terrorfare, mener PET.

– IS har benyttet flyktning- og migrantstrømmen til å sende personer til Europa for å begå terror, slår de fast.

Al-Qaida har også ambisjoner om å gjennomføre terroraksjoner i Vesten, heter det videre.

– Al-Qaidas kapasitet fins i første rekke hos grupper i Nord-, Vest- og Øst-Afrika, samt i Jemen, der de primært har et lokalt fokus. Al-Qaida har også bygd opp en betydelig tilstedeværelse i Syria, som kan utgjøre en trussel mot Vesten, står det å lese i trusselvurderingen.

Høyreekstreme

PET mener også at høyreekstremister utgjør en økende terrortrussel i Danmark.

– Terrortrusselen fra politisk ekstremistiske miljøer i Danmark er begrenset, men trusselen fra personer med sympati for høyreekstremisme har økt, konstaterer de.

– Trusselen herfra kan rette seg mot religiøse minoriteter, asylsentre, flyktninger, migranter, samt mot utvalgte politikere og berørte myndigheter, advarer PET.

(©NTB)

Annonser
  •  
  •  
  •  
   

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]