Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Afghanske ungdommer som kom til Norge høsten 2015 og fikk midlertidig opphold fram til 18-årsdagen sin, får 90 dager på seg til å be om ny asylbehandling.

I de nye reglene skal det være forsvarlig ut ifra barnets beste når unge asylsøkere får midlertidig opphold.

– Departementet har fulgt opp Stortingets vedtak, i det alt vesentlige i tråd med brevet oversendt de parlamentariske lederne 11. desember 2017. Vi har vedtatt utfyllende føringer for vurderingen av om enslige mindreårige asylsøkere over 16 år skal få tidsbegrenset opphold fram til de fyller 18 år, sier justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i en pressemelding.

annonse

Stortingsflertallet vedtok i november at utlendingsmyndighetene må legge mer vekt på om ungdommene er sårbare og har omsorgspersoner eller nettverk der de ender opp.

Ifølge forskriftsendringen skal det stå i vedtaket hvilke vurderinger som er gjort av barnets situasjon, herunder hvordan hensynet til barnets beste er vurdert.

– Uansett må utlendingsmyndighetene, som tidligere, foreta en konkret helhetsvurdering i hver enkelt sak, sier statsråden.

annonse

Departementet har også bestemt at enkelte får rett til ny behandling av saken sin. Det gjelder asylsøkere som er henvist til internflukt i vedtak fattet etter 1. oktober 2016 og som var under 18 da det opprinnelige vedtaket ble fattet.

De det gjelder må be Utlendingsdirektoratet om ny behandling innen 90 dager etter at bestemmelsen trer i kraft 1. februar. De får gratis advokathjelp, men de som allerede er i utlandet må vente der til saken er behandlet og de eventuelt får reise tilbake til Norge.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon