FILE PHOTO: A man is silhouetted against a video screen with an Facebook logo as he poses with an Samsung S4 smartphone in this photo illustration August 14, 2013. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo
annonse
annonse

For et par dager siden kalte Mina Bai norskiraneren Farjam Movafagh for en «husneger» på sin FB-side. Dette så Shurika Hansen, og hun skrev en statusoppdatering hvor hun kritiserte Bai for å kalle Movafagh for en nettopp en husneger.

Like etterpå fikk Hansen beskjed om at hun var utestengt fra Facebook for syv dager, for å ha skrevet ordet husneger. Dette var hennes tredje straff i sin Facebook-karriere. Den første utestengelsen var én dag, deretter tre, og nå altså sju dager. Den neste utestengelsen vil i så fall bli tretti dager, som er siste advarsel og straff før kontoen til Shurika Hansen slettes. Alt dette er i henhold til Facebooks prosedyrer. Four strikes and you are out!

Deretter skrev Resett en nyhetssak om foranledningen og utestengelsen av Shurika Hansen. I den forbindelse var det vanskelig å ikke opplyse om, og skrive, ordet «husneger», som jo nettopp forårsaket utestengelsen. Resett postet den nyhetssaken på sin Facebook side i går.

annonse

I dag opplevde vi som kan publisere på Resett-kontoen en tydelig advarsel, i tillegg til at Resett-innlegget var fjernet fra Facebook. Vi hadde jo i vår dumskap brukt uttrykket husneger, opptil flere ganger. Det neste steget er nok utestengelse fra Facebook for Resett, i én dag.

Vi har nå et drabelig dilemma. For hver gang vi rapporterer om straffen fra Facebook burde vi nok beskrive foranledningen – som altså er ordet «husneger». Ja, nettopp. For bruken av ordet vil i sin tur generere en ny nyhetssak, om at vi er blitt utestengt. Når vi så poster dette på Facebook, vil vi bli straffet igjen, ja, stadig hardere. For Facebook fortolker ikke konteksten for hvordan ordet blir brukt. Nei, her slår maskinene ned på alt som har den minste eim av rasisme, selv beskrivelsen av rasisme blir ikke tolerert. Det blir enklere slik.

Til slutt vil Resett bli ekskludert, forårsaket av vår umettelige tørst etter å rapportere nyheter så sannferdig som mulig.

annonse

Så denne nyheten om at Facebook straffer de som bruker ordet husneger, selv om det bare er beskrivende for en første bruk av ordet, må legges død.

Det hører med til historien at Mina Bai også ble utestengt, i én dag. For å bruke ordet husne…

Nei, dette er ikke satire.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon