Men carry the coffin of a relative who died in Saturday's deadly suicide attack in Kabul, Afghanistan, Sunday, Jan. 28, 2018. The deadly explosion caused by a suicide bomber driving an ambulance in the capital. (AP Photo/Rahmat Gul)
annonse
annonse

Afghanske myndigheter erklærer nasjonal sørgedag etter at minst 103 mennesker ble drept og 235 såret i lørdagens angrep i Kabul.

– Søndag blir nasjonal sørgedag, heter det i en melding fra presidentpalasset i Kabul.

Det afghanske flagget vaier søndag fra halv stang over hele landet og ved landets utenriksstasjoner. Butikker holder stengt.

annonse

En kjøpmann som overlevde angrepet, Ahmad Fahim, sier mange kolleger ble såret eller drept. Han forteller at han så mange ofre som hadde mistet armer og bein i den kraftige eksplosjonen.

Taliban-angrep

Taliban-bevegelsen var raskt ute med å si at den sto bak angrepet. Den islamske opprørsbevegelsens talsmann Zabihullah Mujahid hevder angrepet var rettet mot en politikolonne, og han hevder over 80 politifolk ble drept eller såret.

Men opplysningene hans stemmer dårlig overens med bildet som myndighetene oppgir. Innenriksdepartementet la fram nye oppjusterte tall søndag ettermiddag.

– Beklageligvis har et antall sårede dødd på sykehus. Antall martyrer er nå 103, sa innenriksminister Wais Barmak, og la til at antall sårede er oppjustert til 235.

annonse

– De aller fleste drepte var sivile, men det er også militære blant ofrene, sa innenriksdepartementets talsmann Nasrat Rahimi lørdag kveld.

Barmak la søndag ettermiddag til at bare over 30 av de sårede er politimenn.

Ambulansebombe

Bomben var plassert i en ambulanse som ble kjørt av en selvmordsbomber.

– Selvmordsbomberen passerte den første sperringen og sa at han hadde med seg en pasient til sykehuset Jamhuriat. Ved den andre sperringen ble han gjenkjent, og da sprengte han seg i bilen som var fullastet med eksplosiver, sier Rahimi.

Den kraftige bomben eksploderte i en folksom gate i Kabul. På sykehuset Jamhuriat kjempet helsepersonell lørdag og søndag med å redde liv.

annonse
Internasjonal fordømmelse

Angrepet blir møtt med kraftig fordømmelse. Det at bombebilen var kamuflert som en sykebil, beskrives som et klart folkerettsbrudd av FN.

– Ambulanser skal være beskyttet, og brukes til å ta seg av syke og sårede. Det skal ikke brukes av parter i konflikter til å utføre militære handlinger, sier folkerettsansvarlig i Norges Røde Kors, Mads Harlem, til NTB. Han kaller dette en krigsforbrytelse.

– Jeg er rystet over det barbariske angrepet i Kabul. Jeg fordømmer denne terrorhandlingen på det sterkeste, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer også angrepet.

Trump krever handling

USAs president Donald Trump kaller bombeangrepet foraktelig. Nå er det på tide med handling mot Taliban, krever han.

– Nå bør alle land komme med besluttsomme tiltak mot Taliban og de som støtter dem, sier Trump.

Afghanske sikkerhetsstyrker har slitt med å bekjempe Taliban etter at NATO formelt avsluttet sitt oppdrag i 2014.

– USA har forpliktet seg til å sikre at Afghanistan blir fri for terrorister som kan være en trussel for amerikanere, våre allierte og alle som ikke deler deres ondskapsfulle ideologi, sier Trump.

annonse

USAs utenriksminister Rex Tillerson har fordømt det han kalte et «meningsløst angrep» og insisterte på at det «ikke kan være noen toleranse for dem som støtter terroristgrupper».

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon