An office worker looks at a computer monitor displaying a map available on the Fitness application STRAVA on January 29, 2018 in Washington DC. The US military is reviewing how troops use fitness trackers and other devices, the Pentagon said Monday after an exercise-logging company published a map revealing potentially sensitive information about US and allied forces in places including the Middle East. / AFP PHOTO / Eric BARADAT
annonse
annonse

Vestlige soldater  oppdrag i Irak og Afghanistan har røpet identiteten sin gjennom treningsappen Strava. Blant disse er en norsk soldat.

Den norsksoldaten har registrert minst én av sine løperuter i treningsappen Strava mens han var  oppdrag i Irak, melder NRK.

Kanalen har vært i kontakt med vedkommende, som ikke vil kommentere saken.

annonse

De siste dagene har det vært mye oppmerksomhet rundt amerikanske soldater som kan ha røpet lokaliseringen til militære baser ved å bruke treningsappen Strava. Strava er en app der brukere kan loggføre og dele treningsrutene sine. I november publiserte Strava et kart som viser hvor aktiviteten til brukerne er størst.

NRK har funnet treningsprofilene til 18 personer som har oppholdt seg i militære baser i Irak og Afghanistan ved hjelp av et kart publisert av treningsappen Strava. De aller fleste bruker både fullt navn og bilde av seg selv  appen.

Kartet giikke informasjon om enkeltbrukere, men NRK har utnyttet en funksjon i Strava for å avsløre brukerne. Stravas flyby-funksjon, gjør at man kan se hvem som har trent isamme område som deg,  samme tid.

Ved å lage GPS-filer av fiktive løpeturer iområdene der norsk tilstedeværelse har vært kjent de siste to årene og så laste opp filene til Strava, kan man bruke flyby-funksjonen for å finne identiteten til enkeltpersoner.

annonse

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon