Oslo 20140204. Advokat Frode Elgesem hilser på sjefsredaktør i Dagbladet John Arne Markussen før Høyesterett skal behandle saken mellom tidligere ambulansesjåfør Erik Schjenken og Dagbladet i Oslo tirsdag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Dagbladet fornekter seg ikke. De er stadig på jakt etter å henge nordmenn ut som rasister. For ti år siden var det en ambulansesjåfør som fikk unngjelde. I den saken ble Dagbladet dømt i retten til å betale erstatning. Nå er det politiet som etter sigende er rasistene. «Raser etter ransaking og fotografering: – Ydmyker guttene,» heter det i overskriften. To gutter med mørk hud føler seg krenket av Oslo-politiet og vil anmelde saken. De støttes av Antirasistisk Senter og rapperen Hkeem.

«Guttene» på 19 og 20 år, der den ene har jobbet som modell og begge er venner av rapperen Hkeem mannen bak hitlåta «Fy faen» og den nylanserte låta «Ghettoparasitt», satt på McDonalds på Grorud da politiet kom inn. Det hadde skjedd noe på Lindeberg. Ifølge Dagbladet er det langt unna, ja så langt at det tar et par minutter med bil. Politiet ransaket dem og tok bilde av dem, så dro de. Ifølge Antirasistisk senter og Dagbladet var dette rasisme, men helt nederst i den lange artikkelen kommer politiets tilsvar. I samme sak ble flere anholdt og det ble funnet våpen i en bil. Men dette med rasisme, var en så stor nyhet at Dagbladet så seg nødt til å lage en oppfølgingssak: politiet inviterer dem til et oppklaringsmøte og «guttene» sier ja til det.

Det er som en déjà vu fra Ambulansesjåførsaken i Sofienbergparken for over ti år siden. Den gang var det SOS Rasisme som spøkte i kulissene, i dag er det Antirasistisk senter. De leter med lykt og lupe etter noe som kan brukes som et salgsargument. Det er rasisme de leter etter. De er ikke så nøye med realiteter – det går i symbolsaker for å fyre opp følelser, lage intriger og sette folk opp mot hverandre. De har tatt over SOS Rasismes rolle, men avisen er den samme: Dagbladet. De har ikke lært mye av tapet i Høyesterett mot ambulansesjåfør Schjenken.

annonse

Nå er det politiet som er rasister

De tilpasser fortellingen slik at leseren skal få den riktige følelsen. Slik som i Sofienbergparken: Mannen sto oppreist da ambulansen anså han som rusa og forlot stedet. Men media brukte et bilde som var tatt etterpå, da han lå på bakken. George Gooding beskriver dette bra her:

– Slik hisser mediene opp til svenske tilstander. Falske påstander om rasisme er en gullgruve for mediene, men svært negativt for samfunnet. Dagbladet gir oss en mal på hvordan det foregår.

Politi er et nødvendig onde, det er ikke bare innvandrere som har hatt ubehagelige opplevelser med dem. Det avhenger mye av arbeidssituasjon, forfølger de en forbryter så kan uskyldige oppleve et møte med dem som «vanskelig».

Men at de bevisst trakasserer innvandrere?

annonse

Det har nok sin årsak i at noen grupper er mer belastet enn andre og det er beklagelig at av og til kan det gå utover de som holder seg på matta. Men å fremstille det som rasisme er å legge mer ved på bålet. Det utvider kløften mellom minoritet og majoritet. Vi så den tendensen etter ambulansesaken i Sofienbergparken, frustrasjon ble kanalisert mot ambulanser. Skal vi nå oppleve at politiet får svekket sin autoritet, slik som i Sverige.

Til Dagbladet sier daglig leder for Antirastistisk Senters ungdomstjeneste Agenda X, Sahar Hassani:

– Vi reagerer på oppførselen. Politiet kommuniserer ikke godt med dem, og ydmyker guttene. At rettighetene deres ikke er ivaretatt er én ting, men de langsiktige konsekvensene for guttenes identitetsutvikling og tilliten til politiet er noe annet, sier Hassani og fortsetter:

– At svarte ungdommer behandles på denne måten, skjer dessverre systematisk.

Antirasistisk senter og Dagbladet bør overveie konsekvensene av sin offentlige opptreden. Den andre siden blir ofte kritisert av ovennevnte for sin språkbruk og sin retorikk. Men selv gjør de akkurat det samme. Dette er et sensitivt emne, alle aktører må være bevisst på at en skal holde seg til en saklig fremstilling og ikke spille på emosjoner. Her fremskapes det en falsk mistenksomhet fra minoritet mot majoritet. Det er krefter blant minoritetene som motarbeider integrering, og de tar slikt til inntekt for mer segregering.

annonse

At det finnes fremmedskepsis i politiet som i samfunnet forøvrig er trolig en realitet, men den kan holdes lavt om en opptrer forsonlig, og den kan bli høy om det skapes unødige konflikter. Slik som å henge ut politiet som rasister når de utfører sitt arbeid. Politiet må kunne drive oppsøkende virksomhet. De må kunne stoppe og ransake folk ved berettiget mistanke. Med tanke på den kriminalitets- og voldsutvikling vi har i Oslo nå trenger vi et mer offensivt politi, ikke et enda mer passivt og forsiktig et, som er det Antirasistisk senter og Dagbladet legger opp til.

Anbefaler for øvrig å lese Helge Lurås, som tok opp en liknende problemstilling under tittelen NRK fremmer en naiv og samfunnsnedbrytende ideologi etter en dokumentar om situasjonen på Tøyen.

«Selvmotsigelsene hagler i dokumentaren,» skriver Lurås. «På den ene siden bekrefter ungdommene at kriminaliteten er utbredt, i neste setning hevder de å være utsatt for urettmessige kontroller av politiet på grunn av «hudfarge». I en scene oppfører noen av dem seg utfordrende mot politiet. Man får nesten inntrykk av en form for jevnbyrdighet og at de måler styrke med lovens voktere.»

Lurås skriver videre at «etter det Resett kjenner til er det flere polititjenestemenn som mener at etaten er oversensitiv overfor kritikk om rasisme. Det er en fryktkultur som preger hverdagen. Resultatet er at de kriminelle er mindre utsatt for stikkprøver og aktiv oppsøking enn de burde. Politiet hensettes i passivitet og manisk dokumentering av alt de foretar seg. Det er ikke lenger tid til operativ og oppsøkende virksomhet. Mer og mer dreier seg om å pynte på statistikken og mindre og mindre om kriminalitetsbekjempelse.»

Dette er stikk motsatt det Antirasistisk senter gjennom Dagbladet hevder. Antirasistisk senter har fått laget en rapport hvor de kommer med følgende funn:

  • Åtte prosent av deltakerne opplyser å bli stoppet av politiet regelmessig, men dette øker ytterligere når svarene sorteres nedover på ulik minoritetsbakgrunn:
  • Nesten ti prosent av dem som oppgir å være muslimer, sier at politiet stopper dem regelmessig.
  • Av dem som er født av én eller to utenlandske foreldre opplever hele 12,2 prosent at politiet stopper dem regelmessig.
  • 13,2 prosent av ungdommene som oppgir at de ikke er født i Norge, opplever regelmessig at politiet kontrollerer dem. Flertallet av disse krysset også av for at dette skjer ukentlig, står det i rapporten.

Med tanke på den kriminaliteten som er i en del innvandrermiljøer, må de finne seg i å bli fulgt med på av politiet. Det er også et samfunn av lovlydige borgere der ute som ønsker trygghet. Vi trenger en rettsstat og vi trenger et politi, et politi som tør å stoppe de kriminelle uten å bli hengt ut som rasister.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon