Norge har inngått avtale om mulig militært bidrag til Niger

Militanter på grensen mellom Niger og Mali. AFP PHOTO / Souleymane AG ANARA

Norge har inngått avtale med det vestafrikanske landet Niger og åpner dermed for å sende en norsk styrke dit.

Vårt Land skrev tirsdag at «Norge skal sende militært mannskap til Niger for å jakte terrorister». Dette avviser Forsvarsdepartementet.

– Norge har inngått en juridisk avtale med Niger som åpner for at norsk personell kan sendes til landet, men det er ikke fattet noen politisk beslutning om å gjøre dette, sier seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg i Forsvarsdepartementet til NTB.

– Pleier Norge å inngå slike avtaler med land dersom man ikke vurderer å sende militært personell?

– Vi har avtaler med veldig mange land, sier Wangberg.

Mentoring

På spørsmål fra Vårt Land om hvorfor avtalen med Niger er inngått, viser Wangberg til Norgebidrag i kampen mot internasjonal terrorisme.

– Norge deltar bredt i den internasjonale innsatsen mot terrorisme. Som aktør i denne kampen bidrar Norge aktivt innen en rekke områder, i spennet fra informasjonsdeling tilkapasitetsbygging og mentorering av operative enheter, skriver hun i en epost til avisen.

– Personell fra Forsvaret bidrar periodevis tilkapasitetsbygging i Sahel og Guineabukta. Denne avtalen regulerer forhold rundt at norsk personell oppholder seg i Niger, fortsetter hun.

ANNONSE:

Bedre i stand

Overfor NTB presiserer Wangberg at et eventuelt norsk styrkebidrag skal «trene og rådgi lokale styrker, slik at de bedre blir i stand til å håndtere sikkerhetsutfordringer i eget land».

Hun medgir imidlertid at det i dag er militante islamister somutgjør den største sikkerhetsutfordringen, både i Niger og nabolandene.

– Det stemmer, men poenget er at vi skal drive kapasitetsbygging og ikke selv delta i jakten på terrorister, sier hun.

Italiensk styrke

Italia inngikk nylig en avtale om å sende 470 soldater til Niger. De skal ifølge italienske myndigheter særlig bidra til å styrke grensekontrollen i landet.

Italia har også brukt store ressurser i Libya i et forsøk på å stanse strømmen av båtflyktninger over Middelhavet, og operasjonen i Niger blir sett på som et forsøkene på å bremse strømmen av migranter og flyktninger fra Vest-Afrika til Libya.

Wangberg vil ikke svare på om det norske personellet i Nigereventuelt skal samarbeide med den italienske styrken, men hun avviser overfor NTB at de kan få i oppdrag å «stoppe migranter».

– Det er påstander det ikke er noen holdepunkter for, sier hun.

(©NTB)

nils.inge.kruhaug@ntb.no


Publisert: feb 13, 2018 @ 3:19 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.