Samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali har planen klar. I et intervju med Natt og Dag forteller Ali hva hun ville gjort om hun hadde blitt norsk statsminister.

– Det første jeg ville gjort var å kuttet statsstøtten til Human Rights Service, sier Sumaya med et smil i intervjuet.

HRS ble sterkt kritisert av den politiske venstresiden i fjor høst etter kontroversielle innlegg på sitt nettsted, men beholdt likevel statsstøtten på 1.8 millioner under fjorårets budsjettforhandlinger.

Ali ramser derimot opp hvem hun ville delt ut penger til om hun hadde vært i samme sjefsstol som Erna Solberg.

– Jeg ville gitt statsstøtte til Kvinnenettverket Noor, Lunar Refugees Welcome, Kvinnefronten, Feministisk initiativ, Antirasistisk senter, norsk presse, Filter nyheter, miljø- og ungdomsorganisasjoner, forteller Ali.

 

– Fu*k Sylvi Listhaug og politiet

Intervjuet med Natt og Dag ble gjort før hun ble tildelt prisen som Årets Stemme. Men da Ali gikk frem for å motta prisen noen dager etter var jubelbrølet rettet mot innvandringsministen.

–Fuc*k Listhaug, hylte Ali til full jubel i salen.

De harde ordene mot Listhaug fikk ikke oppmerksomhet i den etablerte pressen. Verken VG, Dagbladet, TV 2, NRK eller de andre store mediebedriftene i Norge synes uttalelsene fortjente oppmerksomhet.  Det var kun Resett som publiserte Alis brøl.

Den ferske prisvinneren er kjent for å publisere sterke ytringer på sosiale medier. Antirasistisk senter, som Ali ønsker å belønne med mer penger hvis hun blir statsminister, gikk kraftig ut mot Oslopolitiet for noen uker siden. Organisasjonen mener politiet bevisst går etter personer med mørk hudfarge i hovedstaden.

Saken fikk stor oppmerksomhet i media og Ali ytret sin frustrasjon på Twitter.

– Fuck diplomatisk debatt: Fuck the police. Fuck alle maktpersoner som utnytter sin posisjon til å gjøre livet surt for andre. Fuck alle som konstant er med på å problematisere vår svarte hud. Denne saken skal jeg aldri glemme, skrev Ali.

 

Føler seg alene i hetsen

Det er ikke første gang Ali vinner en pris. I desember i fjor ble hun kåret til “Årets Bodøværing” og ble i den anledning intervjuet av VG som slo til med følgende tittel: “Årets Bodøværing” hetses grovt.

I intervjuet forteller Ali at hun blir påvirket av hetsen hun får på sosiale medier.

– Jeg opplever det som overveldende mye, og det er tungt. Man står i det alene, liksom, selv om man har et støtteapparat, og nære og støttende følgere rundt seg, så er man til syvende og sist alene med hetsen.

VG gjengir to kommentarer hentet fra sosiale medier. Begge viser misnøye til at Sumaya ble årets Bodøværing. Men at Sumaya selv bruker hets og krenkende ytringer for å få frem poeng ønsker ikke avisen å fokusere på.

På kommentarfeltet til Resetts sak den 6. februar er det mange som ytrer sin frustrasjon både til den etablerte pressen og venstresiden. En kommentar skiller seg ut.

“Hvorfor driver venstresiden å jobbe mot mobbing, de går i fakkeltog mot mobbing, de føler seg krenket av retorikk fra høyresiden, men du verden de kan sjøl mobbe og komme med ufine ord. Og de har ingen problem med å poste ufinheter om Trump, Listhaug, Jensen eller FrP generelt. Da er det lov å mobbe, plutselig.”

Hvorfor det ikke fokuseres mer fra hets som kommer fra venstresiden i den etablerte pressen er ikke godt å si, men det hersker ingen tvil at mange nordmenn føler seg lei av å bli stemplet som hatefulle av personer med et ekstremt dårlig ordforråd i den såkalte “samfunnsdebatten”.