Vollsmose, Danmark. At alle parabolantennene rettes bort fra danske nyhetssendinger og ut mot fjernere trakter, er en av grunnene til at gettoene ikke egentlig er en del av det danske samfunnet, ifølge Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: Kristin Norli / Scanpix
annonse
annonse

Den danske regjeringen forbereder tvangsflytting av tusenvis av familier som lever i landets mest sosialt utsatte og kriminelt belastede boligområder. Dette rapporteres av Ekstra Bladet og fremgår i regjeringens «ghettoplan».

Planen er titulert «Et Danmark uten parallellsamfunn» og i den navngir regjeringen 16 såkalte ghettoer, der det i dag bor til sammen 46.000 mennesker. Noen av områdene som nevnes er Mjølnerparken, Tingbjerg, Vollsmose og Gellerupparken.

Regjeringen har satt seg en målsetting om at såkalte allmenne familieboliger høyst kan utgjøre 40 prosent av boligene i området.

annonse

Planen innebærer at opp mot 11.000 familier risikerer å få sine leiekontrakter oppsagt og bli flyttet ved tvang, det opplyser det danske transport-, bygnings- og boligministeriet.

Dersom loven vedtas vil landets boligorganisasjoner ha seks måneder på seg på å finne ut hvordan de skal håndtere flyttingen og nå målene fastsatt av regjeringen. Enkelte steder kan man bringe andelen allmenne familieboliger ned ved bygge noe annet, som for eksempel eierleiligheter eller eldreboliger.

Tusenvis vil imidlertid måtte flytte. Boligene vil deretter selges som andels- eller eierleiligheter, eller bygges om til eldre- eller ungdomsboliger.

annonse

Boligminister Ole Birk Olesen presiserer at staten kommer til å gripe inn i boligområder der organisasjonene ikke selv kan eller vil gjennomføre flyttingen.

– Hvis det er boligområder som ikke kan eller vil gjøre dette, så tar staten over. Beboerne får en oppsigelse og et tilbud om ny bolig, sier Olesen.

Noen kommuner har såpass omfattende utenforskapsområder at det kan være nødvendig for en del familier å flytte til en ny kommune.

Jan Hyttel er formann i Lejerbo, en boligorganisasjon i København. Han ser svært positivt på forslaget.

– Det er fullstendig i tråd med det vi mener i Lejerbo. Vi vil veldig gjerne få solgt noen av boligene, så det kommer andre mennesker til, sier Hyttel.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon