. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

I helgen publiserte Dagbladet en artikkel der to unge menn med minoritetsbakgrunn sier de skal anmelde politiet for ransakelse. De hevder seg være fornærmet, etter at de ble kroppsvisitert og bedt om å gjøre rede for seg ved McDonalds på Grorud, en lørdag for om lag en måned siden.

Mennene, Sami Hassan (19) og Emmanuel Osei (20) sa i februar til tabloidavisen at opplevelsen var både ubehagelig og krenkende.

– Jeg blir mest lei meg av hvordan vi blir behandlet av politiet. Vi har ikke gjort noe galt men ses på som kriminelle. Dette er etnisk profilering, sier Hassan.

annonse

Etnisk profilering er, ifølge Vårt Land, når politiet eller andre myndighetspersoner generaliserer og handler på bakgrunn av etnisitet, snarere enn individuell adferd eller klare bevis.

At de to unge mennene er venner med artisten Abdulhakim “Hkeem” Hassane (22), som blant annet er kjent for låten “Fy faen”, mener Dagbladet er en relevant og viktig opplysning. Artisten sier han vil bruke stemmen sin til å “sette lys på en realitet vi ikke ønsker å se”.

Sahar Hassani ved Antirasistisk Senters ungdomstjeneste påstår at rettighetene til de to unge mennene “ikke er ivaretatt”. Hvilke rettigheter det skal dreie seg om er imidlertid uvisst. Hassani sier hun er bekymret for mennenes identitetsutvikling og tillit til politiet.

annonse

– De ydmyker guttene, påstår hun, og hevder videre at svarte ungdommer systematisk «behandles på denne måten».

Enhetsleder John Roger Lund ved politiet kobler visiteringen mot kriminell aktivitet på Linderud, og hevder det skal ha dreiet seg om narkotikabruk.

Resett sitter på informasjon om hva som faktisk skjedde på Linderud denne kvelden, og hva som er årsaken til at politiet valgte å visitere og identifisere Hassan og Osei. Ifølge kilder internt hos politiet handlet det ikke om narkotikabruk.

Politiet hadde fått vite at en kjent og svært voldelig utenlandsk gjeng hadde samlet seg på Linderudkollen for et såkalt etableringsmøte. Den kriminelle organisasjonen hadde etter det Resett erfarer planer om å starte med kriminell virksomhet i Norge. Da politiet nærmet seg løste gjengen seg raskt opp, og kjørte av gårde i forskjellige retninger.

En av bilene som ble sett på Linderud ble så observert på Grorud, i nærheten av McDonalds og en bensinstasjon. Politibetjentene fikk klar beskjed fra operasjonssentralen om å sjekke identiteten, visitere og ta bilde av samtlige personer som befant seg i området, for så å sammenligne med video fra overvåkningskameraene. Det var i denne forbindelsen at Hassan og Osei ble sjekket av politibetjentene. Resetts kilder internt hos politiet kan bekrefte at de fikk vite at en av de mest sentrale personene i den internasjonale kriminelle organisasjonen befant seg i området.

I helgen kunne Resett rapportere om at politifolk i hovedstaden får et stadig tøffere arbeidsmiljø å operere i. Vold, trakassering og hets av politiet sitter løst, særlig i spesielt belastede områder på Oslos ytre østkant. Kriminelle gjenger samarbeider om å motarbeide politiet og stikke kjepper i hjulene, slik at det blir vanskeligere for politiet å utføre sitt samfunnsoppdrag. I noen tilfeller har politiet blitt fysisk angrepet av ungdommer helt nede i 14-års alder.

– Medier og samfunnsdebattanter forsøker å skape et inntrykk av at vi i politiet driver med urettmessig rasistisk profilering. Dette bidrar til å legitimere den aggresjonen mot politiet vi allerede opplever som eskalerende, sier en av Resetts kilder i politiet.

For å avdekke kriminalitet er politiet nødt til å kunne undersøke folk ved mistanke, og man må regne med at politibetjentene heller sjekker en eller flere ganger for mye enn en eller flere ganger for lite. Det er prisen å betale for lov, orden og trygghet i en rettsstat. Politiet kan ikke å la kriminelle slippe unna, fordi man er redde for at noen skal bli krenket.

annonse

– Vi har selvsagt undersøkt, tatt bilder av og kroppsvisitert mange hvite personer også. Ingen reagerer på det. Har man ikke gjort noe galt har man ingenting å frykte. Det kan ikke være sånn at politiet skal vegre seg for å undersøke minoritetspersoner, fordi man er redde for å krenke noens følelser, slår politibetjenten fast.

Om man blir undersøkt av politiet kommer i det an på hvor man oppholder seg, i hvilke miljøer man vanker og hvordan man oppfører seg. Oppholder man seg i et geografisk område der det er mye kriminalitet, må man påregne at man kan bli undersøkt eller bedt om å identifisere seg.

At svarte ungdommer blir systematisk plukket ut og visitert, slik Hassani i Antirasistisk Senter hevder, avvises av Resetts kilder.

– Det stemmer ikke at vi plukker ut og visiterer folk bare på grunn av hudfarge. Men det er nok riktig at det er overveiende mange med minoritetsbakgrunn i de tyngst belastede områdene og i de gjengene der det forekommer kriminalitet, men det beror jo absolutt ikke på politiet. Er man lovlydig, men velger å oppholde seg på slike steder og vanke i slike miljøer, så kan man ikke utelukke at politiet vil undersøke en. Hvis vi ikke hadde gjort det, så hadde vi ikke gjort jobben vår.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon